Právník trvá na tom, že Vondra chyboval. Ten se brání ProMoPru II

26.10.2011 20:48

EXKLUZIVNĚ Redakce ParlamentníchListů.cz má k dispozici analýzu právníka Marka Šrámka z Úřadu provozu a služeb ministerstva obrany, který v interním dokumentu upozorňoval, že způsob zadání auditu Leteckých opraven Malešice, jež ministerstvo nařídilo, je v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Nejen způsob naordinovaného auditu, ale i znění smlouvy mezi MO a KPMG má celou řadu faktických pochybení a zabývá se jí už i policie.

Právník trvá na tom, že Vondra chyboval. Ten se brání ProMoPru II
Foto: archiv
Popisek: Fotokoláž.

Podle právníka Marka Šrámka totiž nebyly žádné důvody k zadání veřejné zakázky (auditu) jakožto jednacího řízení bez uveřejnění dle § 23 odst. 4 písmeno b, neboť tento druh je primárně určen pro řešení živelných pohrom a dalších nenadálých událostí, u kterých hrozí škody na zdraví a majetku. Podle Šrámkova výkladu je zároveň lichý důvod časový, podle něhož prý nemohla být zakázka realizována normální cestou.

„Pokud má zadavatel (MO) obavu, že doba nutná k zadání veřejné zakázky zároveň ztíží nebo znemožní vyšetření hospodaření kontrolovaného objektu (LOM), může na něj jakýmsi předběžným opatřením uvalit dočasné krizové řízení, zabavit mu veškerou dokumentaci, nutnou k došetření, a tím se vyhnout nebezpečí z prodlení," píše Šrámek.

Skutečnost, že se nejednalo o časovou tíseň podporuje i Šrámkův další argument. Kdyby byl totiž případ prý opravdu naléhavý, nemělo by ministerstvo čas na hodnocení dvou nabídek, ale pravděpodobně by vybralo neprodleně jen jednoho auditora. 

"Stojím si za vším, co je v té analýze napsáno," hájí se i dnes Šrámek, přestože od září na ministerstvu již nepracuje.    

Měl špatné informace

Podle generálního sekretáře MO Jana Vylity, který je pod auditem podepsán, vychází právní názor Šrámka z nedostatku informací. "Správnost zvoleného postupu potvrdila Sekce správy majetku MO, která za realizaci veřejných zakázek v resortu odpovídá," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vylita. (Sekce správy majetku organizačně spadá právě pod generálního sekretáře)

Vylita trvá na tom, že musel jednat urgentně, neboť prý dozorčí rada LOM (složená částečně ze zaměstnanců ministerstva) měla indicie, že LOMu mají v návaznosti na údajné špatné hospodaření v listopadu dojít peníze na výplaty.

V rámcové smlouvě MO a KPMG, kterou má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici, chybí celková výše smlouvy, jsou zde pouze taxy expertů z KPMG na hodinu a za druhé zde není informace kolik pracovníků z KPMG se bude na auditu LOM podílet, což konečnou cenu zakázky výrazně ovlivní.

Podle ministerstva není u podobného auditu možné předem určit rozsah služeb, a proto není ve smlouvě uvedena konečná cena. "Stanovený finanční limit pro audit v LOM Praha činí 8,8 milionu korun. V současné době je doložený rozsah prací za 6 milionů korun," sdělil redakci tiskový mluvčí MO Jan Pejšek. To, že maximum uvolněných prostředků je 8,8 milionů, je ovšem interní informace ministerstva. V případě, že by KMPG překročilo limit, o kterém ani neví, a naúčtovalo by si libovolnou částku, mohlo by se ministerstvo asi jen velmi těžko u soudu hájit jakýmsi limitem pro vnitřní potřebu, přestože ze smlouvy bylo snadné odstoupit.

Generální sekretář Vylita pro ParlamentníListy.cz přiznal, že si smlouvu vyžádala policie, ale průběh vyšetřování mu není znám.

Psali jsme:
Vondra v tichosti připravuje privatizaci leteckých opraven. Audit má snížit cenu

Obešel vládu

Podle Vojtěcha Filipa (KSČM) ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) porušil minimálně jednací řád vlády, když svým kolegům v kabinetu ani neoznámil, že uzavřel výše popsanou zakázku na auditorské služby s KPMG. "Trvám na tom, že jestli vláda říká, že je proti korupci, aby zprávu předložila Poslanecké sněmovně," řekl pak Filip na plénu sněmovny. Vondra se na středeční tiskové konferenci ostře ohradil proti přirovnání ProMoPro 2, které použil právě Filip, ale přiznal, že se jeho resortem přidělená zakázka bez uveřejnění nedostala na vládu vinou blíže nespecifikované technické chyby.   

Z moci úřední

Případem se zabýval i Úřad na ochranu hospodářské soutěže, ale podle rozhodnutí z 26. září, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, bylo správní řízení zastaveno z jediného důvodu. Navrhovatel advokát Jiří Lukeš totiž nezaplatil kauci ve výši 100 000 Kč. „Já jsem jen dal podnět, to, že jsem nesložil stotisícovou kauci, nebrání ÚOHS, aby se případem dále zabýval z moci úřední," vysvětluje redakci Jiří Lukeš.

Pozemky za půl miliardy 

Audit  kromě optimalizace počtu zaměstnanců našel nepotřebný majetek v podobě skladových zásob a pozemků rozkládajících se na několikahektarovém lukrativním areálu. Podle Vylity má být podnik ve střednědobém horizontu přesunut do Kbel.

Policie ČR na základě zprávy NKÚ prošetřovala prodej majetků společnosti už v letech 2004-2006. Ty byly tehdy prodány pod cenou a stát přišel o několik milionů korun. V roce 2008 v souvislosti s plánovaným přesunem LOM do Kbel činila cena za jeden metr čtvereční 2070 korun. Celý areál na lukrativním místě měl v té době hodnotu přibližně půl miliardy. Podle Jaroslava Novotného z Asociace realitních kanceláří se však jednalo o částku minimální. "Pokud by se na pozemcích dalo stavět, bude cena podstatně vyšší, a to podle typu zástavby," uvedl v minulosti Novotný.

O nákup státního podniku Letecké opravny Malešice navíc před čtrnácti dny projevila zájem investiční skupina Penta, která je spoluvlastníkem Aera Vodochody. MO však sveřepě trvá na tom, že podnik prodávat v tomto volebním období nebude.

Psali jsme:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…