Vláda schválila rozpočet. Ne, ano, ano, ne tupým škrtům, řekl Bárta

20.07.2011 13:33

Vláda přijala variantu základní podoby státního rozpočtu na příští rok s deficitem 105 miliard. DPH bude ve dvou sazbách. Věci veřejné však korigují jednání. Jejich ministři pro rozpočet nehlasovali.

Vláda schválila rozpočet. Ne, ano, ano, ne tupým škrtům, řekl Bárta

Jedná se tak o mírnější variantu, kterou předkládal ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek. DPH příští rok bude ve dvou sazbách 20 a 14 procent, další rok 17,5 procenta. Uvedly to zdroje ČTK. Původně agentura přinesla opačnou zprávu o schodku 95 miliard korun a jednotném DPH 19 procent.

Návrh na sjednocení DPH na 19 procentech se nezamlouval nejmenší vládní straně Věci veřejné. Jednání kabinetu bylo kvůli nalezení dohody o podobě rozpočtu a výši daní ve středu dopoledne přerušeno a k rokování se sešlo vedení koalice ve formátu K9.

Návrh toho, jaké částky budou mít jednotlivé resorty, prošel bez podpory Věcí veřejných. Ministři VV Kamil Jankovský a Pavel Dobeš pro návrh nehlasovali.

Psali jsme:
Ekonomové proti Kalouskovi: Nezvedejte daně, hledejte úspory
I pravicový myslitel je proti. Primitivní Kalouskova DPH je asociální


VV by 19procentní DPH schválily pod podmínkou danění bohatých

Věci veřejné se postavily proti návrhu ministra financí Kalouska. Počítal s rychlejším snižováním deficitu, který měl příští rok činit pouze 95 miliard. Podmínkou ovšem bylo sejdnocení DPH už v příštím roce na 19 procentech s výjimkou nižší sazby pro knihy, noviny a léky.

Nejmenší koaliční strana podmiňovala zvýšení DPH vyšším zdaněním bohatých a vyššími firemními daněmi. S tím ovšem nesouhlasily ODS a TOP 09. Vláda Petra Nečase (ODS) se tedy přiklonila k původnímu plánu, kdy se DPH postupně sjednotí na 17,5 procentech.

Ne, ano, ano, ne

Požadavky a své rozpočtové preference Věcí veřejných pro ParlamentníListy.cz vyjádřil lapidárně Vít Bárta. „Ne 19% DPH pokud i vysokopříjmové skupiny a firmy se na zdanění nebudou podílet, ano škrtům zeštíhlením státu, ano investicím pro podporu konkurenceschopnosti a zaměstnanosti, a to jsou investice do vzdělaní vědy a dopravní infrastruktury. Takže současným tupým škrtům jednoznačně ne!"

Bude-li nicméně přijat rozpočet ve variantě se schodkem 105 miliard korun, zdá se, že ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) nedostane slíbených 14 miliard do Státního fondu dopravní infrastruktury. Škrty se dotknou také resortu školství.

"Považujeme za mimořádně vážný problém, když dvě koaliční strany přehlasují svého třetího partnera," řekl k jednání na vládě Bárta, šéf poslanců VV a člen K9. Předseda VV Radek John dodal, že je třeba o rozpočtu nadále jednat.

SLEDUJEME téma: rozpočet
SLEDUJEME téma: DPH

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…