Rebel Dušek: Ať si Klaus a pravičáci trhnou nohou. Pojďme proti rudým

05.05.2012 9:48

JINÝMA OČIMA Pán z hradu Klaus a jiní pravičáci ať si trhnou nohou. Odbory by se měly politicky chovat daleko drsněji a nebát se spojování se sociální demokracií.

Rebel Dušek: Ať si Klaus a pravičáci trhnou nohou. Pojďme proti rudým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Dušek

Víkendové manifestace moc efektivní nejsou. Je třeba zablokovat Strakovu akademii a parlament nebo jinak znepříjemňovat život politickým špičkám. Šéf Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek je neúprosný. Vždyť odboráři vybojovali změnu režimu v bývalém Československu, takže by měli být sebevědomější.

„Odboráři musí dělat politiku. Nebýt jich, tak ještě dnes všichni rádoby pravičáci plní socialistické závazky. Odboráři přinesli svobodu této zemi. Ne herci nebo studenti. Nelžeme si. To odboráři se obětovali a riskovali, že přijdou o živobytí pro rodiny. Když nám chce dnes pán z Hradu nebo vláda říkat, jak se máme chovat, tak ať si tohle uvědomí a radši mlčí,“ nedá si nic líbit odborářský předák Jaromír Dušek. Nicméně kritikou nešetří ani na vlastní řady.

Znepříjemnit život politikům

Odborář Dušek si totiž nemyslí, že nedávná sobotní demonstrace, jíž se zúčastnilo na sto tisíc lidí, byla až tak dobrým počinem. „My z dopravy říkáme, že manifestovat v sobotu, kdy jsou poslanci a členové vlády na venkovských sídlech, které si nakradli obvykle ze státních peněz, nemá žádný efekt. Blokaci ulic v Praze odnesou většinou zahraniční turisté, pro něž je to možná dobrodružství, ale hlavně zbytečná komplikace. Jsme zastánci toho, že méně je někdy více. S menšími náklady lze opakovanými řetězovými akcemi s menším množstvím lidí účinně zablokovat celé oblasti Prahy a připomínat vládě náš nesouhlas den co den. Je třeba politikům znepříjemnit chození do Strakovky nebo parlamentu. Přirozeně akce musí gradovat a masová stávka by měla být až vyvrcholením poté, když si vláda přes to všechno nedá říct,“ nastiňuje svou strategii.


Odboráři se po sněmu ČMKOS plánovaného na dvaadvacátého května chystají podle jejich šéfa Jaroslava Zavadila zhruba kolem poledne protestovat před úřadem vlády. Mezitím a poté proběhnou další menší demonstrace a koncem června by měla být uspořádána stávka. „To víte, že také něco chystáme. Vždyť dopraváci jsou tahouny odborů. V zahraničí jsou to většinou kováci, ale u nás ne. Jejich tuzemští vůdci jsou totiž velmi smířliví,“ doplňuje Dušek. Odbory kritizují hlavně zvyšování DPH, nekvalitní důchodovou reformu, zvyšující se nezaměstnanost a volají po demisi vlády a předčasných volbách.

Bez laciných kompromisů

„Můžu sice chodit s premiérem na pivo anebo s ním hrát tenis, ale když jde o zásadní otázky, je třeba bojovat. Pakliže jsou mezi námi nepřekročitelné meze, jsme soupeři na život a na smrt. S mnohými generálními řediteli vycházím velmi dobře, ale na vrcholu vyjednávání o kolektivní smlouvě kolem prosince a ledna jsme nesmiřitelní protivníci. To se častujeme nepublikovatelnými výrazy, jak říkám z Matice slovenské. Nemám rád levné kompromisy,“ vyjádřil se ke skrývanému přátelství Zavadila s kritizovaným ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Současná vláda, které nevěří už ani její voliči, prý postrádá sociální cítění a hraje tím do karet komunistům. „Každý den, co setrvává u moci, si šéfové KSČM mnou ruce radostí, protože jim svými nesmyslnými kroky nahání další tisíce voličů. Kdokoliv chce zabránit návratu komunistů k moci, měl by se aktivně podílet na pádu vlády,“ doplňuje.

Apolitičnost odborů je blbost

Podivné je v tomto kontextu, že právě na začátku května, tedy ve svátek práce, kdy se po celém světě konaly masové akce odborářů, ti tuzemští mlčeli. „Jsme schizofrenní a dost se bojíme spojování s některými politickými stranami. Stydíme se totiž za silné propojení s KSČ v minulosti. Tenhle mindrák je ale zbytečný, vždyť při změně režimu jsme byli nejaktivnější. Prvního máje, se naši vůdci tak trochu bojí. Svátek práce přitom není nic komunistického, vždyť jeho tradice pochází z USA,“ doplňuje.

Apolitičnost některých odborových šéfů je podle Duška zbytečná. „Co je to za pitomost, že by odboráři měli zůstat apolitičtí. Každý člověk, ať je zahrádkář, včelař či odborář dělá politiku. Jakmile dělám věci veřejné a ovlivňuju jakoukoliv skupinku lidí, dělám politiku. Propojení se sociální demokracií je zcela logické. Třeba v Rakousku mají železničáři ve svých řadách téměř sto procent členů tamní sociální demokracie. Ve Francii má každá politická partaj svůj odborový svaz a nestydí se za to. Na Slovensku udělali odboráři dohodu s Ficem a teď mezi nimi vládne euforie,“ vypočítává, jak se odboráři všude v Evropě k politice staví naopak velmi aktivně.





Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…