Sousto pro politiky i komentátory. Zbořil vyslovil, na co se má Babiš připravit

22.04.2014 18:10

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Při pravidelném ohlédnutí za uplynulým týdnem na domácí politické scéně Zdeněk Zbořil vysvětluje, co může vést neoficiálního šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska k neustále se opakujícím útokům na ministra financí Andreje Babiše (ANO). Zároveň věnuje pozornost tomu, co může debakl v eurovolbách znamenat pro ČSSD, a pochybuje o rodící se protisobotkovské koalici Zeman-Babiš.

Sousto pro politiky i komentátory. Zbořil vyslovil, na co se má Babiš připravit
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Ministr financí Andrej Babiš se v uplynulém týdnu předložením Konvergenčního programu ČR, strategického dokumentu, v němž vláda sděluje, jak se hodlá chovat v oblasti rozpočtu, jak bude šetřit a jakým tempem plánuje zadlužovat veřejné rozpočty, stal znovu terčem svého předchůdce ve funkci Miroslava Kalouska z TOP 09, který ho mimo jiné nařkl z toho, že co se za jeho úřadování uspořilo, to se pod taktovkou šéfa hnutí ANO promrhá.

„Je skutečně zajímavé, že si pan Kalousek vybírá z koaliční vlády pouze jednu stranu, i když odpovědná za kroky té vlády je především sociální demokracie a zapomínat bychom neměli ani na lidovce. Jednak je to dané tím, že má proti němu argumenty, protože zná dobře chod Ministerstva financí, který se pan Babiš teprve učí. Navíc se dá předpokládat, že se nový ministr dopustí nějaké chyby, kterou umí odhalit právě jen jeho předchůdce. A druhým důvodem je zřejmě to, že oba jsou úplně odlišné typy nejen politiků, ale také lidí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Opozice neútočí na celou koalici, trefuje se jen do Babiše

Zároveň je ale přesvědčen, že nejen Miroslav Kalousek, ale i celá řada dalších opozičních politiků se snaží rozdělovat ať už koaliční blok, nebo popřípadě jeho jednotlivé strany. „Myslím si, že ještě dojde na útoky proti hnutí ANO v tom smyslu, že se v prvním plánu nebude mluvit o rozpadu koalice, ale o rozložení hnutí ANO, na které se těší celá řada politiků a samozřejmě také politických komentátorů, protože to by pro ně bylo sousto, které by je zase chvilku drželo v centru pozornosti, a proto se také stále upozorňuje na tu paralelu Věcí veřejných a hnutí ANO,“ podotýká Zdeněk Zbořil.

Nediví se taktice opozičních politiků, že neútočí na všechny tři strany vládní koalice, když je možné se trefovat jenom do jedné, a tím vnášet do koalice nesoulad nebo dokonce rozkol. „Navíc se soustřeďováním pozornosti na pana Babiše hnutí ANO personifikuje, ačkoli má hned několik z hlediska postojů odlišných osobností. Ale personifikace je vhodným instrumentem k zaujímání kritických postojů ze strany TOP 09 a stavění do protipólu hnutí ANO a TOP 09,“ konstatuje politolog.

Sílící podpora ANO další ranou pro nejednotnou ČSSD

Stále rostoucí popularitu hnutí ANO u veřejnosti ještě umocňuje aktuální průzkum společností Herzmann, s. r. o. a Data Collect, s. r. o. k tématu voleb do Evropského parlamentu. Babišovo hnutí by získalo 22 procent a druhou ČSSD se 14 procenty by dělila už dost hrozivá propast. „Vývoj preferencí hnutí ANO ve všech možných průzkumech vyvolává paniku především u opozice. Ale ta je v té panice už v podstatě od voleb, když její politici najednou zjistili, že jejich pozice je slabá a po volbách se jeví ještě víc slábnoucí,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil pro ParlamentníListy.cz.

Pro sociální demokracii je prý sílící podpora hnutí ANO o to horší, že ČSSD je plná lidí, kteří si myslí, že by politika strany měla vypadat jinak, a hlavně že oni sami by měli sedět na místech ve vedení ČSSD. „A to se nejedná jenom o ty inkriminované účastníky schůzky u pana prezidenta v Lánech, ale o celou řadu dalších reprezentantů, třeba na regionální úrovni nebo v Poslanecké sněmovně, kteří kritizují chování vedení strany,“ připomíná politolog.

Vedení sociální demokracie tvoří víc teflonových politiků

Samozřejmě je ČSSD pro spoustu lidí výtahem k moci. „Proto je také taková, protože to je vlastně volební agentura, která má zajistit svým členům nebo kandidátům ve volbách přístup do nejvyšších pater české politiky. Ale to je také jediné, co ty lidi spojuje. Pak jsou náchylní k těm osobním animozitám a přestávají být dokonce i pro koaliční partnery čitelní. A pro voliče se tak už stalo. I díky tomu, že musí plnit nějakou konkrétní exekutivu,“ míní pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Ale opakování situace, kdy se po debaklu ve volbách do europarlamentu před deseti lety musel poroučet tehdejší premiér Vladimír Špidla, neočekává. „Tehdy ta strana měla ještě zbytky politické morálky, zatímco dnes tu stranu tvoří více teflonových politiků, kteří si tu osobní odpovědnost nebudou snažit připustit, viz ten nízký výsledek v parlamentních volbách. Takže, i když se znovu dostaví neúspěch, tak bude jen jakousi mediální zajímavostí na několik dnů, ale že to se změnou charakteru ČSSD nic neudělá. Ti, kteří se o změnu snaží, jsou jen jednotlivci a zdá se, že nemají uvnitř ČSSD nějakou širší podporu,“ domnívá se politolog.

Spojenectví s Babišem může být jen snahou přihřát se na jeho popularitě

V uplynulém týdnu se objevily spekulace, že se proti premiéru Bohuslavu Sobotkovi politicky spojí prezident Miloš Zeman a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „To bych už jednoznačně považoval za zbytečné. Jednak pan prezident trochu ztrácí na své popularitě, takže tahle spekulace vypadá, že by se chtěl přihřát na popularitě hnutí ANO. Ale případné sblížení nám může být lhostejné, protože ANO žije bez pana prezidenta a bude mít dobrou, nebo špatnou budoucnost i bez nějaké blízkosti k jeho názorům,“ poznamenává Zdeněk Zbořil.

Proti možnému spojenectví těchto dvou politiků hovoří to, že jsou to dvě odlišné politické úrovně. „Hnutí ANO se bez blízkosti k panu prezidentovi docela dobře obejde. A to i proto, že ty jejich politické dráhy, které prezident i ANO směřují do budoucnosti, se někde mohou překřížit a někde mohou setkat, ale jinak to jsou odlišné cesty politické budoucnosti. Zdá se mi, že pan prezident se v poslední době vyjadřuje jenom k velmi detailním záležitostem české politiky, ať už vnitřní nebo zahraniční, a že se špatně hledá nějaká koncepce, kterou by mohl zastávat jako přímo volený prezident,“ říká politolog.

Dohody o východní Ukrajině připomínají ty z dob Majdanu

Ohlédnutí za minulým týdnem končí pohledem na dění související s Ukrajinou včetně uzavření Ženevské dohody i jejího brzkého porušení. „Opakuje se to, co se přihodilo v Kyjevě. Tenkrát ministři zahraničí významných evropských zemí uzavřeli večer dohodu, která ráno neplatila. Teď se sešli dokonce v Ženevě za předpokladu, že se alespoň učiní krok k vyřešení té krize, ale zase se zdá, že to nějaká síla bojkotuje. A používají velmi podobné metody na východní a jihovýchodní části Ukrajiny. Ne zatím tak brutální, ale co není, může být,“ obává se Zdeněk Zbořil.

Upozorňuje však, že si musíme počkat na to, co se stane na Ukrajině až v tomto týdnu, protože Velikonoce jsou významné svátky nejen v nemalé části katolické Ukrajiny, ale především pravoslavné a řeckokatolické části Ukrajiny. „Tam došlo k jakémusi klidu zbraní v době svátků, ale uvidíme, co se stane v nejbližších dnech. A zabývat se tím, jak vedou dialog o Ukrajině Spojené státy s Ruskou federací a jakým způsobem se chová Evropská unie, která si teprve v posledních dnech jako by začíná uvědomovat svou odpovědnost za to svoje angažmá na začátku té podivné revoluce v Kyjevě, která propukla v únoru,“ dodává politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…