Vláda zřejmě nevyhoví Rathovi. Nepoleví u marihuany

22.06.2013 9:15

Širší dekriminalizace marihuany pro osobní léčbu, jak navrhl z vazby poslanec David Rath, by mohla vést podle předběžného stanoviska vlády ke zvýšení dostupnosti drogy a nekontrolovanému nárůstu jejího užívání hlavně mládeží. Jde o jeden z argumentů, kvůli kterému kabinet nebude ve středu s normou patrně souhlasit.

Vláda zřejmě nevyhoví Rathovi. Nepoleví u marihuany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na středečním jednání vlády byli přítomni kromě Karla Schwarzenberga a Kamila Jankovského všichni ministři

 Novela příslušných zákonů uvádí, že lidé by měli mít možnost pěstovat a mít marihuanu pro vlastní léčbu, aniž by jim kvůli tomu hrozila kriminalizace. Podmínkou by bylo to, že by jim léčení touto drogou doporučil jejich lékař. Předloha nespočívá v dekriminalizaci rekreačního užívání konopí, zdůraznil Rath.

Oslabí černý trh?

"Úprava podle názoru vlády nemůže zabránit možnému zneužití konopí k jiným než léčebným účelům ze strany osob, jež budou oprávněny jej pěstovat nebo přechovávat," uvádí předběžné stanovisko. Kabinet upozorní i na možnou korupci lékařů pacienty, kteří budou o doporučení léčby marihuanou usilovat, a na rozpor s mezinárodními úmluvami.

Částečná legalizace marihuany by podle Ratha naopak černý trh s touto lehkou drogou oslabila. Rath se zároveň pozastavil nad už platnou poslaneckou novelou, která legalizovala konopí pro léčebné účely, ovšem pod taktovkou státu. Kvůli vysoké ceně je podle něho léčba pro většinu pacientů prakticky nedostupná.

Rath čeká na soud spolu s dalšími lidmi v souvislosti s údajnou korupcí při zadávání některých zakázek Středočeského kraje, v jehož čele v minulosti stál. Žádnou z jeho 13 předloh poslanci ještě ani nezačali projednávat a není jisté, zda se tak vůbec stane. Poslanec totiž musí normy uvést na plénu podle jednacího řádu osobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…