Schwarzenberg straší Čechy: Váš luxus brzy skončí

04.10.2011 10:24

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg straší. Podle něj se Česko a také celá Evropa může brzy ocitnout na dně. Pak budou muset politici šáhnout k opravdovým reformám, což následně podle něj povede k tomu, že TOP 09 bude u lidí nepopulární a tak ji nebudou volit.

Schwarzenberg straší Čechy: Váš luxus brzy skončí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga zažije starý kontinent rychlejší sestup a sáhne si na dno. Bude to prý brzy, ovšem jen v tom případě, pokud se současná generace politiků v Evropě brzy neodhodlá k zásadním reformám. Obává se však, že „se nám musí dařit ještě o mnoho hůř", aby ke skutečným reformám politici přistoupili.

Ministr zahraničí svá poněkud tvrdá slova uvedl, když v Praze představoval svou knihu vedenou formou rozhovoru pod názvem "Unterschätzen Sie nicht meine Boshaftigkeit" (Nepodceňujte moji zlomyslnost). V knize ostatně hovoří podobně tvrdě a to nejenom o politice, ale i morálce a budoucnosti společnosti.

V souvislosti s hospodářskou krizí podle ČTK Schwarzenberg v knize také hovoří o hluboké morální krizi a nezodpovědnosti finančních spekulantů, kteří disponují penězi, které jim vlastně nepatří. K současné krizi pak řekl, že ještě "zažíváme postupný sestup", že ještě sice může být "zlatý podzim", ale bez změny směru nastane "zima".

Nakladatelství, které knížku Nepodceňujte moji zlomyslnost vydalo, uvedlo, že ministr svými slovy chce především pozlobit politiky a lidem prezentovat "tvrdou realitu".  Navíc šéf diplomacie je prý osobně připraven na to, že pokud se v Česku podaří prosadit ekonomické reformy, jeho strana TOP 09 na to nejspíš doplatí v příštích volbách.

„Musíme se vzdát vidiny úspěchu, pokud uděláme slibovaná opatření," konstatoval ministr a předseda TOP 09. Podle autorky knížky, rakouské novinářky Barbary Tóthové, kniha Nepodceňujte moji zlomyslnost zatím vyšla pouze v němčině.

Dolejš: Jde o boj mezi ODS a TOP 09

Ekonomický expert KSČM a poslanec Jiří Dolejš na to pro ParlamentníListy.cz reagoval slovy, že z toho všeho, co ministr zahraničí říká, „viditelně čiší konkurence mezi topkou a ODS." „TOP 09 dává nepokrytě najevo, že ona je ta, co drží prapor a ODS je měkká," podotkl k tomu Dolejš.

„To, že se pro Evropu zhoršily podmínky globální konkurence, tak to je objektivní fakt. A je otázka, jak se s tím vypořádá.  Když už ale TOP 09 ústy svého předsedy říká, jak se všichni budou mít špatně, tak by mě docela zajímalo, jak si pan Schwarzenberg představuje blahobyt sebe a svého rodu, protože jemu to nepochybně bezprostředně nehrozí," dodal Dolejš.

Ministři financí EU: Dluhová krize se změnila v systémovou

Faktem je, že se nedávno ministři financí EU v polské Vratislavi shodli na tom, že dluhová krize v eurozóně se změnila v systémovou a „nákaza" už zasáhla finanční trhy a hrozí údajně, že vznikne začarovaný kruh mezi státními dluhy, financováním bank a negativním růstem.

"Přes citelné zvýšení kapitálu ve srovnání s lety 2008 a 2009 zaznamenaly evropské banky na trhu v poslední době potíže s financováním. Jejich příčinou je mimo jiné zhoršená likvidita na velkoobchodních trzích, vysoké úrokové rozpětí na sekundárních trzích a u některých bank v EU také rostoucí potíže s přístupem k financování od bank z USA," píše se pak v dokumentu, který v září ve Vratislavi měli na stole ministři financí EU.  

Pokud se problémy budou šířit, mohou prý posílit takzvanou nebezpečnou negativní smyčku, což v některých členských zemích EU povede až ke vzniku nové  úvěrové krize.

Řecko si musí na pomoc počkat

Ve velkých  potížích se ocitlo především Řecko. Ministři financí zemí platících eurem na schůzce v Lucemburku ale včera uvedli, že si bude muset Řecko na další část pomoci eurozóny počkat až do listopadu. Eurozóna si prý může zdržení dovolit, protože Řecko by mělo se svými penězi vydržet až do listopadu.

Kromě Řecka a jeho aktuální záchrany před bankrotem se v Lucemburku mluvilo také o posílení stabilizačního záchranného fondu eurozóny, ze kterého už čerpají peníze Irsko a Portugalsko.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…