První tři jména do Babišovy vlády? Exkluzivně a pouze na PL

31.10.2017 18:50

Prezident Miloš Zeman v úterý v Lánech podle očekávání pověřil předsedu hnutí ANO a jasného vítěze sněmovních voleb Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády. Je to neformální krok, který není zakotven v Ústavě, měl by ale vést k pozdějšímu jmenování Babiše premiérem.

První tři jména do Babišovy vlády? Exkluzivně a pouze na PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Jak uvedla ČTK, novou vládu může Zeman jmenovat teprve po demisi současného kabinetu. Sobotkova vláda ji musí podat po ustavení Poslanecké sněmovny. Ustavující schůzi Zeman svolal na 20. listopadu. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ovšem vyzval k zablokování volby předsedy Sněmovny, aby dolní komora Parlamentu nemohla být ustavena, a nemohla tak vzniknout menšinová vláda ANO.

Anketa

Bylo by správné, kdyby Babiš nechal odvolat vedení ČEZu?

95%
3%
hlasovalo: 8509 lidí
Ačkoli je postup k sestavení vlády možná zdlouhavý, na pozadí probíhá celá řada jednání, o kterých byly ParlamentníListy.cz informovány hned několika blízkými aktéry. Je proto možné přinést exkluzivně tři jména, o kterých se v okolí Andreje Babiše a vysokých činitelů hnutí ANO hovořilo v souvislosti s posty v kabinetu.

Podle našich zjištění byl jako jeden z prvních osloven předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček. „Byl zvažován na post pro ministra průmyslu, ale nakonec nabídku odmítl," uvedl náš zdroj. Havlíček během úterního odpoledne nebyl k zastižení. Podle všeho nabídku ocenil, ale neslučovala by se prý s jeho dalšími aktivitami. Havlíček je kromě jiného děkan Fakulty ekonomických studií VŠFS a generální ředitel SINDAT GROUP.

Druhým jménem, které jsme získali ze sněmovních zdrojů, je jednatřicetiletý Adam Vojtěch. Ten se po letošních sněmovních volbách dostal rovněž mezi poslance. V Jihočeském kraji byl trojka. Vojtěch je podle několika zdrojů jasným adeptem na ministerstvo zdravotnictví. „Ano, mohu to potvrdit," uvedl jeden z poslanců. „Ale není to nic nového, předseda Babiš o něm v těchto souvislostech mluvil již před volbami," doplnil.

„Podle mě jsou jakékoliv závěry stále velmi předčasné. Zajíci se počítají až po honu a já jsem v prognózách opatrný. Tím odpovídám i na dotaz mého možného angažmá na ministerstvu zdravotnictví," řekl Vojtěch v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Třetím jménem, které se nám podařilo zjistit, je Miroslav Toman. Vzhledem k tomu, že byl mezi lety 2013 a 2014 ministr zemědělství, jeho působení by bylo logické. „Babiš o něm hovořil tak, že se ptal mezi odborníky a že neslyšel mnoho kritiky, zvažuje ho," dodal jeden z Babišových spolupracovníků, s nímž jsme hovořili.

Do politiky Toman vstoupil v srpnu 2002, když se stal náměstkem ministra zemědělství. V rámci jednání o přistoupení k EU plnil funkci hlavního agrárního vyjednavače. Od 1. října 2003 do 28. února 2004 byl z úřadu z rodinných důvodů uvolněn. Poté se stal 1. náměstkem – státním tajemníkem ministerstva zemědělství, ve funkci působil do října 2006 pod sociálnědemokratickými ministry Palasem, Zgarbou a Mládkem.

Snad největší otazník aktuálně visí nad postem ministra vnitra. „Vše řeší předseda hnutí Babiš osobně," uvedly dva naše sněmovní zdroje. Přidejme, že jsou oba poslanci. „My jsme se k těm informacím nedostali," vysvětlili.

Dodejme, že pověření jednáním o sestavení vlády prezident Zeman použil už před čtyřmi lety předtím, než jmenoval vládu současného premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Sobotka po převzetí pověření Zemana pravidelně informoval o postupu jednání, než byl jeho kabinet uveden do funkce. Podobný postup se čeká i v případě Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…