Vláda zvýšila minimální mzdu. Po šesti letech

16.07.2013 19:42

Minimální mzda se od srpna zvýší na 8500 korun, rozhodla v úterý večer na svém zasedání vláda Jiřího Rusnoka. Jedná se o jeden ze slibů, které premiér při nástupu vlády vyslovil.

Vláda zvýšila minimální mzdu. Po šesti letech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda premiéra Rusnoka podruhé zasedala

Přilepšit by si mohlo až 120.000 pracovníků. Lidé s minimální mzdou dnes berou 8000 korun, naposledy se nejnižší příjmy upravovaly v roce 2007. Od té doby se minimální mzda nezvýšila.

Zvýšení minimální mzdy bylo jedním z hlavních cílů, které při nástupu této vlády zmiňoval premiér Rusnok, i prezident Miloš Zeman.  Podle jejich názoru od posledního zvyšování významně vzrostla cena potravin a dalších základních potřeb. Zvýšení minimální mzdy by tento nárůst mělo nejchudším vrstvám pracujících alespoň částečně kompenzovat. 

Rozhodnutí vlády má podporu především mezi levicí. „Státy, které mají rozumnou minimální mzdu, mají vyšší zaměstnanost,“ vysvětloval například v Českém rozhlase senátor ČSSD Vladimír Špidla. Podle něj však částka 8500 rozhodně není ideální, protože ani s touto částkou se nedá vyžít. „Čistě 8500 není dostatečný příjem, aby člověk fyzicky přežil v České republice,“ myslí si senátor. Ideálem by podle něj bylo přibližně jedenáct tisíc korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…