Smrdutý dech Víta Bárty, k tomu Langer a žvásty. Peklo kolem Julínka přitápí

22.04.2013 13:38

Poslanec VV Jiří Štětina, který stojí za trestním oznámením na Tomáše Julínka, vrací úder exministrovi Ivanu Langerovi. Langer totiž řekl, že v honu na Julínka jde o „smrdutý dech Víta Bárty a jeho mafiánů“. „Tento dvojnásobný doktor, který v životě nedělal nic pořádného, mne těžko může přesvědčovat nějakými žvásty,“ zareagoval na to Štětina.

Smrdutý dech Víta Bárty, k tomu Langer a žvásty. Peklo kolem Julínka přitápí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Julínek, bývalý ministr zdravotnictví

„Já lituji občany této země, že měli takového ministra vnitra,“ poznamenal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec Věcí veřejných Jiří Štětina. Jeho jméno je totiž dáváno do souvislosti s trestním oznámením, které vyústilo v páteční obvinění bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Toho totiž nejspíše protikorupční policie obvinila ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Jde o vypsání tendru na provozování letecké záchranné služby.

Tendr za téměř tři miliardy korun na zajištění letecké záchranné služby vypsalo ministerstvo v první polovině roku 2008. Zvítězily v něm firmy Alfa Helicopter a DSA, jež se do tendru přihlásily společně. Vyčíslená škoda vzniklá státu údajně činí zhruba 792 milionů korun. Tato suma má pak být rozdílem mezi náklady na provoz u státních subjektů a u privátních firem. Podle policie by totiž státní subjekty byly schopny poskytovat služby výrazně levněji.

Jenže mezitím se na obranu Tomáše Julínka ozvaly některé nynější i bývalé politické špičky. Mezi nimi je například exministr vnitra Ivan Langer (ODS), pod jehož křídly létaly vrtulníky letecké záchranné služby, než je do své péče dostaly firmy Alfa Helicopter a DSA.

Langer totiž v rozhovoru pro Lidové noviny komentoval účast Julínka v nadačním fondu Alfa Helicopter (Julínek tam zasedl po svém odchodu z ministerstva) slovy: „Účast Julínka ve fondu jsem si také všiml. Přesně jsem v tom rozeznal smrdutý dech Víta Bárty a jeho mafiánů. Okamžitě vám novinářům tuto věc podstrčil a vy jste jako Pavlovovi psi na ni skočili. Považuji za absurdní dovozovat něco nekalého, když se člověk po dvou letech stane členem statutárního orgánu nadačního fondu."

Z čeho on má vlastně atestaci?

To ale Štětinu pořádně naprudilo. „Mne o zdravotnictví těžko kdo může přesvědčovat nějakými žvásty. Navíc dvojnásobný doktor, který v životě nedělal nic pořádného – jestli ten Langer dělal medicínu, tak by mne zajímalo jakou a z čeho má tedy atestaci,“ řekl Štětina. Prý jej ani Langerovy výroky nepřekvapují.

"Nepřekvapuje mne od něj totiž vůbec nic. Ty jeho výroky jsou ale nechutné a lituji občany této země, že měli takového ministra vnitra. Není to smrdutý dech Víta Bárty, vůbec ne. Je to normální a slušná politika Věcí veřejných, jakou ji dělají od samého počátku a proto musely být zlikvidované. To je ta hlavní podstata věci a já se nad těmito bláboly pánů exministrů, co byli v Topolánkově vládě, musím jen usmívat. A má slova se týkají i ministra Kalouska, nejenom Langera. To jsou totiž ti, co pomáhali rozkrádat tuto zemi,“ pronesl také v reakci Štětina.

Kalousek: Úřad plukovníka Martince neumí vyčíslovat škody

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) totiž řekl v souvislosti s obviněním Julínka pro deník Právo, že má pochybnosti o schopnostech protikorupční policie odhadnout skutečnou cenu zakázek.

„Tomáše Julínka znám jako čestného muže a jsem si stoprocentně jist, že on sám se nikdy neobohacoval. Jako šéf úřadu, který garantuje zákony o majetku státu a oceňování majetku, mohu naprosto autoritativně říci, že pokud někdo opravdu nerozumí těmto normám a neumí vyčíslovat škody, tak je to úřad pana plukovníka Martince a tímto úřadem oslovovaní znalci. Takže si myslím, že advokáti Tomáše Julínka to budou mít snadné,“ poznamenal pak na obranu Julínka Kalousek.

Nad výpočty policie se ale také pozastavil již zmiňovaný Langer. Vůbec prý nerozumí tomu, na základě čeho vyšetřovatelka ÚOKFK dospěla k částce 792 milionů korun. "Tomu výpočtu říkám debilní policejní trojčlenka,“ poznamenal Langer v rozhovoru Lidových novin.

Je to možná důvod likvidace Martince...

Štětina ale nad těmito slovy jen vzdychá. „Všichni vědí, jaké jsou náklady na provoz těch vrtulníků. I já vám můžu říci, kolik stojí nový vrtulník. Když tam pan Langer hovoří o nějaké trojčlence, tak by jako dvojnásobný doktor měl také vědět, kolik co stojí. To ale vědí všichni a věděl to dokonce i výbor pro obranu a bezpečnost už dávno před rokem 2000, neboť já jsem tam byl osobně v době, kdy jsem ještě netušil, že budu v nějakém parlamentu. Byl jsem tehdy osobně i za Ivanem Langerem...,“ zareagoval Štětina, podle něhož tato kauza může být jedním z důvodů likvidace ředitele protikorupční policie Tomáše Martince.

Podle Štětiny je to právě přímo Ivan Langer, kdo je příčinou toho, že z Hradce Králové zmizelo další středisko letecké záchranné služby, které pak dostali do rukou soukromníci.

„Letecká záchranná služba je od roku 1995 obrovský byznys jen pro dvě soukromé firmy – tedy zmiňované Alfa Helicopter a DSA. Není už toto samo o sobě podivné, že jsou to jen tyto dvě firmy? A to má být nějaký výmysl od Víta Bárty? Vždyť je to známá skutečnost! Já jsem ani u nás na klubu předtím nezveřejňoval tyto informace, přestože je vím už 18 let. Nezapomeňte, že jsem už v roce 1980 založil v Hradci Králové záchrannou službu a byl jsem i ředitelem územního střediska záchranné služby... To trestní oznámení jsem ale podal, až když jsem dostal z Ministerstva zdravotnictví podklady. Není to tedy na základě mých výmyslů, jak mne napadl v minulosti i pan poslanec Pavel Severa,“ zmínil dále Štětina.

Neodhlasoval to jen jeden poslanec

Navíc informace o letecké záchranné službě a smlouvách s firmami Alfa Helicopter a DSA prý přednesl i na zdravotním výboru na podzim roku 2010. „A nebyl tam jediný poslanec, který by s tím nesouhlasil. Tehdy z hlasování odešel jen jeden poslanec ODS,“ zdůraznil Štětina.

Na poznámky někdejšího Julínkova tiskového mluvčího Tomáše Cikrta, jenž již v pátek ParlamentnímListům.cz řekl, že si pamatuje, že vnitro a armáda nechtěly s vrtulníky již lítat, protože na tom tratily "prachy", a o smlouvách s firmami věděla navíc prý celá vláda, pak Štětina uvedl, že Tomáš Cikrt lže.

„Že by se musela stíhat celá vláda? Já myslím, že vůbec ne. Ale když něco podepíšu, tak za to zodpovídám. Pan Cikrt lže, moc dobře totiž ví, o co jde. Byl ostatně ředitelem Zdravotnických novin, když jsem mu já v roce 2001 napsal reakci na jeho závádějící články, když se o této službě diskutovalo,“ uvedl poslanec VV.

„Pánové, kteří tomu velmi pomohli, tak by měli nyní držet ústa a nechat to být na policii, ať koná, ať konají i nezávislí státní zástupci, nezávislé soudy... Když oni nakonec řeknou, že to je v pořádku, že mají ještě za to soukromé firmy málo, no tak ať to tak je. Já ale nevím, jestli se to obvinění nyní týká přímo pana Julínka, policie to totiž dodnes neřekla. On ale bohužel podepsal tu smlouvu, takže důsledky za to musí nést on. Mně ale nejde o nějaký exemplární postih a o to říkat: 'My ho dostaneme do tepláků'. Mně jde o to, aby se už ty smlouvy narovnaly a aby se v tomto státě přestalo krást. O to mi jde, ne o nějakou osobní mstu,“ dodal Štětina.

Langer úplně rozložil IZS

Na konci si nechal vzkaz pro Ivana Langera.

"Byl to totiž on, kdo dokonal dílo zkázy. My jsme totiž v Hradci Králové za mého ředitelování na záchrance vybudovali leteckou záchrannou službu a s Policií ČR jsme postavili heliport. Vládním nařízením pak bylo rozhodnuto, že Hradec Králové bude centrem Integrovaného záchranného systému. Jenže přišel Ivan Langer a nařídil, že to vyklidíme a dáme to soukromníkům. To je ale neskutečný tunel. Langer je tak ta příčina, že z Hradce Králové zmizelo další středisko letecké záchranné služby a dostali to soukromníci. Proto znovu opakuji: Pánové, kteří tomu velmi pomohli, tak by měli držet ústa,“ uzavřel Štětina.

Žalobkyně: Jde skutečně o Julínka

To, že je v kauze nevýhodné smlouvy na provozování letecké záchranné služby obviněn někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) potvrdila České televizi státní zástupkyně Darja Dunajová

„Bylo mi doručeno usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání, přičemž očekávám, že obviněný si podá do tohoto rozhodnutí stížnost," řekla televizi Dunajová s tím, že proto kauzu nechce vůbec komentovat.
 
Protikorupční policie v pátek pouze oznámila, že obvinila bývalého vrcholného představitele Ministerstva zdravotnictví ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Jméno neuvedla, ale policie řekla, že státu měla vzniknout škoda skoro 800 milionů korun. Tomáš Julínek se ke kauze stále médiím odmítá vyjadřovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…