Tuzemští volyňští Češi jsou nejednotní, ale sepisují na pomoc krajanům petici

26.03.2014 9:24

Na Ukrajině v současnosti není nic jisté. Tuzemští volyňští Češi mají proto dost rozdílné informace o situaci svých lidí za východní hranicí Evropské unie. Jedni hovoří o banditech a strachu, který tam vládne. Další o rozporuplných informacích a relativním klidu. Nicméně petici adresovanou vládě na pomoc svým krajanům nejspíš podepíší všichni.

Tuzemští volyňští Češi jsou nejednotní, ale sepisují na pomoc krajanům petici
Foto: archiv red, tan
Popisek: Masové protesty na Ukrajině

Anketa

Myslíte si, že kvůli Putinovi vypukne válka?

7%
93%
hlasovalo: 23819 lidí
„Dáváme dohromady petici, která bude kolovat mezi tuzemskými volyňskými Čechy, a chtěli bychom s ní tlačit na vládu. Naši lidé z Ukrajiny by opravdu měli dostat šanci jako třeba já před dvaceti lety. Česká vláda se chová oproti Maďarsku a Rumunsku, co krajanům hned udělují občanství, dost neústupně. Chtít po nich třeba uvedení trvalého měsíčního příjmu je na Ukrajině nereálné, vždyť tam se většina platu dostává na ruku a tak dále,“ říká Alexandr Sarnavsky z Prahy, který ve čtyřech letech odešel se svojí rodinou z ukrajinské Malinovky. Reaguje tak na prohlášení, že tuzemská vláda nyní neplánuje rozsáhlou pomoc pro volyňské Čechy na Ukrajině.

Na Ukrajině bezpečno

Pro krajany by chtěl prostě jen zmírnit některá pravidla při přidělování trvalého pobytu. „Vždyť v Maďarsku vám během půl roku přidělí občanství, i přestože jste měl Maďara v rodině před čtyřmi pokoleními,“ doplňuje. Souhlasí nicméně s dalším tvrzením vlády, že snahy části volyňských Čechů o repatriaci jsou motivovány spíše ekonomicky a sociálně, ale přesto jim je třeba aktuálně pomoci.

Na druhou stranu byl v místech, kde též žijí na Ukrajině Češi, zabit předák ultranacionalistického hnutí Pravý sektor Oleksandr Muzyčko. „Četl jsem o tom velmi protichůdné informace. Bylo to v Rovně v noci, ale podle mě je i tam bezpečno. Kamarádka, co se mnou v Česku studovala, mi to psala. Když na Václavském náměstí zastřelí nějakého izraelského či ruského bosse, tak z toho budou mít lidé pocity také dost různé. Nesouhlasím ani s tvrzením Čechů, že se v oblasti Žitomíru rabuje,“ podotýká mladík.

Sarnavsky neklade médiím za vinu mnoho protichůdných informací. Podle něj jsou média zahlcena různými zdroji, které se snaží dezinformovat, jak mohou. „Ukrajinci cpou mezi lidi to svoje, Rusové také a západní média jakbysmet. Jezdím tam čtyřikrát do roka. Podle mě se vše zbytečně moc nafukuje a chce to čas. U volyňských Čechů z oblasti Žitomíru se mi opravdu nelíbilo, jakých argumentů vůči tuzemské vládě použili, a vláda je nepřijala, čímž mi dala za pravdu. Argumentovali třeba tím, že naše kluky odvádí na frontu. Když ale mají ukrajinský pas, tak je jejich povinností bránit Ukrajinu. Utíkat z boje, to se přeci nedělá,“ dodává Alexandr Sarnavsky, který pracuje na vedoucím místě ve společnosti EuroCzech Healthcare.

Na Ukrajině bandité

Zato manžel předsedkyně Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel Jaromíry Němcové má jiné poznatky. Přestože Miroslav Němec obstarávající ve sdružení vydavatelskou činnost na Ukrajině dlouho nebyl, od přátel se různými cestami dozvěděl toto: „Ukrajina byla zbídačena před Majdanem a nyní je zbídačelá ještě více. Lidé odtamtud utíkají, nemají práci. I bezpečnostní situace se tam velmi zhoršuje. Milice se přesunují na ochranu hranic a ve vnitrozemí roste kriminalita. Lidé se tam bojí o život, děti, majetek a v noci vycházet.“

Vůbec jej netěší, že se na Ukrajině dostávají ke slovu příznivci Stěpana Bandery, protože si ještě pamatuje, jakých zvěrstev se za války dopouštěli i na vlastních lidech. „S tou peticí uvidím. Záleží na tom, jak se na Ukrajině vyhrotí bezpečnostní situace. Třeba se to zklidní a lidé tam budou moci žít bez ohrožení na životě. Je to těžké odhadnout. Na východě se demonstruje za připojení k Rusku a nikdo tomu nikde nevelí,“ sděluje starší volyňský Čech žijící v Brně.

Na Ukrajině žije asi 20 tisíc Čechů. Spolek volyňských Čechů z oblasti Žitomíru se v minulých dnech kvůli rostoucímu teroru v místě obrátil na české představitele s žádostí o pomoc pro asi 40 rodin, které by se chtěly vrátit do historické vlasti. Vláda ale nyní rozsáhlou pomoc pro tamní volyňské Čechy neplánuje. Po jednání Bezpečnostní rady státu to nedávno uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Volyň je historická oblast na území dnešní Ukrajiny, která dříve patřila k Polsku i Rusku. Češi se tam stěhovali od druhé poloviny devatenáctého století. Část krajanů se vrátila do vlasti po druhé světové válce, usazovali se především na území vysídlených Sudet. Ostatní, komu se tehdy návrat z různých administrativních důvodů nezdařil, dostali novou šanci až po roce 1989. Do České republiky se tak vrátilo několik tisíc volyňských Čechů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…