Profesorka Dvořáková doufá, že v létě revoluce ještě nepřijde

27.05.2011 4:49

Situace v Česku se podle řady názorů, začíná vyhrocovat a radikalizovat. Dochází tak na slova politologů, kteří již před časem varovali, že mohou lidé vyjít do ulic a posilovat extremistické nálady. Po víkendovém protestu odborářů se začíná objevovat další fenomén - hovoří se o vyhlášení občanské neposlušnosti. Ta však podle právníka nemůže být jasně definována. I proto by měli lidé přemýšlet nad možnými trestně-právními důsledky svých činů.

Profesorka Dvořáková doufá, že v létě revoluce ještě nepřijde

Teprve stávka jako spouštěcí mechanismus občanské neposlušnosti může něco změnit na chystaných vládních reformách. To řekl ParlamentnímListům.cz předák dopravních odborů Jiří Zabloudil. Pravicovým kritikům sobotní demonstrace tak vzkázal, že právě demonstrace z doby před 21 lety je dostaly do funkcí, v nichž se dnes vyhřívají.

Čtěte také:

Háček je však v tom, že za souslovím občanská neposlušnost se může skrývat skoro cokoli. "Není to jev, který by byl nějak jasně definován - spíš se jedná o mediální obrat. V první řadě se nám pod ním vybaví protesty v ulicích, samozřejmě se však za tím může skrývat celá další řada rebélií. Včetně těch, které mohou vyvolat trestní postihy, toho by si měli lidé být vždy vědomí," vysvětlil ParlamentnímListům.cz advokát Kolja Kubíček.

Psali jsme:

Jelikož se však v souvislosti s občanskou neposlušností hovoří třeba i o takových krocích - jako je například neplacení daní, nabízí se myšlenka, jaké by to mohlo mít pro "neposlušné" trestní dopady.

"Samozřejmě, že by šlo o daňový přečin, který, pokud bude vláda a výkonná moc mít pravomoce, může být a zřejmě by byl s největší pravděpodobností potrestaný. Nelze se spoléhat ani na to, pokud by se na takovém kroku dohodlo sto, tisíc či pět tisíc lidí. Jako právník před takovým tedy mohu jen varovat," zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Kolja Kubíček. Dodal, že tato forma prostestu by byla účinná pouze v případě, že by se do ní zapojila široká, třeba statisícová masa lidí - a to je podle právníka u nás nepravděpodobné.

Bez trestu jedině, pokud by byla revoluce a generální stávka s převratem

"Trestní postižitelnost za činy spojované s nějakým druhem občanské neposlušnosti by padla jedině tím, že by došlo k revoluci a svrhnutí vlády - ta by tím ztratila pravomoci k tomu, aby mohla někoho potrestat," uvedl jediný možný případ, kdy by mohla i vyhrocená občanská neposlušnost projít bez následků, Kolja Kubíček.

Ve Velké Británii se lidé vzbouřili a nesmyslnou daň neplatili 

Takový případ přitom novodobá historie i v Evropě již pamatuje. "V devadesátých letech navrhla Marghareta Thetcherová v Británii takzvanou daň na hlavu, proti čemuž se zvedla ze strany Britů obrovská vlna nevole. V okamžiku, kdy půl milionu lidí daň nezaplatilo a další se k nim připojovali, musela vláda rozhodnutí změnit. A vyměnila i samotnou Thatcherovou," uvedl příklad z minulosti Miroslav Ransdorf (KSČM).

Čtěte také:

Podle Ransdorfa situace v Česku dozrává k velmi vyhroceným situacím. "Tato vláda je vládou národního zklamání. Patnáct lidí čeká na jedno pracovní místo a vše se neustále nadále zhoršuje. Proto by si vláda Petra Nečase měla uvědomit, že těch 48 tisíc lidí na Václavském náměstí o uplynulém víkendu, je jen prvním vlaštovkou, kterých bude přibývat. A mohou přijít samozřejmě i různé formy další občanské neposlušnosti - nejen s transparenty v ulicích," řekl Ransdorf ParlamentnímListům.cz.

Politoložka: Občanská neposlušnost? Vědomé porušování zákonů a vězení

Profesorka politologie z VŠE Vladimíra Dvořáková, však varuje před tím, že skutečné projevy občanské neposlušnosti, tak jak je tento pojem známý z historie v souvislosti s Gandhím nebo Martinem Lutherem Kingem, znamenají vědomé porušování zákonů s tím, že dotyčné osoby počítají s tím, že budou uvězněny.

"V případě nějakého neplacení daní bych však byla velmi opatrná, aby se za to nakonec neschovávaly jen cílené dańové úniky. U občanské neposlušnosti je totiž důležité vždy jasně definovat, proti čemu je namířena," řekla Dvořáková ParlamentnímListům.cz.

I podle ní je situace v naší zemi neuspokojivá, vyhrocená - netají se kritikou poměrů již delší čas. Přesto se domnívá, že doba k masivnímu zvratu situace nenazrála.

"Ty spouštěcí momenty revolucí a převratů však bývají všemožné a nikdy se dopředu nedají jasně odhadovat," upozorňuje však politoložka. Dodává, že v nejbližších měsících, kdy bude čas dovolených by tedy v tomto ohledu mohl být v Česku klid.

Odboráři však přitom varují, že jsou i během léta připraveni své protesty opakovat i posilovat - dokonce až do formy generální stávky.

Čtěte také:

Reprofoto:ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…