To by neměl Zaorálek říkat veřejně! Zemědělci zuří. Viděli, co ministr řekl tisku

17.08.2014 18:32

Z rozvratu českého trhu a ještě tvrdších a rozsáhlejších sankcí ze strany Ruska mají strach zemědělci. Nejvíc budou ohroženi malí farmáři, kteří se specializují na jeden druh výroby. Předsedu Agrární komory z Olomouce zvedl ze židle výrok ministra zahraničí, který prohlásil, že Česko zatím s kompenzacemi pro zemědělce nepočítá. „Pokud má pan Zaorálek takové informace, neměl by je říkat veřejně. Tím si proti sobě nejen on popudil celou zemědělskou veřejnost,“ reagoval šéf olomoucké Agrární komory Miloš Porč pro ParlamentníListy.cz.

To by neměl Zaorálek říkat veřejně! Zemědělci zuří. Viděli, co ministr řekl tisku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Anketa

Který z následujících státníků minulosti je vám nejbližší?

hlasovalo: 15297 lidí

Dopad ruských sankcí je odhadován na stovky milionů korun. A právě zemědělce budou ztráty nejvíc bolet. „Sankce postihnou také ovocnáře a zelináře. Vím, že už měli lidé problémy s odbytem papriky. Dopad bude ale do budoucna na celou běžnou produkci. Jestliže Rusové zastavili dovoz, tak se zemědělci budou snažit prodat jinde,“ varuje Miloš Porč, ředitel okresní Agrární komory Olomouc, který upozorňuje na to, že problémy existovaly už v minulosti. „My jsme velmi otevření, a i když je nás jen 10 milionů, tak jsme pro ostatní země schengenského prostoru zajímaví a zboží se k nám s největší pravděpodobností dostane hodně. A to nemluvím o našem vedlejším severním sousedovi, který nám zemědělcům dělal problémy i v době, když žádné embargo nebylo,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Porč.

Sankce může Rusko rozšířit

Jenže tím obavy o budoucnost nekončí. Porč předpokládá, že sankce Rusko ještě vyostří. „Embargo se nevztahuje zatím na pekařské výrobky, ale myslím si, že sankce ještě neskončily a že se seznam ještě rozšíří. Už s ohledem na to, jaké rozhodnutí teď přijala Ukrajina,“ uvedl Porč a opět připomenul dominový efekt. Zboží určené pro východní trh se bude hromadit v unijních zemích. Tato situace už bude mít kvůli konkurenci dalších států negativní vliv na veškeré odvětví zemědělství. „V ohrožení budou nejmenší farmáři. Specializují se většinou na jeden druh výrobku. Velké podniky mají větší sortiment, takže přežijí,“ předpokládá Porč. Navíc pokud aktivity na unijním trhu zvýší i ostatní země, Česko může být v nevýhodě. „Co se týká evropských dotací, tak v předloňském roce jsme byli na úrovni 48 procent ve srovnání s Rakušany a na 50 procentech v porovnání s Němci. Po stránce konkurenceschopnosti jsme na tom stále jinak než ostatní,“ doplnil Porč.

Zaorálek si proti sobě popudil celou zemědělskou veřejnost

Zemědělci doufají, že jim Unie poskytne finanční náhradu. Na pomoc státu zřejmě zatím spoléhat nemohou. „V této chvíli neuvažuje česká vláda o tom, že by kompenzovala zemědělce,“ řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek pro Hospodářské noviny. Podle Zaorálka je možné uvažovat o náhradě až v momentě, pokud by současná situace přerůstala v trvalý stav nebo se zhoršovala. „Pokud má pan Zaorálek takové informace, neměl by je říkat veřejně. Tím si proti sobě nejen on popudil celou zemědělskou veřejnost,“ reagoval dále pro ParlamentníListy.cz Porč. „Politici slibují, že budou chtít pomoci, že budou jednat v Evropské komisi, v Evropském parlamentu i dalších institucích. Jde ale o sliby a my nevíme, jestli to bude pravda. Já bych uvítal, aby bojovali za kompenzaci ztrát a usilovně hledali další trhy tam, kde je hodně hladových krků. Mám teď na mysli Čínu. Když se tam konala olympiáda, zvýšil se poté odbyt jogurtů, které dosud na tomto trhu neznali,“ dodal. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by v případě závažných dopadů měla Evropská unie zajistit agrárním firmám kompenzace.

Nejhůř dopadnou obchodníci s mlékem

To, že se embargo vyhlášené ruským prezidentem Vladimirem Putinem jako odpověď na restrikce EU a USA jednoznačně negativně projeví svými dopady také na české zemědělství a potravinářství, potvrzuje i prezident Agrární komory České republiky a šéf Potravinářské komory Miroslav Toman. „I když obchod s Ruskem v agrární oblasti nepatří mezi rozhodující a tvoří u potravin přibližně dvě až tři procenta obratu zahraničního obchodu a u nápojů, kterých se naštěstí omezení netýká, kolem šesti procent, přesto není s objemem více než dvě miliardy korun bezvýznamný. Z našeho exportu nejcitelněji zasáhne sektor mléka a mléčných výrobků, který je v současnosti v obchodní bilanci nejvýznamnější,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Toman.

Toman: Příčinou embarga jsou čistě politická rozhodnutí

Podle šéfa Agrární komory dojde k narušení léta budovaných obchodních vztahů, paradoxně s podporou státu a Evropské komise, které už začínaly přinášet právě v poslední době výsledky. „Díky nim měla obchodní výměna s Ruskem trvale rostoucí trend, a co je nejdůležitější, pro nás vysoce pozitivní obchodní bilanci,“ uvedl Toman. „Tyto investice jsou dnes v podstatě zmařeny, protože české výrobce nahradí na ruském trhu dodavatelé z jiných produkčních oblastí a bude velice obtížné se na něj znovu vrátit, minimálně to bude znamenat vynaložit tyto investice znovu. Bude skutečně pozoruhodnou ukázkou prozíravosti bruselských úředníků, až se budeme na ruský trh, již opět jako prioritní, vracet s podporou Evropské komise,“ dodal. Přímý ekonomický dopad na konkrétní firmy aktivní na ruském trhu předpokládá v objemu asi jedné miliardy ročně. „Protože přístup na ruský trh je velice složitý s ohledem na celou řadu nutných povolení a certifikací, které firmy musely získat a dnes nejsou schopny investice umořit, musí dopady stát, respektive Evropská komise, v každém případě kompenzovat, neboť příčinou současného embarga jsou čistě politická rozhodnutí bez zohlednění jejich ekonomických dopadů na členské státy,“ dodává Toman.

Zemědělci se obávají rozvratu trhu prudkým poklesem cen

Třetím a možná vůbec nejzávažnějším dopadem ale patrně bude narušení obchodu se zeměmi, pro které je ruský trh v agrární oblasti trhem prioritním: Německo, Nizozemsko, Dánsko, Francie nebo Polsko. „Existuje tak reálné nebezpečí, že destinacemi, kam bude tato nadprodukce se státní podporou, ať již otevřenou nebo skrytou, umístěna, budou právě nové členské země,“ obává se Toman. „To by ale mělo za důsledek doslova rozvrat trhu s prudkým poklesem zemědělských cen v těchto zemích a dalším vytlačováním domácích producentů z obchodních sítí. Ekonomické dopady jsou v takovém případě obrovské a na tento scénář musí mít vláda připravenu adekvátní odpověď v podobě zastavení dovozu dotčených komodit z těchto zemí, a to bez ohledu na existenci společného trhu,“ dodal.

Profit pro spotřebitele bude krátkodobý

Pokles cen, který bude pravděpodobným důsledkem embarga, ale není dobrá zpráva ani pro spotřebitele. „Tento profit by byl krátkodobý a byl by bohatě kompenzován následným růstem cen po rozvratu domácí produkce,“ vysvětlil Toman. „Zdá se, že je tedy na čase, aby Ministerstvo financí společně s Ministerstvem zemědělství využila veškerých možností k tomu, aby byly znemožněny dovozy potravinářských a zemědělských výrobků za dumpingové ceny a zároveň se důsledně kontrolovala jejich kvalita a složení,“ dodal.

Řešení? Například dotace na vývoz

Předseda Agrární komory navrhuje také opatření. „Nabízí se možnost obnovit ze strany Evropské unie intervenční nákupy, podporu skladování včetně soukromé i exportní refundace. Vzhledem k vzniklé situaci a hrozícímu přetlaku potravinářských a zemědělských produktů na unijním trhu totiž není příliš vhodný čas liberalizovat Společnou zemědělskou politiku, ale vrátit se spíše k jejím záchranným sítím,“ popsal ParlamentnímListům.cz Toman. „Konkrétním řešením je například také zavedení dotací na vývoz ze strany státu, tedy dotace na každý vyvezený litr mléka. Důraz by ale musel být kladen na to, aby šlo o mléko vyvezené a zpracované do finálního výrobku. Jinak by docházelo k pouhému přeprodávání syrového mléka mezi státy, čímž by se nedosáhlo požadovaného efektu, tedy skutečného vývozu mléka mimo Unii,“ dodal.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…