Roztržka ve vládě mezi Babišem a Bělobrádkem má další dohru

30.03.2016 20:10

Po kritice útok. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek okomentoval nelichotivě „čapí sněmovní projev“ šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten na oplátku vypustil z lahve džina církevních restitucí. Což lidovce udivilo. „Nechápu, jak spolu zdanění náhrad církvím a Čapí hnízdo souvisí. My jsme tohle nevyvolali, žádné udání na nikoho neposlali. Ale vyjádřit se k tomu musíme. Říci nepříjemnou věc o koaličním partnerovi, když je to namístě, to se jako nesmí? Podle mého názoru jsme reagovali diplomaticky a zdrženlivě. Protireakce byla neadekvátní,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Ondřej Benešík, místopředseda KDU-ČSL. Podobně mluvil i jeho kolega Marian Jurečka.

Roztržka ve vládě mezi Babišem a Bělobrádkem má další dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Ministr financí Andrej Babiš se vyjádřil ke kauze Čapí hnízdo

Kauza Čapí hnízdo znovu rozvířila debatu kolem církevních restitucí. Na začátku bylo slovo Pavla Bělobrádka, který pro ČTK okomentoval čapí problém Andreje Babiše a jeho projev ve Sněmovně. „Z toho, co jsem si mohl zatím přečíst, tak pan Babiš potvrdil to podezření, že účelově přes svou rodinu v podstatě přepisoval majetek Čapího hnízda. Považuji to za velmi vážnou situaci, protože to snižuje kredit jak samozřejmě pana Babiše, tak celé vlády,“ řekl předseda KDU-ČSL.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Po kritice útok

Jeho vyjádření se vůbec nelíbilo ministru financí Andreji Babišovi. „Pokud pan Bělobrádek chce znovu nějaký konflikt, tak je to on, který snižuje kredit vlády. Neměli bychom se dohadovat. V poslední době se mi zdá, že je to právě on, kdo útočí na naše ministry. Hnutí ANO si vybral za svůj cíl, a to i přesto, že s ním vládne. Přičítám to tomu, že nemá na svém uměle vytvořeném úřadě moc práce a nudí se. On svými výroky poškozuje koaliční vládu. Já jsem ve svém projevu o koaličních partnerech vůbec nemluvil,“ uvedl v rozhovoru pro Právo. A kontroval s tím, že podpoří komunistický návrh na zdanění církevních restitucí. „Církevní restituce jsou tunel. A pokud dnes komunisti navrhují je zdanit, tak já určitě souhlasím.“ Komunisté navrhují, aby finanční náhrady církvím, které dostávají za nevydaný majetek v restitucích, podléhaly zdanění. Stát by díky tomu mohl získat zpět 380 milionů korun, za celou dobu vyplácení by se finanční částka vyšplhala až k 11,5 miliardám korun.

Církevní restituce – supertunel

Babišův současný postoj je považován za odplatu za Bělobrádkovu kritiku. Je však pravda, že k církevním restitucím zaujímal negativní postoj už dříve. „Vždy jsem měl problém s podobou církevních restitucí. Souhlasím s principem vrátit jim konfiskovaný majetek, ale ne v podobě supertunelu tak, jak jej prosadil Kalousek, s určením celkové sumy, kterou má církev dostat. Církevní náhrady byly předraženy o vícero miliard,“ uvedl šéf hnutí ANO v sobotním Právu a připomněl, že zrušení církevních restitucí měla ve svém programu i ČSSD. „Naše hnutí s tím také souhlasilo, ale kvůli dohodě s KDU-ČSL ve vládě nemohli socialisté tento bod realizovat. Když vidím, jakým způsobem se dnes majetek vrací, někdy i neoprávněně, tak nevidím důvod náhrady nezdanit. Proč by měly mít církve výjimku, když ostatní daně platí?“ dodal současný ministr financí a vicepremiér české vlády.

Přijde nám to trapné

Lidovci však nechápou, jak souvisí Čapí hnízdo s církevními restitucemi. „Jsme tím zmateni, nevíme, co to má společného. Ty dvě věci spolu absolutně nesouvisí. Andrej Babiš je uražený tím, že jsme řekli, že císař je nahý. Přijde mi to jako děti na pískovišti. Jeden druhému pošlape bábovičky. A ten, který je má pošlapané, je pošlape dalšímu. Jestli se tím snaží odvádět pozornost? Nevíme,“ podivoval se v reakci pro ParlamentníListy.cz místopředseda lidovců Ondřej Benešík. „Když se církevní restituce prosadily, KDU-ČSL bohužel nebyla v Poslanecké sněmovně. Takže jsme nemohli podpořit nápravu křivd z minulosti. To, že se nám pořád někdo snaží připisovat tyto záležitosti, mi přijde spíše trapné,“ domnívá se. „Je také zarážející, že se ministr financí ohledně danění ptá komunistů. Je pikantní, že předseda druhé největší partaje v republice podporuje daňové návrhy opoziční strany,“ povšiml si.

Copak popsat věci pravým jménem je urážka?

„Andrej Babiš to bere osobně. Ale nic osobního to není. Copak popsat věci pravým jménem je urážka někoho?“ zeptal se. I když z toho podle něj Andrej Babiš vyjde právně čistý – což může být, ale nemusí – tak by měl pochopit, že to bylo minimálně na hraně etiky. „Pranýřuje stav, který tu byl před tím, než vstoupil do politiky s tím, že on je jediný, kdo ho napraví. A nakonec se ukáže, že také jednal účelově. Tak se máme tvářit, že to nevidíme?“ podivoval se.

Nic jsme nevyvolali, žádné udání neposlali

„My jsme tohle nevyvolali, žádné udání na nikoho neposlali. Ale vyjádřit se k tomu musíme. Nemůžeme říci, že věci jsou jinak, než jsou. Říci nepříjemnou věc o koaličním partnerovi, když je to namístě, to se jako nesmí? Podle mého názoru jsme reagovali diplomaticky a zdrženlivě. Protireakce byla neadekvátní a hlavně nemá vůbec žádnou souvislost,“ vysvětlil místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Andrej Babiš se začíná chovat jako ti politici, které dříve kritizoval

Svoji reakci zaslal ParlamentnímListům.cz i další místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. „Andrej Babiš by se měl zaměřit na své vlastní problémy v kauze Čapí hnízdo a neodvádět podobnými výroky pozornost jinam. Začíná se chovat přesně jako ti politici, které sám v předvolební kampani kritizoval. Účelové vytahování tématu zdanění církevních restitucí v tuto chvíli je úsměvná reakce, kterou navíc nemůžeme myslet vážně. Protože zde je zákon, který hovoří jasně, a na něj navázané smlouvy, které stát dobrovolně uzavřel. Navíc koaliční smlouva nic takového neumožňuje,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…