Připravuje se kniha o Petru Nečasovi a Janě Nagyové. ODS prý obchází strach

16.06.2014 15:21

VÍME PRVNÍ Na pultech knihkupectví by se měla objevit kniha s názvem Můj premiér, která má pojednávat o expremiérovi Petru Nečasovi a Janě Nagyové, dnes Nečasové. Autorem publikace je podle informací ParlamentníchListů.cz investigativní novinář časopisu Týden Josef Hympl. Ten však odmítl celou věc komentovat. V ODS mají údajně z knihy obavy.

Připravuje se kniha o Petru Nečasovi a Janě Nagyové. ODS prý obchází strach
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér odmítl vypovídat i kvůli tomu, že mezi obviněnými je jeho současná maželka

Anketa

Uplynul rok od zatčení Jany Nagyové. Co říkáte na dosavadní průběh a výsledky vyšetřování?

hlasovalo: 8230 lidí

Kdy bude publikace Můj premiér k mání, zatím není jasné. Novinář Hympl, který je údajně jejím autorem, odmítl celou věc komentovat. „Já se o tom nechci bavit vůbec, pardon,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Hympl. Na následný dotaz, zda může alespoň potvrdit, či vyvrátit, zda napsal zmíněnou knihu, odpověděl: „Ne." Uvnitř ODS však dle kuloárních informací už teď panují v souvislosti s touto knihou jisté obavy.

Nečasovo prohlášení

Petr Nečas se ke kauze, která ho stála post předsedy vlády, naposledy vyjádřil minulý týden. Po roce od vypuknutí kauzy Nagyová vydal obsáhlé prohlášení, v němž shrnuje své poznatky. Policejní zásah na Úřadu vlády podle něj nebyl přiměřený. „V nastalé situaci jsem jednoznačně přijal politickou zodpovědnost a podal demisi. Ještě před policejním zásahem jsem ostatně byl rozhodnut nekandidovat v nadcházejících volbách,“ připomněl Nečas a dodal: „Rozhodně jsem sám kritický k neúspěchu některých kroků koaliční vlády pod mým vedením a také k mým osobním chybám a selháním.“

V prohlášení také vyjádřil své znepokojení nad tím, že „avizované nezvratné důkazy o závažné trestné činnosti dosud nejsou k dispozici“. Nelíbí se mu ani podle jeho slov evidentně cílené úniky odposlechů vytržené ze souvislostí. „Rok trvající dehonestace mé osoby a především mé tehdejší spolupracovnice a pozdější manželky Jany rozhodně neodpovídá důkazní situaci. Každý občan má právo na spravedlivé soudní řízení, kde se teprve zvažuje relevance uváděných důkazů," napsal k tomu Nečas.

K pochybnostem kolem majetku jeho současné manželky uvedl: „Jedná se o dva byty v panelových domech a jeden byt v novostavbě. Vyšetřovatelé prověřují, zda jejich nákup odpovídá jejím příjmům. Lze přesvědčivě doložit způsob financování těchto nemovitostí, především cestou bankovních hypoték. Majetkové poměry naprosto odpovídají zdaněným celoživotním příjmům.“

Podle něj byly v médiích zveřejněny informace o nálezu cenností, které jsou dávány do souvislosti s nezákonným jednáním. „Už ale nebylo specifikováno, kolik z nich bylo zakoupeno z vlastních prostředků, a především fakt, že největší počet z nich nepocházel z osobního vlastnictví, ale z pouhých zápůjček," dodal Nečas s tím, že trvá na tom, že policejní zásah v bytě Nagyové byl zcela neadekvátní. „Byly při něm použity nepřiměřené prostředky a metody, včetně nasazení speciálních pout jako pro nejtěžší zločince,“ uvedl.

Jak to celé začalo?

Kauza Nagyová, která vedla k pádu vlády a předčasným volbám, vypukla před rokem. Dne 12. června 2013 spustil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu společně s Útvarem rychlého nasazení rozsáhlou razii ve Strakově akademii, sídle Lesů ČR v Hradci Králové či kancelářích a domech pražských lobbistů Iva Rittiga a Romana Janouška. Manželka Petra Nečase teď čelí obžalobě kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství. Obžalobě čelí i bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a jejich podřízený, zpravodajec Jan Pohůnek. Za zneužití pravomoci všem hrozí až tříleté vězení. Po případu údajného zneužití vojenské rozvědky chce státní zástupce podat žalobu i kvůli takzvaným trafikám pro tři exposlance ODS. Vedle Nečase a jeho nynější ženy je v případu údajného podplácení obviněn i někdejší náměstek exministra zemědělství Ivana Fuksy Roman Boček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…