Už lidi štvete, odsoudil expert umělce za restituce a zmínil Karla Gotta

09.08.2012 14:13

Provolání osobností k majetkovému vyrovnání státu a církví většinově negativní postoj veřejnosti neovlivní. Na tom by nic nezměnilo, ani kdyby svůj podpis pod text připsala sebepopulárnější osobnost. Podle politologa Lukáše Jelínka je mýtus, že lidé jsou ochotni následovat své oblíbence prakticky až za hrob a když skočí Karel Gott z okna, že skočí z okna polovina národa.

Už lidi štvete, odsoudil expert umělce za restituce a zmínil Karla Gotta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

S postojem veřejnosti k církevním restitucím zřejmě nijak nepohne prohlášení osobností, které ve společném dopise vyzývají k vyrovnání s církvemi, které je podle nich nutné k tomu, aby byly vyrovnány křivdy, kterých se na církvích dopustil komunistické režim. Pod prohlášením jsou  podepsány osobností z řad herců, spisovatelů, zpěváků nebo akademiků, například Dagmar Havlová, herečka Jiřina Jirásková, zpěvačka Lucie Bílá nebo malíř Adolf Born.

Anketa

Jsou církevní restituce důležité?

hlasovalo: 4927 lidí

Celé provolání ZDE

Nad krokem populárních osob se pozastavuje mediální odborník Jiří Mikeš. „Divím se, že se do toho ty takzvané celebrity pustily, protože svým pohledem na církevní restituce lidi jenom naštvou. Protože většina národa je pro to, aby se k vyrovnání s církvemi přistoupilo trochu jinak. Proto ten jejich dopis postoj obyčejných lidí vůbec nezmění,“ říká pro ParlamentníListy.cz lektor komerčních komunikací na Vysoké škole ekonomické.

Známý z obrazovky není zárukou nejbystřejšího úsudku

To prezident Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace Pavel Brabec soudí, že alespoň trochu prohlášení osobností vliv mít může. „Ovlivnit postoje to může, ale ne nějak zásadně. Měnit je složitější proces, který je kombinací momentální politické situace s převahou ateistického smýšlení, takže to je opravdu složité. Ale ovlivnit to mohou, protože pokud se tomu dá patřičný prostor, tak to samozřejmě veřejnost vnímá,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Pavel Brabec.

Naopak vůbec žádnou šanci nedává provolání politolog Lukáš Jelínek. „Žijeme v době, kdy jsou lidé čím dál víc alergičtí na to, když jim někdo radí nebo vnucuje svůj názor a zvlášť když zneužívá svého postavení. To, že je známý z televizní obrazovky, ještě neznamená, že zrovna jeho úsudek bude nejbystřejší a že dokáže zohlednit vše z tak komplikovaného tématu, jako jsou církevní restituce,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Natažená ruka církve versus provolání osobností

Politolog poukazuje na evidentní cíl projektu s využitím několika populárních tváří zkusit zvednout veřejnou podporu pro navržené vyrovnání s církvemi. „Je to akce poměrně dost amatérská, jejíž odhad je podle mého velmi mylný. Koneckonců už jen to, že signatáři v textu nepředkládají žádné věcné argumenty, ale ten se jen hemží floskulemi a frázemi, tak si myslím, že to může sehrát kontraproduktivní roli,“ domnívá se Lukáš Jelínek.

Prezident AČRA Pavel Brabec to považuje za citlivé téma v době, kdy se musí šetřit a noviny jsou plné toho, jak politici kradou. „Tady naopak má určitou váhu inzerát sociální demokracie, který vyšel tento týden, kde je natažená ruka v církevním rouchu a na druhé straně měšec, který podává TOP 09 a ODS. A pod tím je napsáno ´134 miliard Kč. Chcete to?´ Určitě pro voliče sociální demokracie, který má sotva na to zaplatit složenky a udržet chod domácnosti, tak to je určitě struna, na kterou lze zabrnkat. Myslím, že to je dobře cílený inzerát,“ míní Pavel Brabec.

Podepsali to pravičáci, jejichž smýšlení je známo

„Takže si myslím, že to téma je aktuální. Navíc problémy, které má ministr financí Kalousek, té debatě nahrávají. Každá komunikace, která je směřována tímto způsobem – a zvláště pomocí lidí, kteří mají obecnou vážnost, nebo jsou populární – tak může nějakým způsobem vrátit do hry přemýšlení o té věci, ale v zásadě se to změnit nemůže. Postoj veřejnosti se nedá změnit během čtrnácti dnů nebo měsíce. Určitě ne,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Pavel Brabec.

Podle mediálního experta Jiřího Mikeše by provolání nemělo účinek, ať by ho podepsal z kultury kdokoli, navíc už i z církve zazněly hlasy, že jim to moc neposlouží. „Mají naprostou pravdu, a to byl ohromný omyl, kterého se dopustily tyhlety celebrity. Všichni, co jsou tam podepsaní, jsou současně pravičáci. A ví se to o nich. Třeba Karel Gott by do toho nešel, protože by se mu to asi příčilo. Navíc je natolik rozumný, když by viděl, kdo se pod to podepsal, že by mezi ně nešel,“ myslí si Jiří Mikeš.

Mýtus o následování oblíbenců až za hrob

„Lidé jako Karel Gott, Lucie Bílá či Jiřina Jirásková určitě nejsou opinion lídři, tedy názoroví vůdci, ale dovedou formovat vědomí, takže by se dali označit za opinion makery. Ale není to o tom, když se podepíše jeden dopis a proběhne to během týdne v denících a časopisech, že by se naprosto zásadně změnil ten postoj. Je to proces a je politická vůle ho realizovat. Tito lidé k tomu mohou pomoci, ale v zásadě obraz toho, jak se má problém vnímat, se nedá změnit jen tímto přístupem,“ upozorňuje Pavel Brabec.

Ani politolog Lukáš Jelínek si nesmyslí, že podpis Karla Gotta pod zmíněné provolání by pohled veřejnosti změnil. „To je mýtus, že lidé jsou ochotni následovat své oblíbence prakticky až za hrob a když skočí Karel Gott z okna, že skočí z okna polovina národa. Ta diskuse se přece vedla už v souvislosti s přímou prezidentskou volbou a v minulosti se senátními volbami,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek, kolik jsme už měli umělců, kteří chtěli někam kandidovat, ale nakonec pohořeli, protože lidi více zajímal politický názor, který reprezentuje kandidát, než jeho věhlasné jméno.

Umělci jsou vždy při tom, kdo je u vesla

„A stejně tak byly naprosto hloupé či nereálné představy, že kdyby kandidoval Karel Gott, Dominik Hašek nebo Zdeněk Svěrák na prezidenta, že to mají v kapse. V tomhle už jsou lidé docela soudní, mají vybudovaný názorový profil i hodnotový žebříček a rozhodují se podle sebe, a ne podle toho, co se jim snaží nakukat někdo, na koho se rádi koukají v televizi, koho obdivují pro jeho herecké umění nebo pro jeho zpěv,“ dodává politolog Jelínek, jehož ale překvapilo, že mezi signatáři jsou i někteří vědci, u nichž by člověk očekával hlubší vhled.

Ale takové iniciativy by zřejmě nezměnily postoj lidí, ani kdyby se netýkaly tak citlivého tématu, jako je vyrovnání s církvemi, a to i kvůli těm, kteří se pod ně podepisují. „Za každého režimu jsou u koryta. Lidi je berou jako zábavu, mají je rádi, ale jejich politické názory je nezajímají. Ty iniciativy jsou zprofanované tím, že umělci jsou vždy při tom, kdo je u vesla, protože z toho mají kšefty. Ať zpívají nebo hrají, lidi je budou milovat, ale nedoporučoval bych jim, aby se vměšovali do politiky,“ vyzývá celebrity Jiří Mikeš.

Podobné provolání vyvolá vzpomínky na Antichartu

První, co v souvislosti s provoláním osobností napapadlo politologa Jelínka, byla Anticharta. „To jsem se hned zahleděl do signatářů Anticharty, abych to porovnal s těmi, kteří podepsali toto prohlášení. Jsme svědky názorových veletočů zvlášť lidí, kteří nejsou profesionálními politiky nebo profesionálními mysliteli. Smysl má, když veřejně známé osobnosti nevnucují názory, ale pouze připomínají, že se všichni musíme snažit o správu země a vytváření potřebné společenské atmosféry,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

„Skutečně si nemyslím, že by špičkový herec nebo špičkový zpěvák měl kvalifikaci na to, aby někomu radil nebo vnucoval názor. Má právo říct sám za sebe, co si myslí, ovšem smyslem podobných akcí a provolání evidentně není to, že někdo někde vyjádří svůj občanský názor, ale má tendenci působit na ostatní. A to mně přijde nefér,“ dodává politolog Jelínek.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jiří Hroník

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…