Proflákaný boj s rozkrádáním. Toto by paní Peake (ne)měla číst

10.12.2012 16:06

Česko nemá příliš důvodů slavit Den boje s korupcí, který si svět připomněl v neděli, protože Nečasova vláda, i když se sama označovala jako protikorupční, se v tomto směru zatím příliš nepředvedla. Zpočátku slibovala mnoho protikorupčních opatření, ale dnes, po mnoha aférách, už raději o tomto tématu nemluví. „Jediné, kde došlo k posunu, jsou orgány činné v trestním řízení, které zahájily vyšetřování v některých kauzách. Ale to není příliš zásluha vlády,“ řekla ParlamentnímListům.cz členka iniciativy Veřejnost proti korupci advokátka Hana Marvanová.

Proflákaný boj s rozkrádáním. Toto by paní Peake (ne)měla číst
Foto: Archiv HM
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Ale advokátka upozorňuje, že i když policie a státní zastupitelství zahájila vyšetřování některých korupčních kauz, bude záležet na tom, zda se dostanou až k soudu a zda budou i potrestána. Marvanová je zvědava, jak si policie a státní zastupitelství poradí s velkými podezřelými kauzami z minulosti. „Nejde udělat tlustou čáru za zločiny komunismu ani za těmi pozdějšími. Lepší když přijde spravedlnost později, než nikdy. Důležité je, aby přišla,“ prohlásila. Orgány činné v trestním řízení by se podle ní měly vrátit k pronájmu Gripenů, k Mostecké uhelné i k dalším případům podezřelé privatizace.

„Očekávám, že nastoupí nový trend státního zastupitelství pokračovat touto cestou. Jsou kauzy, nad kterými se nesmí zavřít voda,“  soudí advokátka. Upozorňuje, že se musí vyšetřit odpovědnost klíčových osob, nikoli jen úředníčků jako v kauze Opencard. „Pokud existuje podezření, že na zakázce profitovaly velké soukromé firmy, kterým byla zakázka šitá na tělo, musí se postupovat odshora, “ tvrdí Hana Marvanová. Lidé podle ní musí vidět, že za zločin přijde trest. „Myslím, že by to bylo žádané, ale zatím to postrádám,“ postěžovala si.

Vláda neplní své sliby v boji s korupcí

Ale vládu za boj s korupcí podle advokátky určitě pochválit nelze. „I když slibovala, že zruší anonymní akcie, dosud v tom nic neudělala. Přitom právě v nedostatečné průhlednosti firem při obchodním styku s veřejnou správou je největší problém. Anonymní firmy přebírají obrovské veřejné prostředky,“ upozorňuje. A přitom není jasné, kdo firmy vlastní. Mohou to být samotní politici, ať už celostátní nebo komunální, členové jejich rodiny nebo kamarádi.

„Nikdo neví, jestli to nejsou i politici, úředníci, další veřejné osoby, které vlastní anonymní akcie, a přes daňové ráje získávají veřejné peníze. Spočítali jsme, že ročně tak státu utíká až sto miliard korun,“ nelíbí se bývalé političce a aktivistce, že vláda hledá peníze, kde se dá, škrtí na těch nejchudších, ale s obrovskými úniky peněz nic nedělá.

Nečasův kabinet poslechl hlas finančních kruhů

Sdružení Veřejnost proti korupci se snažilo prosadit alespoň zákaz anonymních akcí u firem, které se ucházejí o veřejné peníze. „Ale vládní koalice byla proti, protože prý ví lépe, jak má zákon vypadat, ale do této doby není na stole,“ kritizuje Hana Marvanová. Návrh přitom projednali s odborníky i ve sněmovním výboru, souhlasila s ním opozice, dokonce i TOP 09 slíbila, že ho na plénu podpoří. „Ale nepodpořila, protože si to prý zbytek vládní koalice nepřeje,“ dodala.

Od doby, kdy vláda slíbila, že dokonalejší návrh na zrušení anonymních akcií připraví sama, už uplynul rok, proto je Hana Marvanová přesvědčena, že to byla jen výmluva. „Nepřijala nejen globální řešení anonymity firem, jak tvrdila, ale vůbec nic,“ konstatuje. Je přesvědčena, že to „ nedovolily  určité finanční a ekonomické kruhy, které nechtějí, aby na ně bylo vidět, a vláda poslechla“.

Nic se nezmění, dokud na zlodějiny nebude vidět

Občanský zákoník, který začal platit, vlastnictví anonymních akcií stále připouští. Podle advokátky bylo dohodnuto, že bude přijat v tomto znění, ale že se ihned upraví tak, aby firmy, hlavně ucházející se o veřejné zakázky, byly naprosto transparentní. „Jenže kdyby bylo vidět, kam peníze plynou, bylo by možné v některých případech i odejmout zakázku,“ vysvětluje Marvanová, proč není v zájmu některých politiků a firem vlastnictví zprůhlednit.  Ale nemůže se podle jejího názoru v Česku nic změnit, pokud na všechny zlodějiny nebude vidět, dokud nebude jasné, komu peníze z veřejných zakázek skutečně jdou.

Majetková přiznání, alespoň u veřejných činitelů

Dalším potřebným krokem v boji korupci jsou podle sdružení Veřejnost proti korupci  majetková přiznání. „Mělo by se týkat alespoň veřejných činitelů, aby bylo vidět, kdo zázračně zbohatnul,“ přibližuje Marvanová, čemu by mělo opatření zabránit. A mělo by podle právničky jít i do minulosti, takže by se mohla objasnit a vyšetřit zázračná zbohatnutí expremiéra Stanislava Grosse nebo exministra dopravy Aleše Řebíčka. „To sice vláda neslibovala,“ připouští Marvanová, „ale nedělá ani to, co slibovala“.

Je ticho po pěšině, říká advokátku o boji s korupcí

Bývalá významná politička a právnička vzpomíná, jak premiér Petr Nečas, vicepremiérka Karolína Peake i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg před časem mluvili, že jsou protikorupčními tahouny vlády, že chtějí korupční prostředí v České republice změnit. „Teď už je ticho po pěšině,“ upozorňuje právnička, jak po mnoha skandálech, které provázejí některé členy kabinetu, už se o boji s korupcí ve vládním týmu raději nemluví.

Chybí zákon o úřednících

Stejně podle advokátky stále chybí zákon o státní správě, který by vytvořil tlak na úředníky. „Státní správa funguje takovým způsobem, že na úředníky může být vyvíjen tlak shora, aby rozhodli určitým způsobem. Ale oni nejsou v takovém postavení, aby si mohli dovolit neuposlechnout,“ dodává právnička.

Změnu názorů politiků už jsme viděli mnohokrát

Je naděje, že budou některá protikorupční opatření přijata, pokud se dostane k moci ČSSD, nebo se zachová stejně jako každá dosavadní vláda, která vládla? „Současná opozice chce dnes některé protikorupční kroky prosadit, ale je otázka, co bude, když se dostane do vlády,“ připouští určité pochybnosti i Hana Marvanová. Je to podle ní věcí odpovědnosti a svědomí, aby nepodvedli své voliče.  „Viděli jsme už mnohokrát změnu názorů, protikorupční opatření už tu měla být deset let i déle,“ konstatuje. Ale za pět let už korupce podle ní probíhá v takových objemech, že je to ještě křiklavější než dřív. „Čím větší objem peněz, které utíkají ze státního rozpočtu, tím větší ekonomický, politický a morální problém,“ míní.  Proto doufá, že se osvětlí i mnohamiliardové obchody, jako privatizace OKD, ztrátové  kšefty Key Investment s pražskými radnicemi, nevýhodné obchody Lesů ČR, Ředitelství silnic a dálnic a celého resortu dopravy.

„Je toho hodně. Ale důležitou prevencí pro budoucnost je fakt, že na každého jednou dojde,“ uzavírá advokátka Hana Marvanová. A všem by se také mělo měřit stejně. Překvapuje ji, že v případech korupce odsouzený exsenátor Novák stále oddaluje nástup do vězení, exministr obrany Martin Barták nechodí k výslechům, ale bývalý hejtman a poslanec David Rath stále sedí ve vazbě.

Korupce je všude, kam se podíváte

Která z kauz podle Hany Marvanové nejvíc otrávila veřejné mínění? „Není to jedna kauza, ale množství kauz. Jedna věc se může odehrát v jakékoli zemi, lidé prostě někdy podlehnou pokušení, ale u nás je to všude, kam se podíváte. Nejhorší je ta kombinace, součet všech kauz. Ale mám-li jmenovat jednu, pak asi korupce na ministerstvu práce a sociálních věcí, které nejvíce sáhlo na peníze těm nejchudším a nejpotřebnějším. A to je hodně výbušná směs, kdyby se lidé měli dobře, tak by je to tak nebolelo,“ prohlásila známá advokátka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…