Pražská primátorka sklízí otevřený výsměch. V ANO to prý řeší na nejvyšších místech

26.01.2015 14:34

Adriana Krnáčová, první primátorka hlavního města Prahy, prý není schopná vést obyčejnou diskusi, natož zastupitelstvo. Respekt nemá ani mezi svými a celkově působí jako kůl v plotě. To je publikovatelné vyjádření hned několika zastupitelů, s nimiž se ParlamentníListy.cz v uplynulých dnech setkaly. I proto jsme se snažili získat širší obraz první dámy metropole, o které zatím není příliš slyšet.

Pražská primátorka sklízí otevřený výsměch. V ANO to prý řeší na nejvyšších místech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr pražské kandidátky Adriana Krnáčová

Úvodem nutno podotknout, že se většina radních a zastupitelů s odpověďmi neobtěžovala. Mlčel socialista Březina, exprimátoři Svoboda a Hudeček, nebo na Facebooku aktivní členka ODS Alexandra Udženová či kritik všech a všeho Matěj Stropnický. I přesto se naše redakce pokusila vytvořit obraz primátorky, která podle doposud jediných dostupných čísel stojí na předních místech popularity mezi hejtmany. V měření agentury Phoenix totiž skončila druhá, a to hned za hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem.

Podle našich zjištění, opřených o několik zdrojů ze zastupitelstva, se aura Krnáčové opírá pouze o její sebevědomí a kolegyni Kaplickou. "Je pravda, že jsou si blízké, ale problém u primátorky je ten, že ona nevnímá, jak se chová a že ji nebere ani vlastní tým," uvedl náš zdroj přímo z hnutí ANO. "Vzhledem k tomu, že by bylo snadno dohledatelné, o koho jde, se rozhodně nechci podepsat," dodal. "Ideální obraz nastal na večírku zastupitelů v rezidenci primátorky, kde se s ní skoro nikdo nebavil," uvedl ParlamentnímListům.cz jeden z opozičních zastupitelů. "Taky je dobré vědět, že neumí vést schůzi, není schopná ani na sekundu vystoupit a říct něco svéprávného. Jen se opírá o jakési externí právní analýzy a rozbory a to je celé," dodal.

Drby? Pravda? Polopravda? Zeptali jsme se.

Prvním zjištěním bylo, že Krnáčová často vstupuje do řeči jednotlivým vystupujícím během zastupitelstva. Ta se zatím konala tři, záznamy lze vidět ze dvou. Videozáznamy jsou pak těžko přehratelné, jelikož je video pomalé a seká se. Vycházíme tedy z dostupných informací a zápisů. Ty se bohužel od těch sněmovních dost liší, když se zúžily především na holá fakta a konstatování a chybí v nich jednotlivé přepisy dialogů. Zpět k nařčení, že primátorka trapně vstupuje do řeči, ťuká si na hodinky, apeluje, aby dotyčný skončil, že už moc mluví.

"Primátorka a bohužel ani většina koaličních zastupitelů prakticky nevystupuje v rozpravě, což je škoda. Často se hlasuje o návrzích bez toho, aby předkladatelé zodpověděli dotazy opozice. Na druhou stranu primátorka i zbytek rady normálně reaguje v části schůze vyhrazené interpelacím občanů a zastupitelů," připouští kritiku Pirát Mikuláš Ferjenčík, opoziční zastupitel. Shodně primátorku vnímá i jeho kolega Ondřej Profant, předseda krajské organizace Pirátů a garant svobody informací. "Na zasedáních by mohla být vstřícnější - otevřenější," konstatoval pro ParlamentníListy.cz. "Ano, nejsem spokojený s komunikací paní primátorky na zasedáních," řekl další Pirát Adam Zábranský. "Ano, stávalo se to hlavně během posledního jednání zastupitelstva často. Plyne to asi z neznalosti jednacího řádu," potvrdil zastupitel opoziční ODS Alexander Bellu. "Jak pan Hudeček, tak paní Krnáčová pouze čtou písemné scénáře, takže mezi tím není velký rozdíl,“ hájí primátorku Pirát Jakub Michálek

V zápisech, které jsme prošli, ale příliš konkrétních ukázek vystoupení primátorky Krnáčové nenaleznete. S výjimkou věty, že "řízení schůze převzal náměstek primátorky Dolínek." Eva Kislingerová, náměstkyně  primátorky, však právě na horko těžko fungující stránky města naši redakci odkázala. 

ANO mluví, nebo mlčí?

"Jednání zastupitelstva jsou veřejná, tudíž každý si může učinit vlastní názor, jak jednání probíhají. Veřejně dostupný je rovněž jednací řád a zákon o hlavním městě Praze, které jsou určujícími pro průběh jednání. Na webových stránkách jsou rovněž k dispozici záznamy všech jednání. Ponechávám tudíž hodnocení na každém jednotlivci," uvedla, aniž by zodpověděla jediný konkrétní dotaz. I přesto je nutné podotknout, že se stala svým způsobem hrdinkou, spolu s dalším členem hnutí, jímž je Karel Grabein Procházka. Podle toho, co naše redakce zaznamenala o víkendu, se kvůli našim dotazům horečně SMSkovalo a telefonovalo s jednoduchým závěrem.

"Mám zákaz cokoli říkat, respektive radši neříkat nic, řešilo se to na nejvyšších místech," sdělil redaktorovi pomocí textové zprávy jeden ze členů ANO, jehož identitu jsme slíbili neodhalit. "Kdybych byl upřímný, musel bych trochu osvětlit vztah Krnáčové s určitými mimo radničními lidmi, a to nechci," dodal zdroj z Babišova hnutí. František Švarc z ODS nám řekl, že odpovědi by byly jednoduché a jednoznačné, avšak "s kritikou bych osobně počkal na sto dní ve funkci." "Osoba, která se ani nepředstaví při volbě primátorky, na kterou kandiduje, těžko mlčením na dalších zastupitelstvech získává autoritu," sdělil ParlamentnímListů.cz Alexander Bellu. "Přijďte na jednání a sám si na tyto otázky můžete odpovědět," reagoval ze svého iPhonu místopředseda klubu ČSSD a předseda výboru pro územní rozvoj a územní plán Jan Slezák. "Paní primátorka občas zaperlí, každopádně je ve funkci krátce, tudíž si myslím, že si zaslouží sto dní hájení. Teprve poté můžeme být kritičtí, že si nenastudovala jednací řád zastupitelstva," doplnil Jiří Hrabák, hájící barvy klubu TOP 09 a nezávislých. 

Obrázek záznamu zastupitelstva. Primátorka u mikrofonu a vedení schůze chybí

Na kritiku Krnáčové reagoval i Václav Novotný (TOP 09). Stručně a jasně. Má primátorka vaši autoritu? "Ne." Je pravdivé tvrzení, že procesně není s to řídit zastupitelstvo a tato povinnost obvykle přechází na radního Dolínka? "Ano." Je pravdivé tvrzení, že její výstupy během zasedání zastupitelstva jsou nemístné? Říká, kolik času dotyčný hovoří, že by měl být kratší, že už by měl končit a podobně? "Ano." Je pravdivé tvrzení, že primátorka prakticky nekomunikuje od prvního zastupitelstva, tedy že neodpovídá na dotazy, nevede schůzi, nediskutuje? "Ano," řekl zástupce TOP 09. Místostarosta Prahy 3 a opoziční zastupitel ODS Alexander Bellu poslední odpověď vystupňoval a označil ji jako naprostou pravdu.

"Schopnost řídit zasedání není podle mého názoru v souvislosti s faktem, že je předsedajícím často pan náměstek Dolínek. Spíše, na rozdíl od předcházejících primátorů, nepřikládá zřejmě paní primátorka zasedání zastupitelstva takový zásadní význam, protože je nejednou nepřítomna z důvodu jiného programu,“ sdělil redakci Petr Prchal z TOP 09. „Co se týká komunikace s opozicí a zastupiteli, paní primátorka vede radu a koalici, která se brání diskusi o problematických otázkách zcela důsledně. Nejen tím, že nepřipouštějí jejich zařazení do programu jednání zastupitelstva, ale neexistují ani žádná usnesení rady, která by formulovala směr, postup či způsoby řešení,“ dodal. 

Výše zmíněný Karel Grabein Procházka z ANO 2011, člen výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy, ParlamentnímListům.cz řekl: "Zastupitelem jsem krátce, ale s velmi dobrými zkušenostmi s řízením a vedením lidi. Za paní primátorkou jednoznačně stojím a myslím, že informace, které jste obdržel, jsou pouze odváděním pozornosti od podstaty věci," konstatoval, čímž nařčení Krnáčové nepřímo potvrdil.

Ačkoli bylo ústředním mottem hnutí ANO v Praze sloveso "makat", prozatím to tak nevypadá. Vyřešený není problém s tunelem Blanka, pofiderní postup byl zvolen u Opencard a jednou z mála konstruktivních informací byla skutečnost, že chce primátorka vyhodit stovky úředníků.

Adriana Krnáčová se stala primátorkou Prahy 26. listopadu 2014, a to jako první žena v historii. V koalici se opírá o hlasy ČSSD, Pirátů, lidovců, zelených plus několika nezařazených zastupitelů. V minulosti pracovala také jako výkonná ředitelka české pobočky Transparency International. Do čela pražské kandidátky ANO se dostala jako několikátá náhradnice poté, co odpadla například Martina Schopperová či Jan Kasl.

Jak na zmíněné problémy odpověděla primátorka města?

Jsou výtky, že nevedete diskusi se zastupiteli, oprávněné?

Uznávám, že byla možná chyba na úvodním jednání zastupitelstva nevystoupit a také jsem se za to několikrát omluvila. Nicméně tyto výroky považuji za nepravdivé. Chápu, že opozice využívá těchto nepravdivých tvrzení, v minulosti tomu ale nebylo jinak. Ale oprávněné rozhodně nejsou, na každou otázku položenou zastupitelem jsem připravena odpovědět a také na ně odpovídám, stačí se podívat na audio či stenozáznam z jednání zastupitelstva. Druhá věc je, že často se některé dotazy týkají kauz z minulých dob, kde by příliš široká odpověď mohla znamenat zhoršení pozice Prahy při složitých jednáních a bylo by to tedy nestrategické. My prostě někdy nemůžeme říct úplně všechno, protože každé naše slovo je pečlivě sledováno. Jsme ve funkcích krátkou dobu a neděláme prakticky nic jiného, než že se snažíme napravit to, co předchozí vedení města napáchalo, promeškalo či zanedbalo. Chápu, že si opozice snaží najít si své téma a přes něj se do mě strefovat, ale v tomto případě jsou vedle.

Co říkáte na slova, že vedení zastupitelstva často předáváte panu Dolínkovi a zbavujete se tím pádem odpovědnosti?

Je to nesmysl, předáním vedení schůze se odpovědnosti nezbavuji. Předání vedení schůze je věc zcela běžná, kterou dělali i mí předchůdci ve funkci primátora. Pokud bych se bála odpovědnosti, určitě bych dobrovolně nekandidovala na funkci primátorky.

Mlčící zastupitelé

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…