Start soudu s Davidem Rathem: Co byste měli vědět. I vy, kteří mu fandíte

07.08.2013 8:33

Začíná mediálně sledovaný proces s bývalým středočeským hejtmanem a poslancem sociální demokracie Davidem Rathem kvůli podezření z korupce. „Bude-li odsouzen, bude to první velká ryba z politiků. Mnoho lidí by pak uvěřilo tomu, že Česko vykročilo na cestu k právnímu státu,“ řekl ParlamentnímListům.cz bojovník proti korupci advokát Milan Hulík k procesu, v němž figuruje jedenáct obžalovaných. Ale k pocitu, že se právo nezastaví ani před branou politiky, podle něj přispělo už Rathovo zatčení, vyšetřování, vazba a příprava soudního procesu.

Start soudu s Davidem Rathem: Co byste měli vědět. I vy, kteří mu fandíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath u soudního přelíčení

Ale podle právníka Milana Hulíka není Rathův případ jediným signálem, který znamená blýskání na lepší časy, pokud jde o cestu České republiky k právnímu státu. Ale je to prý běh na dlouhou trať, protože tohle jsou podle něj jen první signály.

Ale poměrně velká část veřejnosti, především levicoví voliči, vyslovují pochybnosti o vině známého sociálně demokratického politika. Dokonce někteří tvrdí, že to bylo na exhejtmana nastraženo, že v krabici původně peníze nenesl apod.

„Myslím, že nejméně polovinu pochybovačů soud přesvědčí, protože se budou promítat videozáznamy, zveřejní se odposlechy a lidé uvidí video ze zatýkání, jak pan Rath uhýbal s krabicí s penězi, všechno dělal tak hloupě a neopatrně. Navíc nejde přece jen o něj, v kauze je stíháno několik dalších lidí, jedna z obviněných spolupracuje, takže je bude usvědčovat,“ podotkl advokát Hulík. Jestli bude prý někdo věřit v nevinu lidí, kteří chodí na procházku s miliony v krabici, štosují miliony ve sklepě a spí s pistolí u postele, tak už neuvěří nikdy ničemu, čemu nebude chtít věřit.

Průběžně sledujeme soud s Rathem.

Politolog Petr Just míní, že současné spekulace o možných intrikách proti Davidu Rathovi, které vyústily v jeho obvinění z korupce, vycházejí z toho, že veřejnost má jen útržkovité informace, které někdo, možná zainteresovaný v kauze, vypouští ven a využívá ve svém zájmu. „Dokud veřejnost má jen nekomplexní informace, což bývá v průběhu vyšetřování nejen v této konkrétní věci, ale i u všech podobných, kde unikají informace z odposlechů, přiživuje to v lidech různé spekulace,“ potvrzuje Just.



Ale začínající soudní řízení spekulacím podle něj trochu zamezí, protože se začne postupně ukazovat úplně všechno, nejen to, co bylo neúmyslně nebo úmyslně vybráno nebo využíváno. Až se podle něj začne celá věc odhalovat, ukáže se, jak to bylo doopravdy. „Při procesu bude muset i policie obhájit své důkazy, a to pak rozptýlí, nebo naopak potvrdí obavy, že došlo k nějaké manipulaci,“ řekl politolog ParlamentnímListům.cz. Prostor dostanou obě strany. „Hájit se bude nejen obviněný, i policie a státní zástupci musí obhájit a odůvodnit kroky, které v této věci učinily,“ uvedl Petr Just.

Proto je podle odborníků důležité, aby se média mohla účastnit soudního jednání a mohla předávat informace veřejnosti. „Píšící novináři tam budou, ale obrazový aspekt bude vyloučen na rozdíl od soudního řízení ve věci poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Budou tam vystupovat i svědci, soudní řízení je velký zásah nejen do života obviněných, ale i do života svědků,“ vysvětlil Petr Just, proč rozhodnutí, že v soudní síni nebudou kamery, nepovažuje za špatné, ani za upírání práva médiím na veřejnou kontrolu velmi ožehavého případu, který může mít politické důsledky. V procesu má vystoupit 43 svědků.

Šly peníze na úplatek, nebo na financování volební kampaně ČSSD?

Soud roku s Davidem Rathem může poškodit i sociální demokracii. Nejen proto, že obviněn z korupce je jeden z jejích vrcholných představitelů, bývalý ministr zdravotnictví, exhejtman a dodneška poslanec, ale očekává se, že ve svém proslovu David Rath vytáhne už avizovanou kartu sponzoringu ČSSD. „Otázka financování strany, pokud se bude probírat na jednání, může samozřejmě poškodit sociální demokracii,“ potvrdil advokát Milan Hulík. Ale to poškození bude podle něj zanedbatelné proti tomu, jak stranu poškozuje prezident Miloš Zeman nebo nešťastné vystupování Bohuslava Svobody či vnitřní spory. „To bude jediná věc, kde bude možné mít nějaké pochybnosti, nakolik je obhajoba účelová, aby se z toho dostal, a nakolik jsou tvrzení relevatní,“ připustil Hulík. Všichni prý víme, jak to vypadá s financováním politických stran. „Existuje podezření, že se financují z různých veřejných zakázek. Je možné, že Rath o něčem takovém promluví,“ nevylučuje advokát. Rathovi jde totiž o hodně, hrozí mu až dvanáct let vězení.

Petr Just si myslí, že sociální demokracie může být z procesu s Rathem hodně nervózní. „Nemyslím, že to ovlivní negativně její volební preference, voliči ČSSD jsou spíš stabilnější, k razantnímu propadu podpory nedojde. Ale pokud dojde k rozkrývání financování strany, bude to pro ni nepříjemné, zvlášť nyní, když je tak silný tlak na transparentní financování politických stran a politiky,“ je přesvědčen Just. Také nevylučuje, že se Rath bude bránit, že přijaté miliony nebyly úplatkem pro něho, ale peníze pro ČSSD na kampaň. „On se tím možná obhájí, ale na ČSSD padne stín, že dostává procenta z veřejných zakázek tam, kde má kontrolu nad rozdělováním financí. A může se to projevit jako obecný problém, protože nikdo nebude takový naivka, aby si myslel, že to dělal jen jeden hejtman v jednom kraji,“ dodává politolog.

Různým spekulacím nahrává i skutečnost, že z právního posudku, který si Středočeský kraj nechal na poslední chvíli zpracovat, vyplývá, že údajně kraji nevznikla žádná škoda. Přitom ještě před půl rokem se kraj hlásil jako poškozený. „To mne nepřekvapilo, třeba je to pravda, možná si z kraje Rath peníze nebral, protože to byl jeho region, pro Hostivice, kde žil, toho například hodně udělal. Ale poškozena se cítí celá řada jiných institucí, například Ministerstvo pro místní rozvoj vyčíslilo škodu asi na dvě stě milionů korun,“ konstatoval advokát Milan Hulík. A dodal, že pokud si někdo nechá udělat posudek na vlastní objednávku, je nutné pochybovat o jeho objektivitě. „Takové posudky jsou obvykle konfrontovány s dalšími revizními posudky, které potom přezkoumávají správnost posudku,“ vysvětlil možný postup.

Možná se straničtí kolegové Ratha z kraje bojí

Politolog Petr Just uvedl, že je možné, že se tímto právním posudkem snaží vedlejší účastníci řízení hájit sami sebe. „Kdyby trvali na tom, že jsou také poškozeni, může se víc rozkrývat fungování krajského úřadu a rozdělování jiných fondů. Takže teoreticky by to mohlo nabalit další události,“ domnívá se Just, proč bývalí kolegové z ČSSD, kteří jsou ve vedení Středočeského kraje, popírají, že by manipulacemi s evropskými dotacemi nebo s veřejnými zakázkami byl kraj poškozen. Přitom vyšetřování poškodilo řadu projektů ve středních Čechách, protože se kvůli kauze až do pravomocného rozsudku zastavilo financování z Evropské unie.

I když obvinění Davida Ratha i jeho dlouhá vazba vyvolaly i negativní vášně, Petr Just si myslí, že celkově veřejnost uvítá, pokud bude politik potrestán, bude-li mu prokázána korupce. „Minimálně je to signál, že politická sféra není nedotknutelná. A vzhledem k tomu, že to bude první velký politický případ, bude to i precedens do budoucna. Ani ne tak z hlediska dalších soudů, ale tím, že veřejní představitelé budou případem vystrašeni a nebudou se něčeho takového dopouštět,“ doufá politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…