Rusnok může pokračovat i bez důvěry, zaznělo už i z Hradu

04.08.2013 20:33

Vláda Jiřího Rusnoka by mohla pokračovat i bez důvěry, je to jedna ze tří možností, připustil v rozhovoru pro Týden.cz kancléř Vratislav Mynář. S prezidentem ale tuto otázku ještě neřešil.

Rusnok může pokračovat i bez důvěry, zaznělo už i z Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

"Ve druhém kole po vyslovení nedůvěry vládě má prezident opět tři možnosti. Pokračování kabinetu bez důvěry je jednou z nich," uvedl Vratislav Mynář. "Neříkám, že je to teď nějaké závažné téma, protože jsme to ještě s panem prezidentem neřešili, ale pokaždé je fér zmínit všechny možnosti a strategie," dodal.

Mynář se stejně jako premiér Jiří Rusnok hájí tím, že podobná situace už v České republice byla. "Nějaký precedens tu je, protože Topolánkova vláda takto bez důvěry vládla čtyři a půl měsíce," připomněl Mynář.

Zástupci pravicové koalice se ale proti této možnosti bouří a odmítají i argumentaci Mirkem Topolánkem. "Teď budou prezident s premiérem používat berličku v podobě Topolánkovy vlády, ale úplně opomíjejí, že Topolánek s ODS tehdy zvítězil ve volbách a že Václav Klaus měl podmínku sestavit kabinet bez jakékoli účasti komunistů," řekla například předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Kromě toho koalice kritizuje i velké personální výměny na některých ministerstvech. Zde však Hrad odmítá jakýkoliv podíl. "Je zcela v kompetenci premiéra, koho si do vlády vzal a jestli ministři usoudili, že pochybení jsou natolik závažná, že je potřeba učinit změny. Je to zcela na nich. Se vší pokorou říkám, že nikdo s Hradem žádné personální konzultace nedělá," tvrdí Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…