Prezident Zeman pro PL.cz: Rozpuštění sněmovny podepíšu 28. srpna. Termín voleb platí

22.08.2013 11:21

EXKLUZIVNĚ Datum podepsání rozpuštění sněmovny a důvod volby termínu předčasných voleb. To nám v exkluzivním rozhovoru prozradil prezident Miloš Zeman. S redaktory ParlamentníchListů.cz hovořil přímo ve své pracovně.

Prezident Zeman pro PL.cz: Rozpuštění sněmovny podepíšu 28. srpna. Termín voleb platí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Bílý střik. To si na rozhovor pro ParlamentníListy.cz objednal prezident Miloš Zeman a příjemně naladěn se pustil do odpovědí. Celé interview, při němž vykouřil zhruba pět cigaret, zveřejníme později.

Vyslechne předsedy

Na zítřek si prezident Miloš Zeman svolal předsedy parlamentních stran, aby se s nimi poradil o budoucnosti. Rozpuštění sněmovny, které si poslanci odhlasovali v úterý, podepíše ve středu 28. srpna. „A to proto, aby byl vyčerpán plný limit šedesáti dnů do konání předčasných voleb. Toto své rozhodnutí sdělím předsedům parlamentním stran a zeptám se na jejich názor, ale myslím si, že proti tomu nejspíš nebudou mít nějaké zásadní výhrady,“ prohlásil prezident Zeman pro ParlamentníListy.cz.  

Kontaktní kampaň

Termín předčasných voleb 25. a 26. října, tedy před státním svátkem, není podle některých politologů moc vhodný. Může totiž negativně ovlivnit účast voličů. Prezident Zeman si to tak úplně nemyslí.

„Kdo bude chtít volit, může volit v pátek před víkendem. U každého data by se našly nějaké námitky. Mé základní kritérium bylo, aby se volby konaly co nejdříve a aby byl plně využit potenciál šedesáti dnů. Volební kampaň totiž nemá být primárně založena na billboardech, ale na setkávání se s voliči. Při současném volebním systému je nesmírně obtížné, aby kandidáti tyto kraje objeli. V řádných volbách by na to měli devadesát dnů, nyní na to budou mít šedesát dnů, a proto jsem pokládal za naprosto nepřijatelné lhůtu šedesáti dnů dále zkracovat,“ sdělil ParlamentnímListům.cz prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…