Premiér Sobotka tlačí mladé "socany" na vysoká a štědře placená místa. Věc, o níž se ve straně nesmí mluvit

11.02.2015 4:43

Vzdělání, tvrdá práce a píle na straně jedné. Stranická knížka ČSSD, premiér Sobotka a ministerstva jako trafika, to je strana druhá. Taková, jakou ParlamentnímListům.cz popsal jeden z nejvyšších představitelů partaje, který si vzhledem k citlivosti informací nepřál být jmenován.

Premiér Sobotka tlačí mladé "socany" na vysoká a štědře placená místa. Věc, o níž se ve straně nesmí mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka ČSSD

„Slávek si je dosazuje, kam potřebuje," řekl naší redakci jeden ze členů ČSSD. „Jde vesměs o mladé sociální demokraty, Slávek se za ně vždycky přimluví a oni si sednou na velmi vysoké posty. A to se bavíme jen o těch nejvyšších místech, protože jsou tady další, které ani neznáme," pokračoval s tím, že v rámci soc. dem. jde o „ututlané“ tajemství.

Jakých ministerstev se to týká? Podle našich zjištění je podobná praxe poměrně rozšířená a týká se všech. Od ministerstva zdravotnictví, které ovládá zástupce ČSSD Svatopluk Němeček, až po ministerstvo kultury, které spadá pod péči Daniela Hermana z KDU-ČSL. Stručně řečeno: lidé, kteří byli v minulosti členy Mladých sociálních demokratů, nyní právě díky tomuto faktu zastávají vysoké státní posty s nadmíru vysokým platem.

ParlamentníListy.cz našly hned několik případů, které můžeme do výše popsané skutečnosti zařadit. Prvním ze jmen bude někdejší mladý sociální demokrat Jakub Kulhánek. Nejprve působil na Ministerstvu zahraničních věcí jako poradce pro zahraničně-bezpečnostní politiku. Poté jako náměstek ministra obrany odpovědný za vládní agendu, legislativu a veřejnou diplomacii. V listopadu 2014 byl ministrem zahraničí jmenován do funkce náměstka ministra pro aktuální politické otázky a mezinárodní bezpečnost. Od 1.1 2015 zastává funkci náměstka ministra pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální. Druhým mužem, který taktéž sedí u Lubomíra Zaorálka, je Lukáš Kaucký, ještě v roce 2013 předseda mladých socialistů. Jeho procházka po resortech je dlouhá a početná a prakticky vždy spojená jen a pouze s vládnutím ČSSD.

Praxe mladého socialisty Kauckého:

Kaucký pracoval pro socialistu a někdejšího europoslance Jiřího Havla, byl také předseda výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, zahraniční vztahy a cestovní ruch Zastupitelstva Prahy, zkusil si to i na ministerstvu zdravotnictví a po několika štacích na ministerstvu zahraničí byl jmenován náměstkem člena vlády. V jeho dvaatřiceti letech jde o devátou funkci placenou z peněz daňových poplatníků.

Podle vyjádření ministerstva zahraničí jsou na tom ovšem jeho náměstci o poznání hůř než na jiných resortech. „Hrubé platy náměstků ministra jsou historicky nižší (někdy i v řádech desítek tisíc korun), než platy náměstků na většině jiných ministerstev. Na MZV se tak pohybují mezi 80 - 90 tisíci měsíčně, včetně osobních příplatků a příplatků za vedení," uvedlo pro ParlamentníListy.cz tiskové oddělení.

Ostatní resorty tak sdílené nebyly

Kancelář ministra zdravotnictví spravuje jistý Jakub Kubát. Zřejmě jen shodou okolností v minulosti působil u mladých socialistů. Funkce jsou to opravdu zajímavé. Kubát je členem ÚR MSD za Plzeňský kraj, zároveň je na stránkách vedený jako tajemník KK MSD. V únoru 2010 volili mladí socialisté delegáty a náhradníky na svůj sjezd ve složení, kde figuruje Zuzana Stöcklová. Tato Předsedkyně Oranžového klubu nyní pracuje pro Ministerstvo práce a sociálních věcí, kde je náměstkyně pro sociální a rodinnou politiku. I působiště Michaely Marksové-Tominové zůstalo na dotazy ParlamentníchListů.cz mlčenlivé. Jiný případ je Kateřina Kalistová, 1. náměstkyně ministra kultury, rovněž zapojená do Mladých sociálních demokratů, jejíž pole působnosti je mnohem širší. Kalistová byla například ředitelka nadačního fondu Impuls, zabývajícího se roztroušenou sklerózou mozkomíšní, zajímala se také o lidská práva.

Mladým sociálním demokratem byl i Jakub Landovský, někdejší asistent Jiřího Dienstbiera v době jeho prezidentské kampaně. A jak zkraje ledna uvedla ČT: „Ministr obrany opět bude mít osm náměstků. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl ministrovi Martinu Stropnickému (ANO) jako náměstka za ČSSD Jakuba Landovského. Má nahradit Jakuba Kulhánka, který koncem října z úřadu odešel na ministerstvo zahraničních věcí."

Co mzdy? Podle našeho zdroje se totiž Lidový dům a premiér Sobotka snaží ušetřit a zároveň ohlídat vlastní zájmy. V tomto případě se informace diametrálně liší. Kristýna Šircová, 1. místopředsedkyně MSD, pro ParlamentníListy.cz uvedla, že členové "mladých" nejsou placení (zaměstnanci) sociální demokracií. „Dostáváme pouze od strany sponzorský dar na naši činnost prostřednictvím darovací smlouvy," konstatovala. Mluvčí ČSSD vidí celou věc jinak. „MSD je placeno čistě sociální demokracií."

Tak, či onak, nejlepší vstupenkou do vysokých, úřednických postů, je, zdá se, oranžová knížka v náprsní kapse.

MSD o sobě: Mladí sociální demokraté jsou mládežnickou, samostatnou a nezávislou organizací sociálně demokratické orientace. Otevíráme se všem mladým lidem starších patnácti a mladších třiceti pěti let podobného politického smýšlení a orientace. Úzce proto spolupracujeme s Českou stranou sociálně demokratickou, jež je nám politicky nejbližší. Usilujeme o společnost svobodných lidí, společnost práva a vzdělání. Chceme mladým lidem nabídnout alternativu k stávajícím problémům, oslovit je vizí nové spravedlivější a prosperující společnosti založené na tradičních evropských hodnotách, svobodě jednotlivce a kooperující společnosti a státu s širokou participací občanů na věcech veřejných. Nabízíme alternativu dynamické a participativní demokracie, společnost tolerance a solidarity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový, Lívia Ševčíková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…