Rebelující poslanec Fiala: Stavím se proti špatnému zákonu, ne proti Petru Nečasovi

29.10.2012 11:32

ROZHOVOR O zvýšení sazeb DPH a dalších rozpočtových opatřeních vládního balíčku se rozhodne zřejmě ve středu. Poslanec Radim Fiala (ODS) s několika dalšími občanskými demokraty zvýšení daní nepodpoří. Může to znamenat i pád vlády a předčasné volby, což si však Fiala nepřeje. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz byla řeč také o jeho vztahu k premiérovi a roli Václava Klause v rebelii proti daňovému balíčku.

Rebelující poslanec Fiala: Stavím se proti špatnému zákonu, ne proti Petru Nečasovi
Foto: Archiv Radima Fialy
Popisek: Bývalý poslanec za ODS Radim Fiala

Jaký je váš hlavní argument pro to, aby nedošlo ke zvýšení DPH?

Jsem přesvědčen o tom, že hlavním problémem české ekonomiky je to, že se propadá do recese a významný podíl na tom má pokles vnitřní poptávky. Myslím, že se nemýlím, když řeknu, že tento názor je shodný s postojem většiny makroekonomických odborníků. Nesmíme zapomínat, že chystané navýšení je během posledních dvou let již třetí schválenou změnou v sazbách DPH. Tento fakt nepodporuje stabilní podnikatelské prostředí. Schválení „balíčku“ by vedlo k prohloubení recese české ekonomiky.

Kompromis Petra Nečase, který pro příští rok zvyšuje jen spodní sazbu DPH ze 14 na 15 procent s tím, že základní dvacetiprocentní sazbu by ponechal na nynější úrovni a sedmiprocentní přirážka k dani pro lidi s příjmem zhruba nad 100 tisíc měsíčně by platila jen pro příští rok, pro vás tedy za žádných okolností nepřipadá v úvahu? Nezměníte názor?

Zachování stávajících sazeb DPH je pro mě principielní záležitost. Vše ostatní je pro mě předmětem možné dohody. Tyto další části balíčku neovlivňují, to co vidím jako zásadní, to je úroveň poptávky v české ekonomice a její dopady na růst HDP.

Hrají ve vašem vzdoru roli i vaše osobní antipatie vůči Petru Nečasovi?

Osobně žádné antipatie k Petru Nečasovi necítím a nemám.V politice se prostě stává, že nějaký věcný problém postaví názorově rozdílné dva lidi proti sobě, ale opakuji to přece není věc osobních antipatií. Mohu mluvit samozřejmě pouze za sebe, ale říkám otevřeně: Radim Fiala se postavil proti špatnému zákonu nikoliv proti Petru Nečasovi.

Proč jste se proti zvýšení DPH nepostavil už v době, kdy byla daň z přidané hodnoty zvýšena o čtyři procentní body?

Především, je třeba uvést zásadní skutečnost – zvýšení snížené sazby daně z 10% na 14% nevede k vyššímu inkasu daně do veřejných rozpočtů a naopak došlo k poklesu. Tento pokles je citelný nejen ve státním rozpočtu, ale také v rozpočtech krajů, měst a obcí. Jinými slovy, máme jasnou zkušenost, že zvýšení sazeb nevede ke zvýšení inkasa daně. Řešit tímto příjmovou stránku rozpočtu je falešná cesta. Pokud jsem se nechal v minulém případě přesvědčit k hlasování pro zvýšení této sazby, pak dnes je jasné, že daňovou výtěžnost nelze počítat trojčlenkou a původní návrh vlády chce opakovat stejnou chybu. Pokud chce stejnou chybu dělat vláda, nevidím důvod ji v tom podporovat.

Jak vnímáte fakt, že vaše rozdílné návrhy k daním mohou být příčinou pádu vlády a předčasných voleb?

Pád vlády si nepřeji, ani předčasné volby, kde by zřejmě zvítězila levice. Musím podtrhnout, že hlasování o balíčku bylo spojeno s hlasováním o důvěře vládě právě rozhodnutím této vlády. Vznikla pro mě zvláštní situace. Mám aktivně podporovat špatné zákony jen proto, aby nebyly předčasné volby, kde by zřejmě zvítězila levice? Zároveň si musím položit otázku, kdo a jakým rozdílem vyhraje volby v řádném termínu, pokud budeme prosazovat špatné zákony. Jsme v polovině volebního období a je čas a prostor pro jednání a hledání úspěšných řešení. Jedině úspěšná řešení mohou přinést politické a volební body.

Jak chcete přesvědčit většinu poslaneckého klubu ODS, aby se přiklonila k vašemu pozměňovacímu návrhu?

Myslím, že fakta jsou jasná. V klubu proti sobě stojí stranická loajalita a věcné ekonomické argumenty. Kolegům v klubu doporučuji zeptat se lidí, kteří volí nebo ještě nedávno volili ODS. Věřím, že taková zkušenost může přispět k věcné a otevřené diskuzi na klubu ODS.

Ve vysílání Radiožurnálu jste uvedl, že by se měl Václav Klaus vrátit do čela ODS. Proč si to myslíte? Jak by mohl jeho návrat pomoci vaší straně?

Ano, ve vysílání Radiožurnálu jsem uvedl, že bych si přál, aby se Václav Klaus vrátil do ODS. Zároveň jsem ale uvedl větu, že upřímně řečeno nevím, proč by to dělal. Osobně jsem vstupoval do ODS v době, kdy ji Václav Klaus vedl a bohužel si myslím, že ODS a Václav Klaus se od sebe politicky vzdálili. Nedovedu si představit, že by ODS tak, jak ji formoval Václav Klaus, schválila takové věci jako „Lisabonská smlouva„ , „Evropský měnový stabilizační mechanismus“ nebo, že by v ekonomické recesi zvyšovala daně. Z výše uvedeného vyplývá, že něco jiného je osobní přání a něco jiného je politická realita.

Mluví se i tom, že vaše rebelie vznikla právě na popud Václava Klause...

S panem prezidentem jsem o těchto věcech nemluvil a v tomto případě jde pouze o nijak nepřipravenou, ale zřejmou shodu politických a ekonomických postojů. Přiznám se, že tato shoda mě těší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…