Tak si žila "carevna"? Takto se prý chovala Nagyová na vrcholu moci. Za vaše peníze

29.07.2013 12:10

Papalášské manýry, před nimiž blednou nejbarvitější zkazky o funkcionářích bývalého režimu, si suverénně osvojila pravá ruka expremiéra Petra Nečase. V době, kdy šéf vlády hřímal o nutnosti úspor, si jeho milenka Jana Nagyová nechala vybavit byt v Hrzánském paláci drahým italským nábytkem nebo si z vlastního bytu v Modřanech posílala vládní limuzínu na Úřad vlády pro smažený sýr. Informuje o tom podrobně časopis Respekt.

Tak si žila "carevna"? Takto se prý chovala Nagyová na vrcholu moci. Za vaše peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Velice rychle si Jana Nagyová, spolupracovnice bývalého premiéra Petra Nečase, zvykla na moc. Začalo to už na Ministerstvu práce a sociálních věcí, jemuž Nečas šéfoval v dobách Topolánkovy vlády. Svoji důležitost dávala v případě nesouhlasu najevo zvyšováním hlasu nebo boucháním dveří. Po svých podřízených chtěla, aby jí psali diplomovou práci, řidiče ministerských limuzín peskovala za špatně umytá auta. Potřeba dávat podřízeným najevo svoji převahu se pak u Nagyové naplno rozvinula s příchodem na Úřad vlády. A to do těch nejmenších podrobností.

Když například v průběhu loňského roku trávila šéfka premiérova kabinetu několik dní volna ve svém bytě v pražských Modřanech, dostala chuť na smažený sýr. Zavolala proto podle informací týdeníku Respekt na protokol svého úřadu, ať vzkážou kuchaři, aby jí ho připravil a nechal poslat služebním autem. Když řidič přijel, Nagyová na sýr sáhla a rozčílila se, že cestou vystydl. Řidiče proto poslala zpět do kuchyně se vzkazem, ať jí obalí nový sýr, a to jen do těstíčka, s tím, že si ho pak doma upeče sama.

Večeře jí vozili z drahých restaurací a podřízení jí museli venčit psy

Ani napodruhé však nebyla spokojená. Sýr byl sice tentokrát nachystaný podle jejích představ, úřednice si však při jeho přebírání vzpomněla, že by k němu byl ještě dobrý salát. „Vládní limuzína proto stejnou cestu absolvovala ještě potřetí. Podobné požadavky se u Nagyové opakovaly často. Protože měla zálibu v jídle, nechávala si posílat pro večeře do drahých restaurací. Svým podřízeným také dávala venčit své psy,“ popisuje ve svém nejnovějším vydání týdeník Respekt.

Ten se přitom deklaruje jako seriózní, ale tyto informace už mají příchuť bulváru. „Jde spíš o kontext, ve kterém je ten detail použit. Pokud je to doklad – a ověřený – nějakého osobnostního rysu, který má přesah do fungování kanceláře bývalého premiéra, tak to už se používá dávno. Posun médií k takovýmto věcem doopravdy probíhá v celé naší civilizaci,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz novinář Karel Hvížďala, jenž prožil léta 1978 až 1990 v exilu Spolkové republiky Německo.

Prestižní Spiegel řešil, zda si premiér barví vlasy

„Třeba v Německu šéfka Bundestagu paní Süssmuthová málem padla na to, že půjčila své služební auto i s řidičem svému manželovi, aby ho dovezl do Frankfurtu na letiště. Bylo to velice silně dokumentované a ona tím porušila nějaké předpisy. Nebo si vzpomínám na velkou debatu o tom, jestli si kancléř Gerhard Schröder barví vlasy, nebo ne. To bylo i ve Spieglu, nejserióznějším evropském magazínu,“ podotýká Karel Hvížďala.

Záleží na tom, jakým úhlem se na takové detaily média dívají. „Tenkrát se na to Spiegel díval tak, že když člověk falšuje svůj vzhled, tak je potom nedůvěryhodný, protože může falšovat všechno ostatní. Podobně když paní Süssmuthová, mimochodem velice vzdělaná paní, porušila vnitřní předpisy zacházení se služebním autem, tak by měla sklon porušovat i jiné vážnější předpisy,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala na to, v jakých souvislostech si německá seriózní média všímala kancléřových šedin nebo použití služebního auta šéfky Bundestagu.

Náladová carevna předváděla i okázalý životní styl

Právě kvůli podobnému chování začali podřízení na Úřadu vlády Janě Nagyové nelichotivě přezdívat „carevna“ s odkazem na její nejrůznější vrtochy doprovázené častými změnami nálad a okázalým životním stylem. Svůj byt v Hrzánském paláci nechala vybavit drahým italským nábytkem. S těmi, kteří se jejímu jednání nepodvolili, se dokázala rychle a nekompromisně rozejít. Za tři roky se tak u ní vystřídalo šest sekretářek, čtyři mluvčí, u premiéra další tři sekretářky a někteří další dlouholetí úředníci.

Jedno z jejích prvních rozhodnutí po příchodu na Úřad vlády bylo, že změnila uspořádání v kanceláři premiéra tak, aby jejich místnosti byly přímo propojeny a oni k sobě mohli kdykoli chodit bez vědomí sekretářek a dalších lidí. Nad vnější vstup do spojených pracoven pak Nagyová nechala namontovat červená světla „Nevstupovat“. To vše Nečas odsouhlasil. Zároveň Nagyovou pověřil, aby mu sjednávala většinu schůzek a rozhodovala tak, kdo se s ním bude moci setkat a kdo ne.

I ministři za ODS museli jednat s Nagyovou, ta Nečasovi obsah hovorů jen tlumočila

Nagyová k Nečasovi pouštěla minimum návštěv. Týkalo se to i ministrů za ODS, kteří museli jednat přímo s ní. Většinou se s každým sešla sama a podle svého uvážení pak premiérovi tlumočila obsah hovorů. Premiér opět nic nenamítal, naopak – šel ještě dál. Přestože musel mít živě před očima obraz svých dvou předchůdců, kteří přestali zvládat administrování státu, když si rozbili své rodiny, začal vědomě směřovat ke stejnému karambolu. Klíčovou roli v tom samozřejmě sehrála Nagyová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…