Takto se Andrej Babiš vypořádal s peticí, která mu přišla na ministerstvo. Máme jeho dopis

19.06.2015 10:02

Odpůrci elektronické evidence tržeb (EET) sdružení ve facebookové komunitě „ANO, zastavme je“ zaslali na ministerstvo financí petici, v níž žádají, aby byl zákon smeten ze stolu. Šéf rezortu Andrej Babiš zareagoval obsáhlým pojednáním o užitečnosti EET, kde kromě jiného uvádí, že odpor proti EET je dán nedostatečnou informovaností veřejnosti. Obavy petentů však nerozptýlil.

Takto se Andrej Babiš vypořádal s peticí, která mu přišla na ministerstvo. Máme jeho dopis
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš na besedě s občany v Pardubicích

„Níže podepsaní občané odmítají snahy Andreje Babiše komplikovat a kontrolovat každodenní život obyvatel naší země a považují jeho způsob vedení státu za absurdní a škodlivý,“ stojí v petici proti EET, kterou dle jejího organizátora Martina Horváta podepsalo 1103 petentů.

Odpůrci EET se domnívají, že by tento zákon neúměrně poškodil živnostníky kvůli náhlému vzrůstu provozních nákladů a zároveň by neúčelně zkomplikoval proces směny zboží a služeb za peníze. Stát by dle nich neměl aktivní a samostatné lidi naprosto neúměrně zatěžovat.

Nemáte dost informací

Ministr financí Andrej Babiš se obavy petentů ze zavedení systému elektronické evidence tržeb snažil rozptýlit, když sepsal obsáhlou odpověď, kde svůj záměr podrobně vysvětlil. Šéf státní kasy sice přiznal, že krátkodobě dojde k administrativní zátěži a vzrůstu provozních nákladů živnostníků, v konečném důsledku, by prý však poctiví podnikatelé měli ze zavedení systému elektronické evidence spíše těžit.

Náklady na pořízení odpovídajícího zařízení, které živnostníkům zřejmě vzniknou po zavedení EET, se ministerstvo financí údajně snaží minimalizovat. „Vyjdeme-li z cen na chorvatském trhu, pak pro podnikatele, kteří učiní denně transakce v řádech jednotek, bude postačovat nejjednodušší řešení, tzn. software, který bude zdarma, a telefon nebo tablet. Malí podnikatelé mohou pořídit základní kompletně připravenou pokladnu od cca 5 000 korun nebo pronajmout od 500 korun měsíčně. Řešení pro střední podnikatele začíná na 9000 korunách,“ stojí v odpovědi petentům.

Rezort financí navíc navrhuje zavedení speciální pětitisícové slevy na dani na pořízení elektronických zařízení pro nejmenší podnikatele. Poplatník si prý slevu může uplatnit, pokud alespoň jednou zaeviduje tržbu v témže roce, kdy mu zákon upravující evidenci tržeb uložil povinnost evidovat tržby.

„Osobně se domnívám, že nesouhlas se zavedením elektronické evidence tržeb je způsobem nedostatečnou informovaností veřejnosti o fungování systému evidence tržeb,“ konstatuje Babiš a dodává, že před zavedením EET je plánována mediální kampaň, která by měla odbornou i širší veřejnost seznámit se systémem elektronické evidence tržeb a cíli, které sleduje.

Likvidace živnostníků

Obavy petentů ze zavedení systému elektronické evidence tržeb však šéf státní kasy nerozptýlil. „S danými argumenty nesouhlasím a nadále považuji elektronickou evidenci tržeb jako problematické řešení nízkého výběru daní. Evidence zlikviduje velké množství těch nejohroženějších živnostníků, kteří jsou již dnes na hraně svého podnikání a způsobí nezaměstnanost, růst cen a snížení konkurence,“ říká Martin Horvát, organizátor petice, který také ParlamentnímListům.cz poskytl dopis z ministerstva financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…