To jsou zvraty. Rusnok prý přikázal Balvínovi, aby zrušil odvolání ředitele Buriana

02.08.2013 9:34

Premiér Jiří Rusnok se prý velmi aktivně vložil do záležitosti odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana. Dokonce tak aktivně, že jeho intervence údajně přivodila v celé kauze zvrat. Premiér totiž podle serveru Aktuálně.cz nařídil ministru kultury Jiřímu Balvínovi, aby odvolaného ředitele vzal zpět.

To jsou zvraty. Rusnok prý přikázal Balvínovi, aby zrušil odvolání ředitele Buriana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj František Lukl s ministrem kultury Jiřím Balvínem

Jan Burian nastoupil do funkce ředitele Národního divadla ve čtvrtek. Hned po několika hodinách jej však ministr kultury Jiří Balvín odvolal. Jako důvod uvedl fakt, že Burian neprošel veřejným výběrovým řízením a rovněž obavy, že by jeho prostřednictvím byla realizována koncepce, podle které by došlo v Národním divadle k závažným změnám, dokonce k rušení souborů.

Proti jeho kroku se okamžitě zvedl odpor kulturní veřejnosti, na protest rezignovalo celé vedení divadla a výpověď podalo několik herců v čele s Miroslavem Donutilem. Proti Balvínovu postupu protestovali i politici, kterým vadilo zejména to, že Rusnokovi ministři provádějí zásadní personální změny, aniž by dostali důvěru sněmovny. Nad odvoláním Buriana se pozastavoval například i místopředseda ČSSD Michal Hašek, který jinak Rusnokovu vládu podporuje.

V pátek podle informací Aktuálně.cz do celé kauzy vstoupil premiér Rusnok. Ten měl ministru Balvínovi přímo nařídit, aby Buriana vrátil zpět do vedení divadla. Právě Rusnoka a jeho slibu, že vláda nebude činit zásadní personální změny, se kritici Balvínova kroku často dovolávali. "Národní divadlo je vyřešeno. Deset minut před vámi odešel pan ministr Balvín a na můj příkaz bude pan ředitel Burian zpátky instalován do funkce," mělo doslova padnout v rozhovoru premiéra pro Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…