Trest smrti za vraždu dítěte a úchylové na svobodě. Hovoří Jan Cimický, Renata Vesecká a známý advokát

15.09.2014 9:05

Oko za oko, zub za zub, smrt za smrt – takové volání se ozývá pokaždé, když dojde k vraždě dítěte. Tragédie z Chomutovska, kde byla znásilněna a zavražděna devítiletá dívka, znovu rozvířila debatu o znovuzavedení trestu smrti. Motivem je nejen pomsta za zmařený život, ale také snaha ochránit společnost před nebezpečnými zločinci. Ale je smrt zločince jediná možnost, jak zabránit jeho dalším možným útokům na děti? Nebo je možné sexuální deviace vyléčit, třeba kastrací?

Trest smrti za vraždu dítěte a úchylové na svobodě. Hovoří Jan Cimický, Renata Vesecká a známý advokát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

„Ani kastrace to nevyřeší, problém není v pohlavních žlázách, ale v hlavě,“ objasnil ParlamentnímListům.cz psychiatr Jan Cimický, že jde o nevyléčitelnou poruchu. „A když u nás trest smrti neexistuje, bylo by to na doživotní detenci,“ řekl ParlamentnímListům.cz lékař, že je třeba pachatele sexuálních vražd izolovat od společnosti až do smrti.

Dá se pochopit, když se pomstí blízký oběti. Ale ne společnost

Odborníci rozhořčení a bolest nad otřesným činem chápou. „Nedivím se, že poškození volají v takovém případu po trestu smrti, protože nic jiného pro ně není dostatečné zadostiučinění,“ chápe pocity příbuzných zavražděných dětí bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Ale je podle ní správné, že trest smrti byl zrušen, protože kdyby společnost usmrtila člověka, chovala by se podobně jako pachatel vraždy. Právníci navíc upozorňují na riziko omylu, který se v případě trestu smrti už nedá nikdy napravit. „Dokážu pochopit, a chápu to jako projev určité morální spravedlnosti, když blízký oběti pachatele zabije. I když je to protiprávní. Ale společnost by to udělat neměla,“ řekl ParlamentnímListům.cz i advokát Kolja Kubíček.

Anketa

Jste s výkony českých politiků v roce 2014 spokojenější, než s tím, co předváděli loni?

27%
73%
hlasovalo: 4410 lidí

Podle odborníků existují dnes jiné možnosti, jak společnost chránit. A shodují se, že v takovém případě jako znásilnění a vražda dítětě by měl být pachatel izolován až do konce svého života. „Je dobře, že vznikly detenční ústavy, které by měly zajistit, že se takový člověk nikdy nevrátí do společnosti, že bude eliminován, aby nemohl už nic takového spáchat,“ prohlásila bývalá nejvyšší státní zástupkyně Vesecká ParlamentnímListům.cz.

Za vraždu dítěte doživotí

V případě vraždy může jít pachatel na 15 až 20 let, ale i na doživotí do vězení, potvrzuje advokát Kubíček. „Případem, kdy je možné uložit výjimečný trest, je vražda dítěte,“ uvedl. Zločinci je možné uložit nepodmíněný trest a k tomu i zabezpečovací detenci, když to vyžaduje ochrana společnosti. „I kdyby takového pachatele pustili z vězení, může být umístěn až do smrti v detenčním ústavu.“ V minulosti společnost odsuzovala pachatele, kterých se chtěla zbavit, k trestu smrti. Pak je nemusela hlídat a živit. „Trest smrti byl buď pomsta, nebo snaha o ochranu společnosti. Ale dnes existují jiné možnosti, jak nebezpečné lidi eliminovat, proto není potřeba trest smrti,“ vysvětlil právník. Ale proti trestu smrti hovoří i další důvody. Advokát poukázal na řadu případů z historie, kdy se až po vykonání trestu smrti ukázalo, že lidé odsouzení k smrti byli nevinní, často i ti, kteří se pod tlakem přiznali.

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

V Německu pouštěli často devianty na svobodu

Odborníci chápou obavy veřejnosti, protože se v minulosti staly případy, kdy byli pachatelé sexuálních zločinů propuštěni na svobodu. „Pamatuji hodně případů z Německa, kdy se takoví pachatelé dostali z vězení a docházelo k dalším útokům na děti. To je extrémně nebezpečné,“ potvrzuje Kolja Kubíček, že tyto obavy mohou vést k požadavkům na znovuzavedení trestu smrti. „To je vždycky selhání systému justice. Ta rozhoduje o propuštění těchto lidí z detence nebo léčby, vyžaduje si psychologicko-psychiatrický posudek, musí vážit pečlivě všechny skutečnosti, týkající se pachatele,“ prohlásila Renata Vesecká. A pokud by existovala byť jen malá možnost, že by se nebezpečné chování pachatele mohlo opakovat, neměl by být podle ní propuštěn zpět do společnosti. „Když se to nedá odhadnout, pak je na místě nepropouštět. Pokud není záruka, pokud existují nějaké pochybnosti, měl by ten člověk být izolován,“ říká rozhodně bývalá nejvyšší státní zástupkyně.

Stálá kontrola je nutná

Psychiatr Jan Cimický tvrdí, že posouzení rizika je v takovém případě velmi ošidné.

„Odborník, který je propustí, je přesvědčen, že jsou v pořádku. Ale může se mýlit. Proto je důležitá stálá kontrola,“ souhlasí. Jednoznačně však podporuje doživotní izolaci nebezpečných pachatelů. „Když jde o sexuální deviaci, s kterou se někdo narodil, tak jako se někdo narodil s modrýma očima, může být takový člověk, pokud je velmi nebezpečný společnosti, umístěn do detenčního ústavu, který ho izoluje od společnosti,“ míní. Pokud se sexuální deviant dopustí vraždy, dokonce na dítěti, které se nemůže bránit, není podle něj žádná pochybnost o tom, že by měl být pachatel, pokud není duševně nemocný, izolován doživotně. „V případě vraždy žádná pochybnost není. Takový pachatel nemůže být vypuštěn zpět do společnosti,“ potvrzuje psychiatr. Výjimkou jsou podle něj adolescenti, u nich prý léčba ještě může fungovat. „Ale za podmínek, že budou pravidelně chodit na kontroly, a když ne, musí společnost okamžitě zasáhnout. Kontrola je nutná,“ doplnil Jan Cimický.

Ochrana společnosti by měla mít přednost před ochranou mladistvých pachatelů

Jenže někteří právníci upozorňují, že pokud mladistvý sexuální deviant vraždí, po léčení se nejen vrátí zpět do společnosti, jako například spartakiádní vrah Straka, ale má dokonce čistý trestní rejstřík. „Nikdo pak neví, jaké riziko tito lidé představují,“ upozornila Renata Vesecká. Je přesvědčena, že by měl existovat rejstřík u takto závažných trestných činů i v případě mladistvých. „Ochrana mladistvých pachatelů by měla být trochu upozaděna, když jde o ochranu celé společnosti,“ podotkla známá právnička.

Mladiství vrazi mohou být nebezpeční, ale nikdo o riziku neví

Policisté v minulosti volali po zřízení registru sexuálních deviantů. „Ale takový registr vlastně existuje. Pokud se tito lidé dopustí zneužití nebo znásilnění dítěte a dostanou se k soudu, jsou evidováni v rejstříku trestů, což je vlastně určitý registr,“ soudí Renata Vesecká. Problém je právě u osob mladistvých. Když se takového činu dopustí jako nezletilci do 15 let, nikde se to neobjevuje. „I když se může jednat o osoby, které budou stabilně nebezpečné,“ volá po změně v této oblasti právnička.

Jednou mohou zaútočit

Podle psychiatra Jana Cimického registr deviantů v podstatě existuje. „Když se někdo už léčil, tak se o něm v rámci sexuologického zařízení ví, jsou tam data a informace, takže není potřeba, aby to bylo řešeno ještě nějak jinak,“ konstatoval. A lékaři jsou povinováni nebezpečné chování oznámit. „Tam to lékařské tajemství neplatí,“ říká psychiatr. Ale není podle něj vyloučeno, že existují lidé, kteří v registru lékařského zařízení nejsou, protože lékaře nenavštívili. „Tomu se nedá nikdy zabránit, když někteří devianti nedocházejí k lékaři, jsou skrytí a jednou mohou zaútočit,“ připustil.

Tragédiím není možné zcela zabránit

Ale i lékaři mohou zklamat. Renata Vesecká upozornila na případ, kdy došlo k vraždě dvou lidí v Českých Budějovicích, duševně nemocný pachatel měl nařízenou ambulantní psychiatrickou léčbu, ale k lékaři nechodil. „Nikdo neudělal žádné opatření, aby byla ambulantní léčba přeměněna na ústavní, takže došlo ke zhoršení jeho stavu,“ připomněla advokátka událost, která se stala v době, kdy byla nejvyšší žalobkyní. Lékaři podle ní musí včas oznámit, když někdo na kontroly nedochází. Ale i Renata Vesecká připustila, že prevence je možná jen u osob, které jsou podchyceny. „Ale když někdo nejde vůbec k lékaři, nebo když mu tzv. najednou přeskočí, tak tragédii nezabráníte,“ dodala právnička, že podobným tragédiím prostě není možné zabránit, ani kdyby byl znovuzaveden trest smrti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…