Pozor, vojáci USA vás nevidí! Orgány České republiky poučily a varovaly občany před přejezdem konvoje

24.03.2015 14:41

Americký konvoj bojových vozidel je už před branami ČR. Co ale čeká ty, kteří chtějí na americké vojáky házet vajíčka, rajčata, anebo obrněncům Stryker propíchávat pneumatiky? Podle upozornění Generálního štábu Armády ČR je může čekat i soud. I to na popud šetření Vojenské police, která bude mít celý přejezd Dragounů pod patronátem. Vojenská policie totiž má možnost podle zákona o Vojenské policii zahájit řízení i s civilními osobami, které se nacházejí ve vojenských objektech či prostorách, kde ozbrojené síly plní své úkoly, citoval pro ParlamentníListy.cz mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jan Šulc.

Pozor, vojáci USA vás nevidí! Orgány České republiky poučily a varovaly občany před přejezdem konvoje
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenské vozidlo, ilustrační foto

Americká akce Dragoon Ride vyvolala mezi Čechy mnoho reakcí. Konvoj amerických vojáků, který na přelomu března a dubna projede Českem, možná čeká nečekaná reakce ze strany těch, co si obrněnce na našem území nepřejí. Mnozí odpůrci totiž chtějí na americké vojáky házet vajíčka či rajčata, prý se chystá z jejich strany i pálení americké vlajky či propíchávání pneumatik. Někteří pak dokonce chtějí blokovat svými těly i hraniční přechody. Co s tím vším ale budou dělat příslušné úřady?

ParlamentníListy.cz již minulý týden obeslaly s dotazy na pravidla kolem amerických kolon hned několik státních úřadů – od Vojenské policie, která má přejezd ve své gesci, přes Ministerstvo obrany, Ministerstvo vnitra, Policejní prezidium a také Generální štáb Armády ČR.

Chtěli jsme znát odpovědi na čtyři okruhy: Co si vlastně lidé mohou dovolit vůči projíždějícím kolonám vojenských obrněnců, zda existuje nějaký řád pro to, jak se lidé, co chtějí proti americkým vojskům protestovat, mají chovat, a když pravidla poruší, co je v tomto případě čeká, a za čtvrté co musejí dodržovat na našem území naopak příslušníci cizí armády. „Mají vymezeno zákony, jak se k českým občanům mají chovat? A co nesmějí v žádném případě udělat?“ zněla ke čtvrtému okruhu otázka od ParlamentníchListů.cz.

Dotazy si přehazovali jako horký brambor

Po čtyři dny si ale jak armáda, tak i zmiňovaná ministerstva přehazovaly naše dotazy ve velmi zvláštním bludném kruhu. „My toto v gesci nemáme, musíte se obrátit jinam,“ zněla nejčastější odpověď státních úředníků. Nakonec se ParlamentníListy.cz přece jen dočkaly. Odpovědi zpracovalo tiskové oddělení Generálního štábu Armády ČR.

„Případní protestující jsou povinni dodržovat příslušná ustanovení právního řádu ČR a místních vyhlášek. Pro konkrétní informace se můžete v této věci obrátit na Ministerstvo vnitra,“ uvedl za tiskové oddělení Jan Šulc třeba k dotazu, zda existuje nějaký řád pro to, jak se lidé, co chtějí proti americkým vojskům protestovat, mají chovat.

Jen pro upřesnění. Odkaz z jeho strany na Ministerstvo vnitra vyšel naslepo. „S Vašimi dotazy se, prosím, obraťte na Policejní prezidium,“ napsala totiž ParlamentnímListům.cz do e-mailu Hana Malá z oddělení komunikace Ministerstva vnitra. Ovšem z nitra Policejního prezidia zazněla podobná reakce – prý ani oni nejsou pro odpověď solventní a pro dotazy nám je údajně k dispozici pouze zmiňovaný generální štáb české armády.

Vůči němu tedy zazněla i další otázka, a to na případné restrikce těch protestujících, kteří budou na vozidla Stryker házet vajíčka nebo něco podobného. "Bylo by to pak podle českých zákonů vykládáno jako výtržnictví, či poškozování cizí věci? Co by protestující v tomto případě čekalo?" tázali jsme se.

Situaci nelze hypoteticky předjímat!

„Nelze hypoteticky předjímat situace a závěry, které nám nadto ani nepřísluší posuzovat. Pevně ale věříme, že žádné zásahy Vojenské policie nebudou třeba, v opačném případě se pak Vojenská policie ve své činnosti řídí zákonem o Vojenské policii č. 300/2013 Sb. Tento zákon jí ukládá i působnost vůči civilním osobám, které se nacházejí ve vojenských objektech či prostorech, kde ozbrojené síly plní své úkoly, nebo osobám, které jsou podezřelé, že spáchaly nebo páchají trestné činy či přestupky proti vojákům, vojenským objektům či materiálu,“ odvětil k tomu ale jen všeobecně pplk. Jan Šulc.

Z předchozího pátrání ParlamentníchListů.cz totiž vyplynulo, že přesuny americké armády budou zabezpečovány výhradně Vojenskou policií, a to ve spolupráci s Policií ČR. Právě Vojenská policie bude mít v tomto ohledu stejné pravomoci jako běžní republikoví policisté.

Řidiči se do kolon nesmějí zařazovat

Média v kontextu s konvojem ovšem také rozebírají dopravní situaci na komunikacích. Američtí obrněnci totiž budou územím našeho státu projíždět ve třech kolonách – ty se možná někde rozdělí ještě do dalších podkolon. První kolona by se měla přesouvat po trase Ostrava – Vyškov, druhá kolona pojede po trase Náchod – Pardubice a třetí kolona překročí hranice v Harrachově, následně bude pokračovat na Prahu ze severu Čech.

„Ve vztahu ke kolonám vojenských vozidel doprovázeným policejními vozidly se zapnutými výstražnými světly řidiči často zapomínají například na skutečnost, že se do těchto kolon nesmějí zařazovat a že mají povinnost jim umožnit bezpečný a plynulý průjezd... Účastníci silničního provozu jsou povinni dodržovat ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů a jím definovaná pravidla provozu na pozemních komunikacích,“ uvedl Šulc k omezením v běžné dopravě.

Mluvčí ale zdůraznil, že všichni účastníci silničního provozu i přihlížející by měli ve vlastním zájmu v blízkosti přesunujících se kolon dbát zvýšené opatrnosti. „Je nutné si uvědomit, že zejména z bojových vozidel mají osádky omezený výhled a s ohledem na váhu stroje má tato technika také například delší brzdnou dráhu,“ vysvětlil.

Co naopak budou muset u nás dodržovat Američané?

Upravuje to dohoda NATO SOFA

„Příslušníci cizích ozbrojených sil jsou při svém pobytu na území České republiky povinni stejně jako jiné osoby dodržovat právní řád České republiky a aplikovatelná ustanovení mezinárodního práva. Technické detaily jejich pobytu pak v případě příslušníků ozbrojených sil jiného členského státu NATO upravuje takzvaná NATO SOFA dohoda, což je Sdělení Ministerstva zahraničních věcí č. 297/1996 Sb. o sjednání Dohody mezi členskými státy Severoatlantické smlouvy a ostatními státy zúčastněnými v Partnerství pro mír o statutu jejich ozbrojených sil a Dodatkového protokolu k Dohodě mezi členskými státy Severoatlantické smlouvy a ostatními státy zúčastněnými v Partnerství pro mír o statutu jejich ozbrojených sil,“ uzavřel veškeré odpovědi za armádu Jan Šulc.

Schwarzenberg: Ten odpor je kocourkovština...

„Považuji to za kocourkovštinu. Přesun těch oddílů přes Českou republiku je spíš symbolický. Je to demonstrace solidarity, symbolický čin, který naznačuje stoprocentní podporu spojenectví,“ reagoval na vypuknuvší hysterii kolem přejezdu amerických vojáků pro ParlamentníListy.cz exministr zahraničních věcí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Všude v Evropě je to naprosto normální, že se přesouvají vojenské oddíly, a tady se z toho najednou dělá takový tyjátr,“ uvedl také Schwarzenberg.

Někteří jednotlivci, mezi nimiž jsou třeba komunisté a aktivisté z Iniciativy Ne základnám, totiž hodlají nejen průjezd vojenských jednotek NATO veřejně blokovat, ale na tuto sobotu navíc svolávají ještě masivní protest na Václavské náměstí.

Půjde před americkou ambasádu

Známý protilevicový aktivista Jan Šinágl v této souvislosti upozornil na to, že on s americkou vlajkou v tento den naopak zamíří před americkou ambasádu. Aby Američany podpořil. Totéž chce udělat i bývalý šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr. Již minulý týden na Facebooku ohlásil Šafr záměr organizovat demonstrace proti těm, kteří chtějí řádit jako „Putinova pátá kolona“. Jiní podporovatelé americké armády pak přes Facebook vybízejí občany například k tomu, aby přivítali spojenecké vojáky plzeňským pivem.

Celkem se Českem prý prožene až 118 vozidel a 516 amerických vojáků amerického 2. mechanizovaného pluku.

„Primárně je k přesunu naplánován pohyb po dálnicích, pokud to bude možné. Samozřejmě, že poškození silnic nehrozí, protože se jedná o kolová vozidla," uvedla k tomu minulý týden mluvčí Generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková.

Se Strykery pojedou i logistická vozidla

ParlamentníListy.cz Růžičková upozornila i na to, že kromě kolových obrněných vozidel Stryker budou v kolonách ještě další, a to zejména logistická vozidla. „Půjde o nákladní vozy, vyprošťovací a odsunové prostředky a také vozidla HMMWV. Všechno to ale jsou kolová vozidla, to znamená, že v žádném případě nemůže dojít k poškození povrchu komunikací. Pásová vozidla – tedy ani tanky – nejsou součástí přesunu,“ vysvětlila.

Viditelným průjezdem obrněnců chce prý Pentagon přispět k ujištění evropských spojenců, že USA ctí spojenecké závazky. Mluvčí americké armády v Evropě Craig Childs dokonce označil konvoj za "viditelnou demonstraci amerického závazku vůči spojencům v NATO a ukázku schopnosti aliance pružně přesouvat vojenské jednotky přes hranice spojenců v úzké spolupráci s nimi".

Tiskové oddělení vlády zveřejnilo, že loni proběhlo na území ČR 131 armádních přesunů spojenců, kterých se účastnilo 1631 zahraničních vojáků se 601 kusy techniky. Z tohoto počtu se jedenáct silničních přesunů týkalo příslušníků armády USA, konkrétně šlo o 632 osob a 316 kusů techniky. Aktuální přesun patří prý k těm větším.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…