Profesor Pafko se zlobí: Není na důchody a léčbu. A vláda dává miliardy církvím

22.10.2012 4:42

Kdo sleduje současné dění ve společnosti, nebyl výsledkem voleb překvapen, říká renomovaný chirurg Pavel Pafko. „Rozumný člověk nemohl neočekávat, že levice vyhraje, to byla hotová věc,“ dodává. I když něco jiného je podle něj úspěch komunistů, jejich účasti na moci se neobává. „Určitě by se nedopustili takových chyb, které vedou do hrobu,“ je přesvědčen profesor Pavel Pafko.

Profesor Pafko se zlobí: Není na důchody a léčbu. A vláda dává miliardy církvím
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiéra Nečase si Miroslav Kalousek poslal pro vodu

Profesor Pafko se zamýšlí, kdo a proč volil v krajských a senátních volbách levici. „Podporují ji mladí lidé, kteří jsou vždycky radikálnější, a nepochybně starší lidé, důchodci, nízkopříjmové skupiny občanů, kteří mají strach z budoucnosti,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz lékař. Právě starší lidé podle jeho názoru výrazně ovlivnili volby. A z šířících se obav, které ochromují i ekonomiku, protože lidé se bojí o práci, šetří, nenakupují, takže klesá spotřeba, viní i média, protože krizi příliš zdůrazňují. Lékař se domnívá, že dluh České republiky není v evropském kontextu tak špatný, protože v Evropské unii jsou mnohem zadluženější země než my.

Lidé nevěří vládě, ta není jednotná a stále mění postoje

Důvodem propadu vládních stran je podle Pavla Pafka také fakt, že lidé nevěří vládě. „Nemohou věřit premiérovi, který stanoví daňové hladiny a pak pod tlakem rebelů z vlastní strany začne couvat. Je vidět, že ani tak základní věc, jako je státní rozpočet, nemá vláda dobře spočítaný. Jinak by premiér musel jednoznačně říci, bude to takto a tak to také v návrhu zůstane. A ne že najednou udělá kvůli rebelům něco jiného,“ kritizuje změnu postoje k vládnímu úspornému balíčku chirurg.

Premiér Petr Nečas na jednání výkonné rady ODS minulé pondělí přišel s tím, že by horní sazba DPH mohla zůstat na 20 procentech a nezvyšovala by se na 21 procent, jak vláda zatím navrhuje. Ale trvá na tom, aby se od ledna zvedla nižší sazba DPH, která platí například pro potraviny, léky či tiskoviny, ze 14 na 15 procent, a stejně tak, aby v příštím roce odváděli státu na daních více ti, kteří si vydělají nad 100 tisíc korun měsíčně, přesněji nad čtyřnásobek měsíční průměrné mzdy v zemi.

Část koalice milionářskou daň prosazuje, část ji odmítá

Jenže vyšší zdanění bohatých, které někteří nazývají solidární daní, část vládní koalice prosazuje, ale pro část  ODS je nepřijatelné, aby lidé s nejvyššími příjmy byli více zdaněni. „Taková závažná politická věc, místopředsedkyně Karolína Peake tvrdí, že by to tak mělo být, ale Boris Šťastný a spol. z ODS zase říkají, že by to tak nemělo být. Rozporů v koalici je příliš mnoho, názory se liší v mnoha věcech, i na ty nešťastné kauzy, jako byla nákupní cena vojenských letadel CASA, nebo na státní maturity, do kterých šla víc než miliarda korun, problém spojený s registrem vozidelm, a nikdo za nic nenese odpovědnost,“ je nespokojen s jednáním politiků lékař. Nelíbí se mu rozporné názory mezi vládními stranami i uvnitř jednotlivých koaličních politických stran. „Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vehementně hájil exministryni obrany Vlastu Parkanovou, když policie požádala o její vydání v souvislosti s předraženým nákupem letadel, ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger mu správně vytkl, že to byla chyba, že o její vině a nevině mají rozhodovat policie a soudy,“ prohlásil Pavel Pafko.

Politici sami nevědí, kam nás vedou

Společnost podle lékaře vidí, že politici sami nevědí, kam nás vedou, protože nejsou jednotní, a připomíná starou českou pověst o Svatoplukovi a jeho třech synech, kteří se neřídili otcovou radou, že tři pruty najednou je těžší zlomit než každý zvlášť. Nelíbí se mu ani návrh na velkorysé církevní restituce ve výši kolem 150 miliard korun v době, kdy stát nemá peníze. „Na zdravotnictví bude scházet šest miliard, na to nemáme. Není ani na zvýšení důchodů, lidé se bojí i druhého důchodového pilíře, který by měl začít brzy fungovat, ale není jasné, jak budou peníze v penzijních fondech ochráněny. Navíc není zřejmé, jak vláda nahradí výpadek peněz, které půjdou z důchodového systému do druhého pilíře. Politici dělají věci, které nejsou schopni řádně vysvětlit,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz nespokojeně lékař.

Renomovaný chirurg se neobává hrozby komunistů, kteří posílili v krajských volbách, takže se mnohde budou podílet na moci. Není vyloučeno, že v některém regionu budou mít i vlastního hejtmana. „Nebojím se, že by se lidu bral majetek. Znárodňování nehrozí, jsme přece členy Evropské unie. Dvakrát do stejné řeky se těžko vstoupí. Nikde ve světě není síla, o které by mohli komunisté myšlenky v té zrůdné podobě opřít. Ani o Čínu, i ta spíš spěje ke kapitalismu,“ vysvětluje Pavel Pafko, proč z úspěchu komunistů v říjnových volbách nemá strach.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…