Protivládní demonstrace na Václaváku. Dorazit mají prý desítky tisíc lidí

10.03.2012 8:49

Již necelý týden zbývá do plánovaného Celonárodního protestu Národní rady (Holešovské výzvy). Ten by se měl uskutečnit ve čtvrtek 15. března na pražském Václavském náměstí a náměstí jiných českých měst. Vyzývá k němu i speciálně vytvořené video, jež má dosud na svém kontě přes 160 tisíc zhlédnutí.

Protivládní demonstrace na Václaváku. Dorazit mají prý desítky tisíc lidí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Výročí 17. listopadu lidé využili k demonstraci proti vládě

„Tak už jsou tady, stejně tak jako kdysi, samet a kompromisy,“ uvádí písnička s názvem Infekce doby video, které zve prostřednictvím Youtube k Celonárodnímu protestu na 15. března. A není to jediný způsob, který iniciátoři využili.

„Vytiskli jsme celkem půl milionu letáků, stále ještě tiskneme další, ale věřím, že tam, kam bylo potřeba je dostat, se snad dostaly nebo ještě v tom posledním týdnu dostanou. Jeden náš příznivec nám nabídl shod letáků i z menšího letadla, jež by mělo létat nad několika vybranými menšími městy,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Slávek Popelka, organizátor a iniciátor Holešovské výzvy, dnes už Národní rady. Podle něj by tak lidé měli vyjádřit svoji nespokojenost se současným politickým vývojem na pražském Václavském náměstí, v Brně na náměstí Svobody, v Ostravě na Masarykovo náměstí, v Karlových Varech v Zeyerově ulici, ve Žďáru nad Sázavou na náměstí Republiky, v Hradci Králové na Masarykovo náměstí, v Pardubicích, v Jičíně na Valdštejnském náměstí.

Není to konec, je to prý začátek

„Rozhodně vím, že tento den nebude znamenat konec, ale začátek, v Praze čekáme účast snad alespoň několika desetitisíců lidí. Už je jiná atmosféra, lidé pochopili, že je třeba něco udělat, poněvadž situace je opravdu kritická. Například na Ostravsku lidé, kteří žijou v Bakalových bytech, zaplatí nájem a už jim nezbývá vůbec na nic. To takto prostě dále nejde. Proto se na mě a na další členy Národní rady denně obrací stovky lidí v emailech, v telefonátech,“ dodal dále bývalý politický vězeň Popelka.

Podle něj se nemusí lidé obávat ani toho, že by v případě masového protestu proti nim zasáhla policie či armáda. „Oni to oficiálně samozřejmě říci nemohou, ale dostali jsme opakovanou zprávu, že příslušníci ozbrojených složek proti nám nevystoupí. Oni toho mají dost stejně jako většina země,“ pokračuje dále Slávek Popelka.

Ve videu, které zhlédlo na Youtube více než 160 tisíc lidí, se pak vedle písničky Zbyňka Ziggyho Horvátha objevují i provolání podobného obsahu: „Nastal čas utáhnout našim politikům opasky. Jsme obyčejní obyvatelé této země. Jsme různých profesí a politických názorů. Nejsme členy žádné politické strany. Chceme žít v zemi, kde platí zákony pro všechny…atd…“

Jisté je, že Holešovská výzva nenechala lhostejnými ani některé politiky. Zatímco někteří proti ní ostře kriticky vystoupili, jiné zaujala jako možná vlaštovka nových změn. Například nezařazeného poslance Stanislava Humla zaujala v lednu natolik, že o ní informoval dokonce i na svém profilu na sociální síti s komentářem: "Že by se to konečně začalo v dobré obracet?" Následovalo několik desítek diskusních příspěvků. A v jednom z nich ještě Huml uvedl dále toto: "Ano, ještě je brzo to hodnotit. Jedno je jisté, musí se všichni propojit. Co jsou platné roztříštěné odborové centrály, když jedna demonstruje v pondělí a druhá v pátek. To je k ničemu."

A právě tato myšlenka skutečně má šanci Holešovskou výzvu, dnes již Národní radu odlišit od ostatních iniciativ.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz připustil v únoru, že o existenci výzvy ví, i když si od ní příliš neslibuje, ale například i senátor ODS Jaroslav Kubera. „Ano, četl jsem o ní. Podle mého jde o pouhý jediný výstřel do tmy. Vždycky tu takové skupiny byly, ale ukázalo se, že to prostě nemůže takto fungovat. Navíc stále opakuji jediné – že vůbec nemá většina z nás absolutní představu, co to je bída a špatné životní podmínky. I proto mluvím v těchto souvislostech o výstřelu do tmy,“ řekl Kubera.

Nejsem si příliš jistý efektem takových aktivit, říká Koskuba

Neznámou není zmiňovaná výzva ani pro poslance ČSSD Jiřího Koskubu. „Ano, také jsem o ní slyšel, ale podrobnosti neznám. Je to právo těch jejich iniciátorů. Osobně si vážím jakékoliv slušné aktivity slušných lidí se slušným cílem. Pláčeme a nadáváme mimo jiné nad tím, jak naše společnost zhrubla. Je to však hlavně proto, že mlčící slušná většina je opravdu mlčící. Přesto si bohužel nejsem jist efektem podobných aktivit. Byl bych nerad, aby to vyznělo jako neúcta. Ale neděje se tak poprvé a ani naposled. Kupříkladu vzpomínám na protesty typu "děkujeme, odejděte". Fandil jsem jim. Ale nic z toho nakonec stejně nebylo. Nebo nedávné zoufalé protesty lidí z jistého výběžku na severu Čech! Slibů dostali. A skutečnost? Mně stačily televizní zprávy v minulém týdnu. Žádná tiskovka ty lidi před jejich trampotami neochrání. Přeji proto i těmto organizátorům, aby jim taky nakonec hlavní viditelnou roli nevyfouknul nějaký "Lukáš Kohout". Nu a jestliže Čechové překvapivě po takřka 600 či 400 letech opět sáhnou k defenestraci, budu doufat, že nebudu patřit mezi ty k letu vyvolené,“ okomentoval pro ParlamentníListy.cz snahy autorů výzvy Koskuba.

Holešovská výzva, nyní Národní rada, vybízí, aby se občané spojili proti lžím. Požaduje demisi vlády, jinak hrozí protesty a stávkami. Aby vše neskončilo fiaskem, vyzývá taktéž k tomu, aby se různé iniciativy ve všech koutech Česka spojily. A ve hře je prý i opětovné spojení Čechů a Slováků.

Když Slovenskem otřásaly protesty proti korupční kauze Gorila, rozhodli se iniciátoři Národní rady Slováky v protestech podpořit. A byli přivítáni s ovacemi. „Na místním náměstí v Bratislavě byly tisíce lidí. A ti všichni nám vyjádřili po našich projevech svoji podporu. Pozvali jsme je na oplátku 15. března k nám na Václavské náměstí k celonárodnímu protestu. Ani my totiž nechceme nečinně přihlížet tomu, co se v Česku děje,“ řekl o průběhu akce ParlamentnímListům. cz Slávek Popelka.

Video na Youtube, které vystoupení Národní rady v Bratislavě zaznamenalo, pak přineslo hned ve svém úvodu ještě jednu zajímavou informaci. „Přijeli sem k nám nás podpořit i Češi, kteří to mají těžší ještě než my, protože jsou za své aktivity perzekuovaní. Dokonce nemohli přijet ani do Banské Bystrice promluvit, protože na ně byl vydán zatykač,“ říká na videu žena, která projevy tří zástupců dnes už Národní rady uvádí. Slávek Popelka se však k tomu vyjádřit nechtěl s tím, že by to raději nechal bez komentáře.

I členové vedení Národní rady - Holešovské výzvy, si jsou však vědomi celé řady nedostatků, ke kterým při živelním vzniku této iniciativy došlo. "Holešovská výzva moc dobře nezačínala. Díky nezkušenosti a svéhlavosti lidí, kteří již nejsou v iniciativě nastaly poruchy v komunikaci s ostatními opozičními strukturami. Na důsledky tohoto faktu narážíme dodnes. Je ale faktem, že tato iniciativa zatím asi - s výjimkou odborových akcí - má nejširší propagační aktivitu.  Po republice jezdí několik ozvučených aut, vytištěno a distribuováno bylo několik set tisíc plakátů a letáků. To vše navzdory téměř úplnému mediálnímu embargu způsobilo, že se o akci ví ve veřejnosti dost široce. Jde tak o jedinou momentální iniciativu s potenciálním tahem na branku," říká jeden z aktivistů Petr Kužvart a loučí se s pozdravem: Zima byla vaše - jaro bude naše!

Jak to bude opravdu, se ukáže již za pět dnů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…