Škrtat dokáže i orangutan, tvrdí Kalousek. Škrtat však bude hodně

04.07.2010 12:53

Nový ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že na rok 2011 není možné stihnout jiná reformní opatření, než výrazné škrty v řadě oblastí.

Škrtat dokáže i orangutan, tvrdí Kalousek. Škrtat však bude hodně

Staronový ministr financí v karlovarských Otázkách Václava Moravce obhajoval rozsáhlé škrty ve veřejných výdajích, plánuje například snížit mzdové prostředky pro státní zaměstnance o deset procent a následně zmrazit jejich růst na dobu tří let, vyjma pedagogických pracovníků.

Opičí úspory

Kalousek doplnil, že nejde o jediné reformy, které je potřeba uskutečnit, ovšem termín pro sestavení rozpočtu na rok 2011 se neúprosně blíží, takže strukturální změny, ač velice potřebné, přijdou na řadu až později. „Škrtat dokáže i orangutan," dodal Kalousek se smíchem.

Kalousek odmítl, že by škrty mohly výrazně podvázat spotřebu a zbrzdit tak hospodářský růst státu. Protože právě další utrácení by téměř jistě vedlo ke snížení ratingu Česka, což by zdražilo půjčky pro stát i podnikatele a došlo by tak k poškození ekonomiky.

Spořit na bydlení už nebude tak výhodné

Místopředseda TOP 09 jasně deklaroval snahu maximálně omezit státní příspěvek u stavebního spoření. Dojde tak k pročištění trhu s finančními produkty. "Proto ten krok dělám rád a tleskám mu," dodal Kalousek.

Miroslav Kalousek se během Otázek Václava Moravce mírně rozohnil u otázky týkající se škrtů v sociálních dávkách. „Nemůžeme mít 50 procent obyvatelstva sociálně potřebných," komentoval skutečnost, že polovina občanů Česka pobírá nějakou formu sociální pomoci.

Ministr financí doplnil, že omezování sociální pomoci se bude řídit heslem „více individuální odpovědnosti a více individuální spoluúčasti". "Nepracovat se musí přestat vyplácet," zdůraznil.

Porodné jen potřebným

Škrty konkrétně pocítí čerství rodiče, porodné se bude vyplácet pouze na první dítě a ještě jenom v případě, že příjem rodiny projde příjmovým testem, který bude nastaven stejně jako kritéria pro získání přídavku na dítě, tedy 2,4 násobku životního minima. „Já jsem tuto dávku chtěl odstranit ze systému úplně," uzavřel Kalousek s tím, že nakonec musel ustoupil levicověji zaměřeným stranám v koalici.

Související:
Dánové mohou přispívat vládě na zvláštní účet. Ví to Kalousek?
Než abych ve vládě nebyl, Nečas mi dal finance, říká Kalousek
Kalousek nevyloučil, že lidé půjdou kvůli reformám do ulic

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…