Prolhaný práskač, Kalousek, bláboly. Hanba nás fackuje. Ministr Stropnický si mezi lidmi pustil ústa na špacír

01.07.2014 9:24

REPORTÁŽ Ministra obrany Martina Stropnického fackuje hanba kvůli nedostatečnému vybavení armády, což hodlá změnit. I to sdělil při debatě s občany v Brně. Prozradil, že v Bruselu mají levnější nábytek než na českých ministerstvech a bývalého náměstka Válkové Pavla Šterna označil za práskače.

Prolhaný práskač, Kalousek, bláboly. Hanba nás fackuje. Ministr Stropnický si mezi lidmi pustil ústa na špacír
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Lidé, kteří přišli na setkání se Stropnickým, se nejdříve dozvěděli podrobnosti o způsobu jednání v Poslanecké sněmovně. „Poslanecký život nás možná všechny zaskočil svou podivuhodností ve všech aspektech od stravování až po hlasování, od diskuzních příspěvků některých, až po obstrukční úsilí jiných,“ uvedl na začátek ministr obrany.

„K obstrukčním pauzám přitom dochází často, když se projednává nějaký důležitý bod, který může v této zemi něco zlepšit. Slyšíme pak, že si opoziční strana X bere hodinu pauzu, vrátíme se a pak si bere opoziční strana Y dvě hodiny pauzu. Je to chvílemi i velmi frustrující, ale občas se daří i něco prohlasovat. Dává nám to dost zabrat. My jsme šli do Poslanecké sněmovny s pocitem, že to je místo, kde se věci mají tlačit dopředu, ale ony se spíš musí tlačit jako zabržděný vagón. To nám nevyhovuje,“ dodal.

Připustil i to, že se mu zcela změnil život: „Pracoval jsem v jiném rytmu a jiném prostředí. Kancelářský život není to nejvíc sexy v životě. I když armáda je přeci jen pestřejší ministrování, člověk jezdí po posádkách a navštěvuje zahraničí.“

Ani zkostnatělý Brusel nevyhazuje peníze tak jako my

Stropnický si postěžoval na to, že na ministerstvu absentuje u většiny lidí představa závaznosti při utrácení veřejných peněz. „Tam se neuvažuje v kategoriích, že 70 milionů je moc, ale jde o 70 milionů a chceme je hned. Tam se neuvažuje tak, že koupíme neprůstřelnou vestu podle cen kvalitních dodavatelů na internetu, ale za 75 000 korun a budeme to dělat dál. Je náročné tyhle věci změnit a překlopit do jiného uvažování. Ti lidé tento přístup v sobě z 80 procent nemají,“ popsal Stropnický.

„Já mám na dary milion a půl a řekl jsem si, že budu lakomý. Jen kdyby přijela královna Alžběta, tak jí půjdeme něco koupit, ale nepotřebujeme sady skleněných souprav a sady pozdních sběrů. Můžu říci, že v Bruselu takové věci vůbec neexistují. Ani superbyrokratický, zkostnatělý Brusel se v tomto takto nechová. Úředníci tam mají vybavení na úrovni Ikea a ne historizujícího nábytku,“ upozornil s tím, že velká armádní bolest je i to, že když už jsou peníze k dispozici, tak je není možné efektivně utratit.

Stropnický: Myslel jsem si, že v armádě budou „babochlapi“

V sektoru obrany má ale Česká republika podle Stropnického stále dobrou pozici v zahraničí. „Armáda je hodně mladá, často ti lidé mají za sebou už jeden pobyt venku a kvalitní školení. Nedá se to srovnat s bývalou československou armádou. Z toho má člověk radost. Na těchto lidech se to projevuje i po stránce vojenské odbornosti, ale i lidské, jsou sebevědomí, ale nejsou nafoukaní, umí komunikovat, umí se chovat a obrovské osvěžení je, když potkáte ženu, která patří k armádě. Také jsem trpěl předsudky a myslel jsem si, že to budou `babochlapi`, ale není to pravda. Jsou to velmi pohledné a vstřícné ženy a prostředí velmi kultivují,“ uvedl Stropnický.

„Mám z armády strašně dobrý pocit. Tím více mně vadí, že je potřeba zrušit tolik zkostnatělostí. Snažíme se o to, snad nějaké výsledky máme a důvěru vojáků také. Snažíme se neudělat ostudu. To, co souvisí s lidmi, kteří tvoří armádu, je pozitivní. Nás spíš hanba fackuje, že nemají to oblečení a vybavení, které by měli mít a že peníze nejsou žádný zázrak,“ dodal. Ocenil také práci kaplanů, jejichž pomoc využívají vojáci možná častěji než konzultace s psychologem. Martin Stropnický také plánuje v dohledné době cestu do Afghanistánu, ale přesný termín nemohl sdělit.

Když ANO šlápne na penězovody, jsou všichni proti

Společně s ministrem přišli na debatu s občany do hotelu Intercontinental také poslanci za Jihomoravský kraj Karel Rais a Bohuslav Chalupa. „Před volbami do Parlamentu lidé očekávali, že ANO přijde a udělá pořádek. Teď už to začíná fungovat a čím dál více lidí v armádě to vnímá. Netýká se to jen nákupů, ale i směřování armády a jejího významu ve společnosti,“ uvedl Chalupa. „V případě, že se ale šlápne na penězovody, tak je celá sněmovna proti hnutí ANO,“ dodal. Poslanci si postěžovali i na to, že koaliční lidovci často nedodržují dohody.

Stropnický: To, co udělal Štern, je neslýchané

Stropnický rozebral i konfliktní personální situace v souvislosti s rozhodováním ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). „Jde o evidentní snahu, já bych za to dal ruce do ohně. Je to nejproblematičtější resort, který je základem toho, aby věci v této zemi fungovaly. Spousta lidí má zájem na tom, aby se situace nezměnila,“ vysvětloval Stropnický. „V base lze pořídit za peníze úplně všechno. Když se řeší náramky, tak to nebyly strany schopné vyřešit deset let. Říká se, že to bylo proto, že se ODS s ČSSD nedokázaly nikdy dohodnout na tom, kdo z toho bude mít víc. Původně to měl být dvoumiliardový obchod. To jsou nástražné miny a paní profesorka se vše snaží poctivě řešit. Vyčítat jí nějakou medializaci je úplně směšné,“ dodal a rozčílil se také nad přístupem jejího bývalého náměstka Pavla Šterna.

Anketa

Má být Kalousek potrestán za to, že řekl o poslanci, který byl příslušníkem SNB a zasahoval v roce '89 při Palachově týdnu, že je ,,komunistický fízl"?

81%
19%
hlasovalo: 13250 lidí

„To, co jí udělal náměstek za sociální demokracii, to je něco neslýchaného. Pan Štern byl za pět minut v Poslanecké sněmovně a my jako ANO jsme ze sněmovny odešli, protože nemá smysl dávat prostor nějakému nečestnému práskači,“ popsal situaci, kdy měl Štern vysvětlit svůj postoj poslancům. „Pan Kalousek zase plamenně hovořil o tom, jak je justice v háji. Je neuvěřitelné, jak se politici dokáží odstřihnout od odpovědnosti za současnou situaci. Tito lidé jsou z neoprenu, po nich to vše stéká,“ dodal rázně Stropnický na adresu opozice.

Média prý zveřejňují bláboly a překrucují fakta

Ministr upozornil také na to, že s médii zažil neuvěřitelné věci. „Šlo o překrucování, tlačí vás do kouta a pod tlakem se z vás snaží dostat větu, která bude chybná a s kterou pak budou záměrně manipulovat,“ popsal Stropnický. „Blábol letí jako meteorit a strhává s sebou všechno. Když jsem řekl, že výsluhy vojáků jsou součást armády a že bychom je měli vypočítávat jinak, protože zatím nejsou vypočítávány zcela férově, tak druhý den bylo v novinách, že chci vzít vojákům výsluhy,“ popsal. Zároveň vyzval veřejnost a příznivce ANO, kteří se besedy účastnili, aby ho v případě pochybností o tom, co v médiích slyšeli, kontaktovali. „Když budete mít pocit, že se váš poslanec zbláznil, zavolejte mu. Možná vás v tom utvrdí,“ dodal s nadsázkou.

Dřív na dozorčích radách jedli jen chlebíčky, teď nastoupili odborníci

Řeč byla také o dosazování lidí blízkých ANO do dozorčích rad klíčových společností. „V dozorčích radách se sní chlebíčky, něco odkývají, sbalí peníze a jdou. Teď by se tam měli dostat lidé, kteří jsou odborníci,“ vysvětloval Rais. „Říká se, že tam Babiš cpe své lidi, ale je strašný rozdíl mezi tím, když do dozorčí rady posadíte zahrádkáře, jako to udělal Kalousek, nebo tam vezmete odborníka, jehož odbornost nelze zpochybnit. Nejsou miliony lidí, kteří nemají minulost a spadli z Marsu. Kde se budou líhnout nezávislí odborníci? Každý se někde angažuje a působí,“ dodal Stropnický s tím, že žádné smrště a čistky se nekonají, ale jde pouze o běžnou obměnu.

Amerika letadla koupí, s Irákem se vyjednává

V debatě se lidé vyjadřovali k situaci v armádě, vyřizovali vzkazy ministrovi a zvali ho na různé akce. Ptali se také na prodej letadel. „S americkou firmou jsme těsně před dohodou. Mělo by se to podepsat někdy v polovině července. Irák měl nejdřív obrovský zájem, ale pak na jednání nepřijeli. Je to obtížný partner. Oni by chtěli i naše helikoptéry a my se snažíme vše, co bychom mohli v budoucnu postrádat, prodat. Samozřejmě, pokud půjde o normální obchod, nesmíme to prodat gaunerům. S Američany obchod klapne na 99 procent, s Irákem jednáme dál. Doufáme, že nedojde k nějaké vládní změně, která situaci zkomplikovala. Obtížně se prodávají zbraně, když je země v plamenech, ale nevzdali jsme to a snažíme se jednat dál,“ vysvětlil Stropnický.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…