Vážně o Parkanové: V organizovaném zločinu dopadá bílý kůň vždy zle

21.06.2012 4:21

Bude případ exministryně obrany Vlasty Parkanové první vlaštovkou, kdy si policie posvítí na špatné hospodaření významných politiků s veřejnými prostředky? Pokud bude vydána k trestnímu stíhání, pak podle ředitele Transparency International (TI) v České republice Davida Ondráčky doplatí na to, že dlouhé roky v politice fungovala jako bílý kůň výměnou za vysoké funkce. „A víme z organizovaného zločinu, že bílý kůň nikdy nekončí dobře,“ upozornil Ondráčka ParlamentníListy.cz.

Vážně o Parkanové: V organizovaném zločinu dopadá bílý kůň vždy zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová ve sněmovně

Sama Parkanová své podivné postavení na ministerstvu obrany, v jehož čele stála dva roky, potvrdila, když prohlásila, že obchody vyjednávali její tehdejší náměstci Martin Barták a Jaroslav Kopřiva. „O ničem jsem nebyla informována,“ hájí se.

Podle policie i šéfa Transparency International to z ní však odpovědnost nesnímá. Ondráčka je přesvědčen, že se funkce pojí i s odpovědností. „Proto je z mého pohledu policejní vyšetřování velmi zajímavým precedentem snahy trestní odpovědnost vyvodit. Z toho vyplývá, že by neměla probíhat zásadní diskuse, zda místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou vydat, nebo nevydat, sněmovna přece nerozhoduje o její vině, o té rozhodnou státní zástupci a případně soud,“ říká pro ParlamentníListy.cz Ondráčka. Imunita zákonodárců by v takovém případě neměla být využita, protože by se měla vztahovat jen na politické projevy a názory.

Rozhodovali náměstci – Barták a Kopřiva

O nákupu transportních letadel CASA podle názoru šéfa české pobočky Transparency International určitě nerozhodovala Parkanová, ale byla ve funkci ministra, a proto nese odpovědnost za způsob, jak nákup letadel proběhl a za jakou cenu se uskutečnil. Názor Ondráčky potvrdilo i čerstvé vyjádření firmy Omnipol, která obchod zprostředkovala. Její zástupci prohlásili, že nejednali přímo s ministryní, ale s jejími náměstky – Bartákem za ODS a Kopřivou za KDU-ČSL – i dalšími úředníky resortu obrany. Exministra obrany Bartáka a Kopřivu, kteří jsou už vyšetřováni kvůli jiným armádním zakázkám (Pandury a minomety), vyhodil z úřadu až ministr Alexandr Vondra.

Politici se schovávali za kolektivní odpovědnost

Dosavadní praxe je podle ředitele TI taková, že za špatná rozhodnutí parlamentu, ministerstva nebo vlády nesou politici pouze kolektivní odpovědnost. „Je to snaha odpovědnost rozmělnit, nenechat ji na konkrétním člověku,“ je přesvědčen Ondráčka. Podaří se tedy orgánům činným v trestním řízení dokázat, že člen vlády nese i trestní odpovědnost, pokud poruší povinnosti při správě státního majetku? „Dokazování bude složité, není vůbec jisté, jak to dopadne, ale právě proto by mělo vyšetřování proběhnout, o případné vině by měly rozhodovat orgány činné v trestním řízení, a ne parlament,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Ondráčka.

Na komunální úrovni se nepodařilo trestat špatné hospodaření

K plýtvání a předraženým nákupům zdaleka nedocházelo jen v armádě, a už vůbec ne až v poslední době. Proč se tedy policie rozhoupala k vyšetřování podezřelých obchodů na státním úřadě až po více než dvaceti letech? „Nějaké podobné pokusy byly na komunální úrovni, policie sdělila obvinění starostům nebo členům rady, když hlasovali pro zjevně nevýhodný obchod, ale státní zástupci nebo soudy to většinou nepovažovali za trestné jednání,“ vysvětluje Ondráčka. Vyvodit odpovědnost za předražené zakázky se pokoušeli policisté v uplynulých letech například v Táboře, Liberci, Ústí nad Labem nebo Mohelnici na Olomoucku, kde obvinili bývalého starostu za nevýhodný pronájem pozemků. Ale nebyli úspěšní. „Precedentní rozsudky nejsou, nebo o nich nevím,“ potvrzuje bezzubost spravedlnosti šéf české pobočky Transparency International.

Policie má pravomoc nevýhodné obchody stíhat

Ať už kauza s nákupy letadel CASA dopadne jakkoli, podle Davida Ondráčky je však už naprosto neudržitelné, aby dál pokračovala praxe, kdy politici v exekutivě nenesou ekonomickou, ani trestní odpovědnost za své rozhodování. „To se musí změnit. Podobných kauz jako je předražený nákup letadel CASA je velké množství a konečně se ukazuje, že policie a státní zastupitelství mají možnost takové případy otvírat, navíc je to jejich úkol a pravomoc. Trestní zákon jim dává dostatek paragrafů, podle kterých se dají pro stát nevýhodné obchody stíhat. To, že se dosud nestíhaly, je jiná věc,“ uzavírá Ondráčka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…