Rusnokova vláda nezískala důvěru. Chystají se předčasné volby

07.08.2013 21:12

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka ve sněmovně podle očekávání nezískala důvěru. Důvodem byl především postupný rozklad koaliční "stojedničky", z níž se před hlasováním odtrhli dva poslanci ODS a šéfka LIDEM Karolína Peake.

Rusnokova vláda nezískala důvěru. Chystají se předčasné volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vše je marné, Rusnokův kabinet důvěru nedostává

Pro vyslovení důvěry Rusnokově vládě se ve sněmovně vyslovilo 93 poslanců, proti bylo 100 poslanců. Úřednická vláda tak důvěru nezískala.

Od ODS se před hlasováním odtrhli dva nehlasující poslanci Tomáš Úlehla a Jan Florián, se stranou LIDEM zase nehlasovala její šéfka Karolína Peake.

Rozpad koaliční "stojedničky"

Hlasování předcházela několikahodinová vyostřená rozprava, která zásadně změnila situace v dolní komoře parlamentu. Vzhledem k tomu, že se při hlasování ukázalo, že již neexistuje "stojedničková" podpora po případnou vládu Miroslavy Němcové, TOP 09 podá podle slov 1. místopředsedy Miroslava Kalouska žádost o svolání mimořádné schůze za účelem rozpuštění sněmovny. Jeho slova podpořil po hlasování i šéf klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík, který zároveň předložil arch se 42 podpisy poslanců zmíněného klubu, kteří jsou pro rozpuštění dolní komory parlamentu.

Předčasné volby už na podzim?

Jednání o rozpuštění sněmovny a uspořádání předčasných voleb začnou hned ve čtvrtek. Toto řešení podporují poslanci TOP 09, ČSSD i KSČM, jejichž poslanecké hlasy (122) by měly na odhlasování stačit, pokud všichni zvednou ruku. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na večerní tiskové konferenci zmínil, že by se předčasné volby mohly konat na podzim letošního roku.

Nová vláda vzejde z předčasných voleb. Podle průzkumů je favoritem opoziční ČSSD. Pravicové strany jsou naopak po letech vládnutí v nemilosti voličů.

Premiér Jiří Rusnok podá demisi ve čtvrtek či v pátek. Výsledek hlasování označil za čestnou porážku. Dodal, že se sněmovnu podařilo dovést k rozpuštění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…