Špína, špína a zaražené kšefty. Vondra končí jako zlikvidovaný člověk

28.11.2012 17:05

POLITOLOGOVÉ Před posledními parlamentními volbami patřil Alexandr Vondra ke klíčovým postavám ODS. Byl to on, kdo svolal do Klánovic neformální schůzku šestatřiceti spolustraníků, z nichž pak vzešlo nové vedení ODS. V něm se stal místopředsedou, získal i křeslo ministra obrany. Středeční rezignací na post ve vládě ale stvrdil svůj téměř dva roky trvající politický pád.

Špína, špína a zaražené kšefty. Vondra končí jako zlikvidovaný člověk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Dva a půl roku poté, co svolal Alexandr Vondra do Klánovic neformální schůzku šestatřiceti spolustraníků, aby podpořili volebního lídra ODS Petra Nečase a zároveň odmítli možnou velkou koalici, se politická kariéra Nečasova věrného spojence uzavírá jeho rezignací na vládní funkci. V tehdejší euforii panující po volbách v ODS ho kongres zvolil místopředsedou strany, pár dnů poté si ho premiér vybral jako ministra obrany.

Vondrova silná pozice daná ve straně funkcí místopředsedy, v exekutivě pozicí ministra obrany a k tomu i senátorským mandátem však začala slábnout už po půl roce. Tehdy vypukla aféra ProMoPro, kauza spojená s předraženým ozvučením jednání během českého předsednictví Evropské unii. Politickou odpovědnost nesl Alexandr Vondra z titulu někdejšího ministra pro evropské záležitosti ve vládě Mirka Topolánka.

Aféra mu přišila rys korupčníka, toho se už nezbavil

„Kauzou ProMoPro získal Alexandr Vondra v očích veřejnosti rys korupčníka, na což jsou voliči čím dál háklivější. Tím se z něj stala politická mrtvola, která voliče straně nejen nezískává, ale naopak je odrazuje,“ vrací se pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy k osudovému zvratu ve Vondrově politické kariéře.

„S těmi aférami je to většinou tak, že zpravidla mívají nějaký reálný základ. V tomto případě to bylo financování ozvučení, což úplně čisté asi nebylo. Ale nebýt toho, že Vondra nastoupil na ministerstvo obrany a začal to tam čistit po Miroslavu Kalouskovi, tak bychom o žádné kauze ProMoPro nikdy nevěděli. Finanční toky v souvislosti s ozvučením během českého předsednictví by existovaly jen v účetnictví a nikoho by vlastně nezajímalo, jestli to bylo v souladu se zákonem, nebo ne,“ připomíná Josef Mlejnek roli finančně-analytického útvaru ministerstva financí.

Skvrny na pološpinavém byly medializované v pravý čas

„Není to tak, že čistí bojují se špinavými. Je to tak, že ušpinění jsou v té vrcholné politice všichni. A tohle byl konflikt pološpinaví kontra třičtvrtěšpinaví. Ale jakmile jsou skvrny na tom pološpinavém medializované ve správný čas a vykreslí ho jako korupčníka, tak končí politická důvěryhodnost. Sice ve vládě zůstal Vondra ještě dlouho, mohl vykonát pravomoci ministra, ale politicky byl pro stranu víceméně mrtvý od kauzy ProMoPro,“ tvrdí Josef Mlejnek.

„To, co zapříčinilo, že Alexandr Vondra teď odchází, je, že prohrál senátní volby. A částečně v nich neuspěl proto, že byl aktérem aféry ProMoPro. Ta mu určitě uškodila a postupně vedla až k dnešnímu odchodu. Je poslední z bývalých místopředsedů, kteří jako ministři nastoupili s Petrem Nečasem do vlády. Vydržel tam nejdéle, protože si byl s panem premiérem očividně blízko,“ poukazuje politolog Petr Sokol z vysoké školy CEVRO Institut na to, že odcházející ministr obrany patřil k lidem premiérovi nejloajálnějším.

Odejít z vlády jako místopředseda, s ODS by to zahýbalo

Vondrův odchod však v nynější situaci nepovažuje pro ODS za až tak důležitý. „Odchází v době, kdy ztratil dvě významné funkce jak uvnitř strany, tak v celém politickém systému, které mu dodávaly jakousi mocenskou základnu, a to funkci senátora a místopředsedy ODS. Kdyby odešel z vlády jako místopředseda strany, tak by to pro poměry uvnitř strany bylo velmi důležité. Ale dnes to se situací ve straně příliš nezahýbe,“ myslí si Petr Sokol.

„Odstoupení z ministerské funkce už je jen takový dozvuk a na ODS už to žádný vliv nemá. Definitivně se to, že účastníci klánovického setkání už reálně nepředstavují něco, co by ovlivňovalo situaci v ODS, potvrdilo na nedávném kongresu. Alexandr Vondra byl už od kauzy ProMoPro velmi politicky oslaben. Jeho odchod z postu ministra to už je jen logické dokončení jeho pádu, který odstartovala zmíněná aféra,“ přidává se Josef Mlejnek.

Vondra byl pro Kalouska i rivalem o lídra pravice

Za jejího spouštěče byl považován ministr financí Miroslav Kalousek. „Dá se říci, že se s ním Vondra střetl v ringu a v tuto chvíli prohrál. Měl ambice být lídrem celé pravice i předsedou ODS. Také Kalousek chtěl být lídrem na pravici a Vondru si vyhlédl nejen proto, že mu odstranil lidi na ministerstvu obrany, kteří mu tam dělali kšefty, ale byl pro něj nebezpečný i jako potenciální předseda ODS a lídr pravice. Takže i přes ProMoPro ho zlikvidoval,“ hodnotí politolog jejich střet.

Vítěz tohoto duelu ale zůstal věren tradici, že do mrtvol či poražených se nekope. „Mohu mu poděkovat za dvouletou spolupráci a popřát mu mnoho štěstí do dalšího působení,“ komentoval Miroslav Kalousek ohlášenou rezignaci Alexandra Vondry na post ministra obrany. V něm si podle premiéra Nečase počínal nejkompetentněji ze všech šéfů tohoto resortu za posledních dvacet let.

Poměry kolem veřejných zakázek na ministerstvu určitě zlepšil

„Dokázal prosadit určité změny, omezil práva a možnosti rizik překupníků, teď toho překupníka myslím v dobrém slova smyslu. A obchody s vojenskou technikou se dají hodnotit tak, že on ty poměry na ministerstvu obrany zejména v oblasti veřejných zakázek jednoznačně zlepšil,“ domnívá se politolog Petr Sokol.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…