Tento úředník prý dostal facku od Andreje Babiše. Zeptali jsme se ho, jak to doopravdy bylo

13.04.2015 14:23

Dostal první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht od svého šéfa Andreje Babiše facku, jak napsal server Echo? „Jsou to nesmysly,“ sdělil ParlamentnímListům.cz sám Wagenknecht, který měl být údajnou obětí cholerického vicepremiéra a ministra financí, když údajně odmítl podepsat smlouvu s firmou BDO IT, která má zajišťovat supervizi elektronických pokladen.

Tento úředník prý dostal facku od Andreje Babiše. Zeptali jsme se ho, jak to doopravdy bylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý 1.náměstek ministerstva financí Lukáš Wagenknecht

Podle Práva chce totiž ministerstvo financí tuto veřejnou zakázku za miliardu korun zadat bez veřejné soutěže přímo státnímu podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb, který vznikl teprve letos v lednu oddělením ze Státní tiskárny cenin. Celý systém elektronické evidence tržeb má provozovat pět a půl roku. Vedoucí tiskového oddělení ministerstva Radek Ležatka se ovšem proti „zavádějícím informacím v Právu“ ohrazuje. „Nejedná se a nebude se jednat o zakázku bez veřejné soutěže. Vytvoření systému, provoz i veřejné sotuěže na dodávky bude zajišťovat Ministerstvem financí ovládaný státní podnik Státní pokladna Centrum sdílených služeb, který pro stát IT systém již provozuje jako nástupce IT ve Státní tiskárně cenin,“ uvedl. Tato praxe je podle něj běžná i v jiných zemích, například v Rakousku provozuje klíčové IT systémy rovněž státem ovládaná společnost BRZ. Ministerstvo v žádném případě tedy nesouhlasí s názorem, že se bude jednat o stav bez veřejné soutěže či cokoliv nekalého, naopak považuje cleý postup za maximálně transparentní a otevřený, samozřejmě prý při respektování nutnosti ochrany citlivých dat.

První náměstek přišel o kompetenci v oblasti informačních technologií

Podle serveru měl v souvislosti s podpisem této smlouvy na zajištění IT náměstek na ministra financí křičet, že nic nepodepíše, protože se nechce nechat zavřít. Hádka pak měla vyvrcholit ve fyzické napadení, o kterém prý všichni na ministerstvu mluví, ale nikdo ho neviděl. Echo hledá svědka. Jako pravda se však ukázalo, že ministr Babiš odebral svému náměstkovi kompetenci za IT zakázky na ministerstvu. „Od února IT není v mojí sekci,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz první náměstek.

Článek serveru Echo24.cz najdete ZDE

Babiš: Facku jsem nikdy nikomu nedal

V neděli večer se k zvěstem z ministerstva vyjádřil i sám Babiš. „Neopisujte lži Motejlka. Facku jsem nikdy nikomu nedal. Žádné spory s náměstkem nemám, je to můj podřízený,“ uvedl Babiš serveru Echo24.cz. „Je to hloupost. Chápu, že jste všichni zoufalí ze mě. Je mi vás líto,“ dodal.

Na úřadu, které řídí šéf hnutí ANO, se však mluví o sporech ve vedení ministerstva už delší dobu, vztahy mezi ministrem a jeho zástupcem prý začínají být neudržitelné. Spory mezi Babišem a Wagenknechtem údajně eskalují i poté, co Babišův náměstek odmítl dát souhlas k revizi auditu, který udělil pokutu 2 miliardy za dostavbu metra stanic Dejvická - Motol (pokutu udělilo ministerstvo dopravy, ale revizi musí schválit ministerstvo financí).

Ministr si umí poslušnost vynutit jinými prostředky

Server Echo uvádí, že podle informací GhostBustera náměstek Wagenknecht žije se strachem, že je pod neustálým dohledem a sledován. Problematické vztahy má Babiš i se svojí náměstkyní Simonou Hornochovou. Také ParlamentnímListům.cz další zdroje z ministerstva potvrdily, že napětí mezi šéfem resortu a vrcholnými úředníky roste. „Ministr si ale umí poslušnost vynutit jinými způsoby, nevěřím, že by došlo na fyzické napadení,“ pochybuje jeden z nich o pravdivosti spekulací o údajné facce. Podle některých je zase nepravděpodobné, že by Lukáš Wagenknecht po napadení ze strany ministra dál setrvával ve své funkci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…