Slizká a odporná parta, bičuje Kalousek VV. Hodnocení: Skvěle, Pane politiku

06.04.2012 14:01

Žádný jiný politik než místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nezvolil na adresu Věcí veřejných tolik ostrých výroků po jejich nedávném pokusu rozkolísat vládu ohlášenou demisí jejich ministrů. Podle oslovených mediálních odborníků nazývá věci pravými jmény, čímž může získat sympatie. Nejde však o nějaký výbuch hněvu, ale každé slovo má dobře zváženo.

Slizká a odporná parta, bičuje Kalousek VV. Hodnocení: Skvěle, Pane politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se po úterním usnesení grémia Věcí veřejných, že jejich ministři podají demisi, do nejmenší koaliční strany nemilosrdně pustil. „Předčasné volby sice nepřinesou ČR vůbec nic dobrého. Nicméně je to lepší než prodlužování této agonie a může přinést alespoň jedno pozitivum české politické kultuře – že co nejrychleji odstraní ze scény něco tak slizkého a odporného jako je politický subjekt Věci veřejné,“ prohlásil Kalousek.

Následně si v pořadu České televize Události, komentáře podal ve studiu rovněž přítomného místopředsedu Věcí veřejných Tomáše Jarolíma. „Pan Jarolím je totiž místopředsedou Věcí veřejných pro křivá obvinění a podal jich na mě mnoho. A pokud je nervozní z toho, že ta křivá obvinění jsou odkládána a prokázána jako neprůkazná, tak to přece není opovrhování koaličním partnerem,“ odmítl Jarolímova slova o pohrdání VV ze strany zbylých dvou koaličních partnerů.

Je otázkou kalibru, zda se bavit o slizu

Razantně proti Věcem veřejným vystupoval ministr financí Kalousek v médiích i v dalších dnech. „Mě vůbec nezajímají jejich podmínky. Chtěl bych říct i veřejnosti, že ochota TOP 09 s touhle partou pokračovat ve vládní spolupráci, se limitně blíží nule,“ uvedl v rozhovoru pro Týden.cz a dodal: „Pokud si budou klást nějaké další požadavky, tak ať jdou, kam chtějí.“



„K politice patří emoce a emoce jsou základní nástroj při komunikaci s kýmkoli, takže politická práce se určitě sestává i z této složky. Myslím, že pan Kalousek má zčásti pravdu a může zasáhnout významnou část těch, kteří mu naslouchají a může získat sympatie. Samozřejmě je otázka kalibru, který zvolí, a jestli se bude bavit o slizu, nebo bude používat nějaký eufemističtější název. Ale na určitou část voličské scény to může působit,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Kalouskova vyjádření mediální odborník Pavel Brabec, prezident Asociace českých reklamních agentur.

Kalousek jako jeden z mála politiků říká, co si myslí

„Pan Kalousek nazývá věci pravými jmény. Dělá si tím zároveň u lidí dobré jméno, protože on nemlží. Všichni ostatní politici mají tendenci mlžit, kdežto Kalousek ne. Nevím, čím to je, jestli je tak odvážný, ale každopádně to dělá dobře. Je to sympatický projev politika, který říká, co si myslí a on je jeden z mála politiků, který tohle dokáže. Snad ještě prezident Klaus,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz mediální expert Jiří Mikeš, lektor komerční komunikace na VŠE.

Podle Martina Potůčka, člena prezidia AČRA a ředitele firmy Guideline specializující se na reklamu a public relations, jde vládní sestavě momentálně o politické body, a tak i za výroky místopředsedy TOP 09 Kalouska lze hledat boj o to, kdo si bude v koalici, pokud se udrží, co uzurpovat. „Ale kredit pana Kalouska není dlouhodobě nic moc, takže těmito útoky si ho výrazně nevylepší,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Potůček.

Nic by se nemělo konzumovat tak, jak to bylo předloženo

V pohledu na to, zda za silnými výroky ministra financí je opravdu znechucení nad počínáním Věcí veřejných, nebo jen umně využívá takřka obecné opovržení, jemuž je tato strana ve společnosti nyní vystavena, se mediální odborníci neshodnou. „Jsem přesvědčen, že je Věcmi veřejnými opravdu znechucen a že to není hra pro veřejnost. Na rozdíl od jejich představitelů je on politik, zatímco oni jsou naplaveniny,“ domnívá se Mikeš.

„Myslím, že je to součást taktiky a nic by se nemělo konzumovat tak, jak to bylo předloženo. Pan Kalousek je dobrý stratég a myslím si, že každé jeho slovo je dobře zváženo,“ oponuje Brabec a zároveň připomíná, že dokud se nerozhodne o předčasných volbách, tak VV zůstávají jedinou parlamentní stranou, s níž mohou ODS a TOP 09 tvořit koalici, takže s ní budou muset i nadále jednat.

Na spravedlivé rozhořčení u Kalouska odborník moc nevěří

„Po tom, co všechno proběhlo i s ním, tak já tomu moc nevěřím. Je to součást hry, kdo bude mít lepší pozici pro jejich interní vyjednávání spíš než to, že by byl spravedlivě rozhořčen,“ myslí si o Kalouskových vyjádření Potůček. „Určitá skupina lidí na to může slyšet, protože to sleduje v televizi, slyší v rádiu, čte na internetu a v novinách, ale nedokážu odhadnout, jak velká může být,“ dodává pro ParlamentníListy.cz ředitel reklamní firmy Guideline.

Prezident Asociace českých reklamních agentur Pavel Brabec poukazuje i na to, co místopředsedovi TOP 09 taková ostrá vyjádření umožňuje. „Pan Kalousek a topka obecně mají jednu obrovskou výhodu a totiž to, že tady přesně platí dva se perou a třetí se směje,“ připomíná, jak si šly ODS a Věci veřejné po krku v kauzách ministrů Drobila a Vondry na jedné a Johna, Bárty či Josefa Dobeše na druhé straně. „Topka je v tuto chvíli nezatížena jakýmkoli skandálem a může si teď dovolit hodně,“ domnívá se Brabec.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…