Stačí dlužit tisícovku a dluh brutálně naroste. Od září ještě víc

24.08.2011 21:36

Jako by těch špatných zpráv ohledně lidí, kteří se dostali do dluhů, nebylo málo. Od září budou jejich dluhy, které se budou vymáhat exekucemi, ještě vyšší. Podepíše se totiž na nich rozhodnutí vlády zvýšit soudní poplatky. Exekuce se kvůli původní částce několika set korun opět navýší až o tisíce. ParlamentnímListům.cz to potvrdila mluvčí M.B.A. Finance Jana Tatýrková.

Stačí dlužit tisícovku a dluh brutálně naroste. Od září ještě víc

Domahatelnost práva se od 1. září zdražuje. A týká se to, jak už bylo uvedeno, i exekucí, protože dojde ke zvýšení soudních poplatků účtovaných za jednotlivé úkony prováděné soudy.

Velký dopad bude mít tato změna, kromě věřitelů, jímž se prodraží podání žaloby, především
na dlužníky, kteří ji pocítí při placení svých závazků.

"Podáním žaloby je každá pohledávka navýšena o další náklady, jimiž jsou kromě samotného dluhu a úroku z prodlení ještě soudní poplatek pokrývající náklady soudu spojené se zpracováním žaloby, režijní paušály hradicí náklady advokáta a rovněž přísudek (pozn.aut. - náhrada nákladů právního zastoupení před soudem) advokáta. V nové úpravě to bude stejné, pouze soudní poplatky budou vyšší. Za podání žaloby elektronickou poštou se dosud platilo 300 korun, osobní podání bylo dražší. K němu však ale tak často právě vzhledem k nákladům nedocházelo. Nyní už se za podání žaloby bude platit 800 korun. V případě, že se dlužník o svém závazku dozví a bude ho chtít ihned uhradit, bude se nově inkasovat poplatek i za stažení žaloby. Ten bude minimálně 1000 korun," řekla pro ParlamentníListy.cz Jana Tatýrková ze společnosti M.B.A. Finance.

I vstřícní věřitelé zřejmě své postoje přehodností

Zřejmě tak definitivně skončí vstřícnost některých věřitelů odpouštět dlužníkům soudní
poplatky výměnou za úhradu závazku po podání žaloby, když už soudy nebudou tyto poplatky při stažení žaloby vracet ve stoprocentní výši. 

Čtěte také:


„V oblasti inkasa pohledávek se jedná o další náklad, který bude dopadat na dlužníky. Dnes někteří advokáti odpouštějí soudní poplatek a stahují žalobu, zaplatí-li dlužník svůj závazek bezprostředně po podání žaloby. S novými pravidly zákona o soudních poplatcích vůle a ochota advokátů slevit ze svých nároků logicky opadne," upřesňuje redakci další dopad na dlužníky Kamil Kavka, jednatel inkasní společnosti M.B.A. Finance. 

Jisté je tak jedno - i malí dlužníci, kterých je nejvíce, opět nakonec zaplatí víc. Už tak se přitom i nyní na dlužnou tisícovku (a někdy i jen pouhých pár set korun) ani ne během roku nabalí dalších téměř dvacet tisíc korun na nákladech za soudy, odměny a paušály advokátů a exekutorů.

Peníze za vyšší poplatky spolkne státní kasa

Neznamená to ovšem to, že si polepší samotná justice, která tyto poplatky bude inkasovat, všechny půjdou do státního rozpočtu.

Není tajemstvím, že menší dlužné částky věřitelé, ale častěji také spekulanti, skupují ve velkém a řeší je podáváním hromadných elektronických žalob. Soudy však nemají kapacitu, tedy čas daný zákonnými lhůtami a dostatečný počet soudních úředníků, aby každý případ posuzovali dopodrobna a detailně, zda je dluh skutečně reálně oprávněný.

Čtěte také:


A právě hromadnými žalobami, kde figurují i staré a promlčené dluhy za pár stovek korun, jsou současné soudy podle Tytýrkové doslova zahlceny. Ten, kdo by však čekal, že dražší poplatky sníží zájem o podávání hromadných žalob na drobné dlužníky, je na omylu. Jelikož vše zaplatí ve finále dlužník samotný, jejich počty klesat s největší pravděpodobností nebudou. A to i přesto, že právě tento efekt si od navýšení soudních poplatků ministerstvo spravedlnosti slibovalo.

Stále bolavější problém

Exekuce jsou přitom v současné době jedním z nejbolavějších míst Čechů. Paradoxně - jak se ukazuje, nikoli těch, kteří úmyslně dluží, aby někoho poškodili a sami sebe obohatili, nýbrž těch, kteří se dostali přechodně do stavu nouze, dlužili řádově stokoruny a jejich dluh se vyšplhal k závratným výškám. Kdy se udělá přítrž džungli, která v tomto směru u nás panuje a kdy se začnou honit stejným způsobem také velcí dlužníci, zajímá dnes už tisíce lidí. Jako porovnání toho, jak se k exekucím stavějí v USA, přinesly minulý týden ParlamentníListy.cz malou ukázku z jejich pravidel. A porovnání bylo více než tristní - v neprospěch Čechů.

Čtěte také:

Exekucí je stále více, jen vloni byly uvaleny na 700 tisíc lidí žijících v Česku, 15 a půl tisíce lidí prošlo osobním bankrotem. Poprvé vloni počet vymáhaných pohledávek - podle M.B.A. Finance - zvítězil na celé čáře v Praze, která předstihla Moravskoslezský kraj. Ten si udržoval v posledních letech dlouho prvenství.

Čtěte také:


"Zatímco ještě za třetí čtvrtletí bylo stále ještě nejvíce dlužníků v Moravskoslezském kraji, v závěru roku došlo v Praze k významnému nárůstu. Pohledávky mají totiž asi půlroční zpoždění, souvislost vidím zejména v dalším přílivu obyvatel do Prahy za prací, kteří zde sice nemají trvalé bydliště, ale používají pražské korespondenční adresy. Statisticky je potom  započítáváme Praze," uvedl ParlamentníListy.cz analytik M.B.A. Finance Petr Fic. A protože pracovat do větších měst hojně odcházejí lidé s nižšími příjmy, u nichž jsou problémy se splácením častější, přispěli právě oni k tomuto dosud překvapivému „úspěchu" Prahy.

Náklady u dluhu 1000 korun

inkasní společnost
- úroky z prodlení dle délky prodlení dle délky prodlení
soudní inkaso
- podání žaloby elektronicky 800 korun
- přísudek advokáta v soudním řízení min. 4 500 korun
- 2x režijní paušál 300 korun + 600 korun

exekuční inkaso
- přísudek advokáta v exekučním řízení 2 250korun
- 2x režijní paušál 300 Kč + 600 Kč
- náklady exekuce a odměna exekutora min. 6 500 korun
Celkem včetně 20 % DPH: min. 25 000 korun

(Zdroj: M.B.A.Finance, s.r.o.)


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…