Protest před Úřadem vlády: Cizí vojska v Česku nebudou, slíbil ministr protestujícím. Zazněl i plán, jak zkrotit Českou televizi

03.09.2014 12:53

REPORTÁŽ Stop zabíjení. Už žádná cizí vojenská základna. Nebuďme stádo ovládané Českou televizí. S takovými hesly se asi padesátka demonstrantů vydala ve středu před Úřad vlády. Protest namířený především proti přijetí Ukrajiny do NATO uspořádala iniciativa Ne základnám. Demonstranty přišel pozdravit vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Protest před Úřadem vlády: Cizí vojska v Česku nebudou, slíbil ministr protestujícím. Zazněl i plán, jak zkrotit Českou televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se demonstrovalo proti rozpoutání války, Ministr financí Andrej Babiš s demonstranty promluvil a vyjádřil své sympatie

Anketa

Které mocnosti se nejvíc bojíte ?

9%
77%
0%
3%
hlasovalo: 26761 lidí

Nesouhlasíte s názory protestujících, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, Cyrila Svobody (z 1. 9.), Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Jaroslavy Janderové, Michaela Romancova, Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové, Karla SchwarzenbergaAlexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava Šebka, Matěje Stropnického, Romana Jocha, Hynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Martina Bursíka (z 6. 8.), Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody (z 22. 8.), Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Pehe, Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka (z 23. 6.), šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka či Džamily Stehlíkové.

Na demonstraci proti vybudování vojenské základny s cizími vojáky v ČR a proti vstupu Ukrajiny do NATO se před demonstrujícími ve středu ráno objevil ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš, který podle řady účastníků akce dal za pravdu transparentu, jenž vyzýval lidi, aby nebyli stádo ovládané Českou televizí.

Později přišel k demonstrantům i ministr Mládek, který sdělil, s jakým názorem na vládu přichází. „Budeme proti embargu, protože by to jednak poškodilo české strojírenství, a nemáme zájem na další eskalaci,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu.

„Co se týká summitu NATO, pan premiér dostane mandát tam odjet, aby hájil zájmy České republiky,“ prozradil Mládek. „A nedostane mandát k tomu, že tu bude cizí vojenská základna?“ ptal se jeden z manifestujících.

„Ne, o tom se vůbec nemluví. Možná někde nějaká základna bude, ale tu chtějí pobaltské země a možná Polsko. Nikoliv Česká republika. Takže o tom se bude asi jednat a připravuje se, že tam budou nejspíš rotovat vojáci z jiných členských zemí NATO a nebude tam tedy stálá vojenská posádka. Ale opravdu to není o České republice, minimálně ne v tuto chvíli,“ řekl jednoznačně ministr Jan Mládek.

Anketa

Má Česko zakázat muslimkám nosit na veřejnosti šátky, burky apod.?

92%
8%
hlasovalo: 16178 lidí

Podnětem k protestu podle organizátorů byly zvěsti a debaty nad možností přítomnosti vojáků NATO na území naší země. „V okamžiku, kdy proběhla informace o konání summitu a některá vyjádření pana Rasmussena, která pro nás nebyla příliš lichotivá a příznivá a něčí nápad, že by eventuálně tady byla cizí vojenská základna, tak to byly základní impulsy k této demonstraci. Zdůrazňujeme, že tu cizí vojenskou základnu nechceme, protože iniciativa Ne základnám za tohle bojuje sedm let a teď nehodíme flintu do žita. Další věcí je eskalace na Ukrajině a my máme obavy, aby válečný konflikt místo řešení diplomatickou cestou a snižování zabíjení dále nerostl,“ řekl ParlamentnímListům.cz jeden z organizátorů Václav Novotný.

Hledání viníka je podle jeho slov jednoduché, protože diplomaté nedělají svoji diplomatickou práci, ale naopak svými kroky přiživují eskalaci konfliktu. „Známe různá prohlášení typu, že hrozí nějaká invaze z Ruska a podobně… Takové nepodložené výkřiky k ničemu nevedou, je to totéž jako v případě sestřelení letadla. Do dneška nikdo neodpověděl na základní otázky, co se tehdy stalo. Házet to na někoho a mít po patnácti minutách viníka, to je nesmysl,“ podotkl Novotný a zmínil, že evidentním nebezpečím pro Evropu je i moc Pravého sektoru a strany Svoboda na Ukrajině.

„Nejsme tady proto, abychom hájili Rusko nebo ruskou politiku, ale proto, abychom hájili právo občanů naší země na pravdivé informace,“ doplnila k tomu spisovatelka Lenka Procházková. „Když se nepodávají pravdivé informace, občan se nemůže správně rozhodovat. Dokonce chystám zorganizovat hromadnou žalobu koncesionářů České televize na neobjektivitu ČT a budeme požadovat, aby Nejvyšší správní soud vydal rozhodnutí, že nám budou vráceny poplatky za několik let. Platíme něco, co nefunguje. Jako kdyby došlo k porušení smlouvy mezi zákazníkem a dodavatelem. Když to nešlo po dobrém ve formě stížností na Radu ČT, tak to budeme dělat cestou soudů a uvidíme, zda máme nezávislou justici,“ sdělila Procházková.

Mezi demonstranty byl i pražský zastupitel za KSČM a místopředseda Strany demokratického socialismu Lubomír Ledl. Podle něho je dobře, že některé evropské státy mění názor a přestávají slepě naslouchat tomu, co si přejí Američané.

„Kromě relativně malé skupiny krvežíznivých států se začínají probouzet i státy, které buď hodně nebo mírně nahlas trošku vyvažují a brání evropské zájmy. Jsem rád, že k tomu patří i někteří členové naší vlády a po dlouhé době se dá říct, že se tu demonstruje nejen proti vládní politice, ale i na podporu některých členů vlády, kteří nepodléhají antiruské hysterii. Zejména chceme zabránit tomu, aby Ukrajina vstoupila do NATO, to bychom považovali za extrémně nebezpečné,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Lubomír Ledl.

S protestujícími sympatizovala i řada projíždějících řidičů, kteří troubili a mávali. Ti byli v rozhodné většině oproti projevům typu „táhněte někam, vy Rusáci“. Po skončení manifestace navíc organizátoři předali na podatelně vlády dopis premiéru Sobotkovi. Mezi účastníky panovalo zklamání, že premiér nepřišel ven jako někteří jeho vládní kolegové. Na demonstraci se objevil i pořadatel několika akcí na podporu Ruska, Zdeněk Kratochvíl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…