U nás by referendum nefungovalo, říká Bělobrádek. A mluví o „senátorce" Marvanové a „estébáctví" Babiše

01.07.2014 7:24

ROZHOVOR Zbývá ještě realizovat další kroky podepsané v koaliční dohodě, ale prakticky ji naplňujeme. Říká to Pavel Bělobrádek, šéf KDU-ČSL a místopředseda vlády. Třeba spravedlivé rozdělení peněz z krajů do sociálních služeb v obcích. Finance by přesunul také v chystaném státním rozpočtu. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dále odpovídal na otázky ohledně kandidátů na budoucího eurokomisaře nebo církevní restituce. Zásadní podle něj je, aby církev dokázala udržet sociální, zdravotní a školní služby jako největší provozovatel charity v republice.

U nás by referendum nefungovalo, říká Bělobrádek. A mluví o „senátorce" Marvanové a „estébáctví" Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Co si myslíte o Haně Marvanové jako případné kandidátce KDU-ČSL do Senátu? Údajně jste kvůli tomu nepodpořil Petra Sýkoru a měl jste ho požádat, aby se kandidatury vzdal. Toto tvrzení jste v médiích označil jako lež.

Bylo v jednání s panem Sýkorou, aby eventuálně zvážil kandidaturu, kdyby se objevil mediálně silnější kandidát. Kategoricky popírám, že bych ho vyzval, aby se vzdal kandidatury.

Hodnotit Hanu Marvanovou nebudu, protože jestli nějaká jednání probíhají, tak já o nich nevím. Já o kandidátovi nerozhoduji, to dělá celostátní výbor strany, nemohu proto ani kohokoliv podpořit, když to v celostátním výboru nebylo projednáno.

Koho byste vy sám podpořil? Už došlo k domluvě?

Takových lidí je tři sta, ale je otázkou, zda chtějí kandidovat. Počkáme, s kým přijdou koaliční partneři a zda proběhnou primární volby, nebo ne. Pokud bude jen jeden kandidát, dostane nominaci.

Jak si vede koalice hnutí ANO a sociálních demokratů? Jste s fungováním spokojený?

Vždycky to má své limity, takže to není otázka, jestli jsem spokojen. Ještě stále nejsme spokojeni s konkrétními výsledky, jak se dohaduje státní rozpočet a také s plánovanými kroky, které nebyly realizovány. V některých případech nejsme spokojeni, ale prakticky se realizuje, co bylo podepsáno v koaliční dohodě.

Které dohodnuté záležitosti z koaliční dohody nebyly ještě realizovány?

Například v podpoře rodin. Zda je převod sociálních služeb na kraje spravedlivý. Nesmí dojít k tomu, že v krajích jsou některé obce šikanovány a znevýhodňovány oproti sociálním službám, které zřizuje kraj. Záleží, kdo je hejtman, přitom právě obce zřizují ve velké míře domovy důchodců a pečovatelské služby. Když bude hejtmanovi znepřízněný starosta, z kraje mu nemusí poslat tolik peněz jako spřízněnému. Je třeba finance rozdělovat spravedlivě.

Dále není koaličně projednáno, že by živnostníci měli mít, stejně jako důchodci, slevu na daních, na dítě a na manželku. Nedořešený je také státní rozpočet nebo debata o Ministerstvu kultury.

Co si tedy myslíte o krocích směrem k živnostníkům, které veřejně prezentoval Andrej Babiš? Totiž, že by měli více přispívat do státního rozpočtu a přijít o určitá zvýhodnění. Navíc zmínil povinnost registračních pokladen…

Jde o určitou míru. Říká se, že živnostníci stát nic nestojí, přestože mají školství, zdravotnictví, a to čerpají jako ostatní. Oproti zaměstnancům si přispívají na důchody méně. Může se stát, že vznikne celá generace živnostníků s malými důchody. Co se týká kombinací, je evidentní, že odvod daní výrazně klesl ze sedmnácti na 2,3 miliardy. Musíme také říci, že funguje takzvaný švarcsystém. Jestliže právní kancelář zaměstnává spoustu živnostníků, je jasné, že se snaží vyhnout placení daní. Jde o to najít rozumnou míru.

Co se týká pokladen, tak Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky podporuje registrační pokladny. Jak k tomu přijdou poctiví restauratéři, kteří doklad vydávají a jinde není možné ho získat... To není jen otázka daní. Příkladem je třeba metanolová krize. Je to jedno z opatření, ale to neznamená, že bude mít každý zedník kasu. Plošné zavedení není nutné, ale je třeba stanovit určitá pravidla.

Proč se nedokážete v koalici shodnout na vhodném eurokomisaři, co lidovcům vadí na Pavlu Teličkovi (navržený kandidát ANO) nebo Pavlu Mertlíkovi (navrhnutý ČSSD)?

Protože si všichni myslí, že ten jeho kandidát je lepší. Mohu říci, že nevidím nikoho jiného kromě Zuzany Roithové, kdo by byl manažerem, ministrem, členem Parlamentu českého, ale i evropského, mluvil dokonale tolika jazyky, a navíc je to žena. Ve středu máme tiskovou konferenci, do té doby musíme rozhodnout.

Zrovna jsem se chtěla zeptat, proč by zrovna Zuzana Roithová byla dobrým eurokomisařem?

Je z nejsilnější frakce, má obrovské zkušenosti a nemusela by se nic učit. Navíc byla označena za jednoho z nejpracovitějších europoslanců a z těch českých byla, myslím, nejpracovitější. Má zkušenosti, které nemá nikdo z našeho Parlamentu.

Měl by, jak Andrej Babiš nedávno řekl, vybrat eurokomisaře šéf Evropské unie podle navržených kandidátů?

Beru to spíš jako nějakou legraci, nadsázku.

Jak ho vnímáte jako koaličního partnera?

Nikdy veřejně nehodnotím kolegy.

Změnil se nějak váš názor na něj po rozhodnutí slovenského soudu, který prohlásil, že Andrej Babiš nebyl vědomě spolupracovníkem StB?

Nezměnil, je pořád stejný.

Prozradíte nám ho?

Kolegy nikdy nekomentuji.

Církevní restituce se stále táhnou, považujete současně navržené vyrovnání za dostačující?

Považuji ho za nedostačují a nevýhodné pro církve a náboženské společnosti. Jestliže s tím samy souhlasily, tak považuji dohodu za uzavřenou a i smlouvy byly podepsány. Pokud dojde ke změně, tak jedině se souhlasem obou stran a stát nic měnit nebude. Vydávání majetku probíhá, sporné věci se projednávají u soudu. To není otázka politiky, ale práva.

Myslíte si, že se církev bude schopná postarat sama o sebe?

Bude to složité, uvidíme. Nedokáži budoucnost odhadnout a záleží na tom, zda udrží sociální, zdravotní a školní péči. Její charita je největším zřizovatelem sociálních služeb, na tom bude záležet.

Jaký je váš názor na výrok Igora Jakubčíka, poslance za ČSSD, o tom, že církev kolaborovala s nacisty a schvalovala zabíjení Židů?

Svědčí to o hrubé neznalosti historie a spíše vypovídá o autorovi výroku než o čemkoliv jiném.

Jak vnímáte návrh o lidových referendech podle Jiřího Dienstbiera? Lidé by měli moc vyvolat referendum a rozhodnout v něm? Podobně to funguje například ve Švýcarsku…

Pokud uděláme z Čechů Švýcary, tak je to dobrý nápad. My máme zákon o obecném referendu, díky kterému například občané Prahy 7 odmítli stavbu předražené radnice. Jsem zastáncem zastupitelské demokracie, obecné referendum má logiku. My nejsme Švýcaři, kdybychom byli, tak nepotřebujeme metodiky a předpisy, protože oni to dělají tři sta let stejně a nepotřebují o tom mluvit. Když budeme Angličani, nebudeme mít psanou ústavu.

Jaké výhrady máte k sestavování státního rozpočtu?

K tomu, jak a které položky jsou saturovány. Mluvíme o maximálně třech procentech schodku HDP, ale jde o strukturování a dohadování, kam peníze jít mají a kam ne.

Kam podle vás peníze jít mají a kam ne?

Je otázka, zda se podaří proinvestovat všechny peníze do dálnic. Existuje lidové přísloví, že investovat se nemá do staveb, ale do stavitelů, školství, vzdělání a vědy.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…