Stropnický si připadá jak v pohádce Tři zlaté vlasy děda Vševěda. Kvůli výhradám Zemana

12.01.2014 12:20

Podmínkou prezidenta Miloše Zemana pro vznik vlády je urychlené přijetí zákona o státní službě. Má také výhrady k některým ministrům, které mu navrhl budoucí premiér Bohuslav Sobotka. V pořadu Partie o tom diskutoval poslanec hnutí ANO a kandidát na ministra obrany Martin Stropnický a bývalý ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Stropnický si připadá jak v pohádce Tři zlaté vlasy děda Vševěda. Kvůli výhradám Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

V počátku pořadu hodnotili hosté prezidentovy výtky na kandidáty na ministry. Podle Pospíšila by měla hlava státu ministry jmenovat.

Jediná zákonná překážka je chybějící lustrační osvědčení u Babiše

„To, co řekl, nebyla zákonná překážka pro nejmenování. Pouze v jednom případě může jít o zákonnou překážku, a tou je lustrační osvědčení u pana Babiše,“ míní Pospíšil. Podotkl, že většina ústavních expertů se shoduje, že prezident v parlamentní demokracii nemůže odmítnout jmenovat ministra.

„Vládu má lustrovat Poslanecká sněmovna přes princip důvěry či nedůvěry,“ dodal bývalý ministr.

Pan Sobotka plní přání prezidenta jako v pohádce Tři zlaté vlasy děda Vševěda

Stropnický s tím souhlasil. „Teď bychom měli ukázat, co umíme, a případně to, co nám nejde. „Připadá mi to jako Tři zlaté vlasy děda Vševěda. Pan Sobotka přinese první, druhý, třetí, a poté se mu řekne: A co ten čtvrtý?“

Diskuse se následně stočila na zákon o státní službě, který by měl novelizovat lustrační zákon. „Je to úplně absurdní,“ prohlásil Pospíšil o požadavku Zemana a pokračoval: „Pokud prezident zastává názor, že pro ministra je nutné lustrační osvědčení, pak by ho měl pan Babiš doložit.“

Hrozí nám protiústavní šlendrián. To ODS nepodpoří

Podle Pospíšila by služební zákon měl být přijat. Ale nemůže být přijat v podobě novely, která nyní leží v Poslanecké sněmovně. „Experti musí upravit novelu zákona na nové právní prostředí. Byl přijat nový občanský zákoník,“ připomněl Pospíšil.

„My nebudeme podporovat protiústavní šlendrián jenom proto, aby pan Babiš mohl být ministrem,“ vyloučil místopředseda ODS.

Stropnický ovšem namítl, že existuje řada názorů, zda ministr má mít lustrační osvědčení, nebo ne. „Mám pocit, že za pětadvacet let je nutné zákon podrobit reflexi,“ míní.

Dodal, že přijetí zákona o státní službě vždy bylo prioritou. „My neustupujeme diktátu, my jsme jenom přizpůsobili termín prací. Bylo to na programu za několik týdnů,“ uvedl Stropnický v pořadu Partie.

Zákon by měl postupně nabíhat

Pospíšil pak varoval, aby kvůli urychlenému schvalování nevznikl legislativní zmetek. „Zákon bude muset postupně nabíhat. Bude se muset stanovit určité období, jak se budou stanovovat pozice různých tajemníků. Zakonzervování stavu a nemožnost dělat zásahy je horší než pomalý rozjezd právní úpravy a její postupné zkvalitňování,“ navrhl Pospíšil.

Stropnický s tím částečně souhlasil: „Kdo jiný, než ti, kdo chtějí do exekutivy vstoupit, by měl mít zájem na tom, aby ta norma byla kvalitní.“ Uvedl, že náběh zákona bude značný, a tak by se možné nedokonalosti měli  omezit.

Zákon by se měl v prvním čtení schvalovat na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, která se má uskutečnit 21. ledna. "Já věřím, že to první čtení nebude exhibicí projevů. Že to nebude přehlídka osobní show, ale že to bude výkop nastávající práce," prohlásil Stropnický.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…