Scéna, kterou tady nikdo nečekal. Byli jsme při zásahu u mocného lobbisty

13.06.2013 13:00

Zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nabývá obrovských rozměrů. Kromě nynějších i bývalých politiků zasahovali detektivové i v sídlech lobbistů. Na pražských Vinohradech krátce před desátou hodinou obsadili vilu Ivo Rittiga, podnikatele spojovaného s obchody s fotovoltaickými parky a podezřelými zakázkami pražského dopravního podniku.

Scéna, kterou tady nikdo nečekal. Byli jsme při zásahu u mocného lobbisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah - ilustrační foto

Krátce před desátou hodinou začíná být na jedné ze silnic vedoucí mezi honosnými vilami na pražských Vinohradech pořádně rušno. Auta i autobusy v obou směrech stojí, jednu z vil začínají obsazovat policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „V našem směru stála záchranka, v protějším spousta aut. Jela jsem autobusem k lékaři a zlobila jsem se, že tam nemá nikdo stát,“ říká pro ParlamentníListy.cz jedna z očitých svědkyň zásahu.

Ta vila patří pražskému podnikateli Ivo Rittigovi, který žije trvale v Monaku a bývá zmiňován mimo jiné v souvislosti s obchody s fotovoltaickými parky a podezřelými zakázkami pražského dopravního podniku. Už po desáté hodině je i přes plot vidět, jak na dvoře vily i po její zahradě přecházejí či jen tak postávají zakuklení ozbrojenci, ale také muži v civilu. Nenápadné vozy ÚOOZ jsou rozmístěny opodál, těsně u posuvných vrat je zaparkován atypický vůz záchranné služby s dvoučlennou posádkou uvnitř.

Utajení majitelé honosných vil

„Co se stalo? Někdo něco vykradl? Vůbec nevím, kdo tu bydlí,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz jedna z žen, která bydlí opodál, ale prý vůbec nikoho nezná, protože u zvonků těchto vil chybějí vizitky. Jejich obyvatelé evidentně nemají zájem, aby se o nich cokoli vědělo. Jak to vypadá na dvoře Rittigovy vily, odhalí malý trik, kdy se po opakovaném zazvonění pomalu začnou otvírat posuvná vrata. Jakmile zakuklení policisté zjistí, že jsou terčem novinářské zvědavosti, vrata se okamžitě zavírají.

Pozornost fotografa očividně není po chuti ani muži s ženou, kteří se po půl jedenácté před vilou objevují. Muž si ještě před tím, než se otevřou vstupní vrata, stěžuje někomu do mobilu, že už tu je „nějaký novinářský pitomec“. Žena jde ještě dál a poté, co se částečně otevřou posuvná vrata, rozkřičí se na poblíž stojící zakuklence: „To jste si ho pozvali vy?“ a ukazuje na fotografa ParlamentníchListů.cz, který tuto scénku z několika metrů dokumentuje.

Zakuklenci před polednem Rittigovu vilu opouštějí

Po jedenácté hodině se otvírá branka pár metrů od posuvných vrat a vychází kvarteto mužů, které v černých vestách s nápisem Policie si cestou k poblíž stojícímu autu sundavá kukly a krátce nato odjíždí. Po pár minutách se na poklidné ulici na pražských Vinohradech objevuje další pětice, která drží kukly v rukou, už když prochází brankou vily. Je zřejmé, že tito detektivové svou porci práce už odvedli.

To platí i pro dvoučlennou posádku sanitky, k níž kolem půl dvanácté přichází jeden z detektivů a po krátkém rozhovoru sanitní vůz odjíždí. Naopak před polednem přímo u vchodu krátce po sobě parkují dvě dodávky. Jedna bílá s rakouskou poznávací značkou, její řidič si brzy poté potřásá rukou s jedním z detektivů a zazní němčina. Poté oba mizí v útrobách areálu. Po nějaké době vycházejí oba řidiči ve vestách s nápisem Polizei ke svým vozům s krabicemi a ukládají je do dodávek a hned nato odjíždějí.

ÚOOZ zatím žádné informace neposkytne

„Jediné, co můžu v tuto chvíli říct, je, že probíhá realizace,“ vzkázal mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Zásah podle něj dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, bližší informace k němu ale ÚOOZ zatím sdělovat nebude. „Chci zdůraznit, že veškeré úkony trestního řízení, které provádíme, jsou řádně povoleny v souladu se zákonem,“ dodal mluvčí. Ministr vnitra Jan Kubice na plénu sněmovny přiznal, že o případu nic neví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…