Už to vypuklo. Protivládní aktivista mluví o velké demonstraci

13.06.2013 17:30

JINÝMA OČIMA Slávek Popelka, lídr Holešovské výzvy, se z vývoje událostí kolem Úřadu vlády, lobbistů a některých politiků raduje. "Už to konečně v Praze vypuklo," říká. Co nezmohla prý Holešovská výzva, protesty a demonstrace, musela udělat policie.

Už to vypuklo. Protivládní aktivista mluví o velké demonstraci
Foto: hns
Popisek: Slávek Popelka

"Lidé za tu spravedlnost do ulic vyjít nechtěli, takže to vzala do svých rukou policie," konstatoval Popelka pro ParlamentníListy.cz. Jak dodal, během nedávných jarních protestů u Úřadu vlády jim prý policisté, kteří s nimi hovořili, prý říkali, že "po nich (politicích) jdou a pátrají po všem, co páchají, aby se to konečně mohlo v zemi obrátit k lepšímu".

Snaha většinou pouhé hrstky protestujících u sídla české vlády o odvolání jejích představitelů však nakonec vyšla na prázdno. "Vidíte a přece se tak, jak se zdá, začalo nakonec dít. Byla to jen otázka času. Přitom jsme to lidem říkali tak dlouho. Jsem rád, pokud je to tak a v Praze to konečně vypuklo. Sejdeme se a chceme udělat poradu, zda to neoslavíme v sobotu nějakou demonstrací," řekl dále Slávek Popelka.

Bubnováním chtěl nejdřív vládu vyhnat

Slávek Popelka, který byl potrestán odnětím svobody i v minulém režimu za to, že šířil letáky, je neúnavný bojovník i proti současnému režimu. Nejprve vyšel do útoku zbraněmi typu šíření videí, později svoláváním do konkrétních protestních akcí - třeba i takových, kdy chtěl bubnováním vyhnat vládu z Hradu. Je ale jedním z hlavních postav, které jsou spojovány se vznikem Holešovské výzvy - iniciativy, která chtěla původně lidi a protestní organizace i hnutí sjednotit, což se jí nepodařilo a nakonec sama začala zmírat na vnitřní boje. 

Vloni v březnu se jí však podařilo do ulic měst dostat až desetitisíce lidí, zájem však rychle klesal. Nepomohlo letos ani to, že se na plánovanou velkou demonstraci nazvanou Soumrak kmotrů zajistil pro protestující z Moravy a jiných míst Česka zdarma vlak. Účast byla mizivá.

Vlastenecká výzva jako pokračování té Holešovské?

Boj proti vládě a korupci však Slávka Popelku a jeho blízké neopouští ani poté - tedy ani v tomto čase, byť se z veřejné scény poněkud stáhl. Přesto se na webu Holešovské výzvy dá najít další výzva - tentokrát "Vlastenecká". Vedle apelu na hrdost národa je v ní opět zmíněn i důraz na boj s korupcí i poukázání na to, proč se domnívá Popelka a spol., že současná vláda, která prochází peripetiemi, jako dosud žádná po roce 1989, není legitimní. (Výzva je redakčně krácená, pozn. red.)

"Většina z našich občanů si nepřeje návrat k totalitě jakékoliv, ale požaduje vítězství morálky nad ziskuchtivostí lidí, kteří reprezentují tuto zemi, ať už ve vládě, v Parlamentu, v justici, na hejtmanství, na magistrátech, na radnicích či obecních úřadech.  Současné politické struktury jsou zasaženy korupcí, amorálností a vláda je díky nikým nevolené politické straně LIDEM nelegitimní.

V rozporu s dobrými mravy současný vládní kabinet nepožádal své občany v předčasných parlamentních volbách o mandát, a to přesto, že z původní tříčlenné vládní koalice odešla jedna z koaličních stran. Naproti tomu ve vládě spoluvládne nová politická strana, která k tomu nemá demokratický mandát od svých voličů. Tato nelegitimní vláda pokryteckým způsobem přehlasovala opozici ve sněmovně proti vůli občanů – voličů a schválila kontroverzní církevní restituce i za pomoci těsného hlasu nepravomocně odsouzeného poslance, který je již ve vězení, a to pravomocně odsouzen.

Každý občan se chtě nechtě setkal s korupcí . Největší korupční skandály byly vládami této země posledních 20 let zametány pod koberce. Je jedno, kdo vládl, ony se ty zkorumpované politické strany vždy nějak domluvily. Občané - daňoví poplatníci na to celou dobu dopláceli a doplácejí a budou ještě více doplácet, pokud se nic nezmění." 

Co se aktuálně v Praze děje nebo stalo?

A co že Slávka Popelku potěšilo? Asi není třeba příliš rozvádět zatím velmi kusé a neověřené informace o tom, co je čtvrteční zprávou dne. Přesto ParlamentníListy.cz udělají alespoň malé shrnutí.

Středeční jednání vlády trvalo dlouho do noci. Pak do budovy sídla vlády přišla policie v čele se šéfem protimafiánského útvaru Robertem Šlachtou. Premiéra však na rozdíl od jeho pravé ruky a vrchní ředitelky jeho kabinetu Jany Nagyové policisté nezadrželi. V půl čtvrté ráno měl ministerský předseda opustit Strakovu akademii, uvedl deník Blesk.

Policejní komanda z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahují v průběhu čtvrtka na nejvyšších místech českého politického života.

Premiér Petr Nečas se k zásahu policie na Úřadu vlády vyjádřil až ve čtvrtek odpoledne, kdy před novináři popřel pochybení svých nejbližších spolupracovníků.

K situaci se dosud nevyjádřil ani prezident Miloš Zeman. Prostřednictvím své mluvčí vzkázal, že se nejprve musí sejít se zainteresovanými lidmi. Schůzku má sjednanou na pátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…