Šéf postižených Krása křičel na Hegera. Skončíme jako bezdomovci

28.06.2011 14:53

Zdravotně postižení se v úterý sešli před ministerstvem zdravotnictví. Nešlo o demonstraci, ale happening, kterého se zúčastnila asi stovka lidí se zdravotním postižením. Setkání svolal předseda Rady zdravotně postižených Václav Krása. Jako klad si pak všichni přítomní pochválili, že mezi ně přišel ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ten nejdříve pochválil formu, kterou zdravotně postižení k vyjádření svého nesouhlasu s novou zdravotní reformou použili. Vzápětí pak schytal od jedné ženy nepříjemnou narážku a kritiku. A od Krásy zase výčitku, že reformě nerozumí.

Šéf postižených Krása křičel na Hegera. Skončíme jako bezdomovci

Pane ministře, mluvte s námi - vyzývali zdravotně postižení ministra. Kritizovali, že současná podoba zdravotnické reformy v nich vyvolává velké obavy, poněvadž se jeví jako sociálně neúnosná.

"Neustálým zvyšováním spoluúčasti na úhradě léků, zdravotnických prostředků a zvyšováním poplatků se stává zdravotní péče pro mnoho lidí nedostupnou," shrnul pro ParlamentníListy.cz důvody obav Václav Krása. A upozornil na další velký problém, který zdravotní reforma neřeší, ale zdravotně postižené může přivést ve finále až k bezdomovectví.

"Jak je možné, že u nás se schválí platba za den hospitalizace v nemocnici ve výši 100 korun a neudělá se její horní limit v počtu dnů, tedy maximum, kdy pacient musí ještě platit? Zjišťoval jsem si všude v Evropě, jak to mají, všude je maximální délka pobytu, kterou hradí pacient omezená 30 dny - u nás toto omezení není. Pokud si to ti těžce nemocní pacienti tedy budou platit, přijdou o byty, protože jim nezbyde už na nájem - proč toto nikdo neřeší. Ve všem chceme být rovni západu, tak proč ne také v tomto?" ptal se Václav Krása.

OBRAZEM Postižení u Hegera

Pane ministře, teď jste se nachytal 

Tuto otázku pak vznesl i směrem k ministru Hegerovi. Ten nejprve sebevědomě hájil reformu i v tomto bodu, ale když uvedl, že člověk, který by se do takové situace dostal, by měl požádat úřad o sociální dávku v hmotné nouzi, Krása vybuchl. "A to právě pane ministře, není možné. Je zřejmé, že vůbec nevíte, co v té reformě prosazujete. Člověk, který je totiž v plném invalidním důchodu nemá na jakoukoli další sociální dávku nárok. Co má potom tedy dělat?"

SLEDUJEME téma: Vládní reformy

Leoš Heger zrozpačitěl. A vysvětlil, že některé věci v reformě skutečně už byly zakomponovány ještě než se stal ministrem a neměl tedy příliš mnoho prostoru s nimi hýbat - i když by je možná navrhl poněkud v jiné podobě a třeba i sociálně smířlivěji.

"Chci ale všem přítomným slíbit, že nikomu ani v budoucnu nebude upírána základní zdravotní péče, kterou budou potřebovat. Stejně tak se bude dělat maximum v tom, aby sociální dopady nebyly nijak dramatické a ochránili jsme tím ty, kteří jsou na tom materiálně nepříliš dobře," reagoval nakonec ministr.

Mezitím si však schytal nepříjemný slovní atak od jedné ženy, která se ministra právě ve chvíli, kdy přijal jako důkaz přátelského a vstřícného gesta vůči organizátorům happeningu, kelímek kofoly a štrůdl, obořila, že jí ani neposlouchá, co mu zdravotně postižení vlastně říkají. Bylo to právě ve chvíli, kdy hovořila jedna z žen, léčící se s Parkinsonovou chorobou a stěžovala si, že nejsou v současné době na trhu žádné léky na tuto nemoc. Ministr jí slíbil, že to nechá prověřit, což také udělal a na konci setkání ženu informoval o jiných lécích na tuto chorobu, které jsou stále v lékárnách v prodeji.

Heger: Ve spacáku na zemi nikdo spát v nemocnici nebude

Ještě než však dospělo setkání k závěru, zkritizoval ministr Radu zdravotně postižených za to, že znázorňovali před ministerstvem standardní lůžko v nemocnici blízké budoucnosti jen jako spacák rozložený na zemi, zatímco nadstandard představovala pacientka pohodlně si hovící na posteli s dvěma zdravotními sestrami po boku. "Zdá se mi to poněkud přehnané a zbytečně vyhrocené, k takovéto situaci samozřejmě ani v budoucnu docházet nebude," slíbil Heger.

Hodně se změnilo k lepšímu, nechceme zase krok zpátky

Jana Hrdá, zakladatelka osobní asistence v Česku, před ministerstvo zdravotnictví také přijela i se svojí asistentkou. "Jsem na vozíku po autonehodě třicet let. Samozřejmě se od té doby hodně věcí změnilo k lepšímu a je to jen dobře, ale to, co se tu připravuje, by nás mohlo zase všechny vrátit zpět - a to nesmíme dopustit," shrnula důvody své účasti na happeningu pro ParlamentníListy.cz Hrdá.

Čtěte také:

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…