Vondra může děkovat Drobilovi. Být první, už by byl pryč

12.02.2011 10:25

Kolem ministra obrany Alexandra Vondry se stále více stahuje smyčka. Naposledy ministr financí Miroslav Kalousek odvolal z funkce ředitelku odboru mezinárodněprávního a záležitostí Evropské unie Janu Hendrichovou.

Vondra může děkovat Drobilovi. Být první, už by byl pryč

Hendrichová byla v době českého předsednictví EU náměstkyní tehdejšího ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, který nyní čelí podezření ohledně stamilionové zakázky pro firmu Promopro.


Ztratit dva ministry je již na pováženou

Podle názorů členů vedení ODS, kteří nechtějí být ale uvedeni, se jedná o další pokračování Kalouskova tažení proti Vondrovi, který mu měl narušit jeho zájmy na ministerstvu obrany. Podle informací ParlamentníchListů.cz toto ale nemá být konec a tlak na Vondru se zveřejňováním stále nových informací se má stupňovat. „Na Vondru se prý připravují další útoky," řekl redakci člen vedení ODS. Podle důvěryhodného zdroje se prý připravuje obstavení kont podezřelých firem a mají se objevit i noví svědci proti Vondrovi.

Premiér Petr Nečas si zatím nemůže dovolit odvolat ministra Vondru. Jednak, protože je Vondra v ODS jeho spojencem, jednak protože si nemůže dovolit ztratit v tak krátké době dalšího ministra. Podle některých názorů by Vondrova demise mohla silně oslabit Nečasovu pozici ve straně a vládě a mohlo by to vést i k destabilizaci vládní koalice. Hovoří se o tom, že měl Vondra štěstí, že jeho kauza vypukla až po té Drobilově. Kdyby to bylo naopak, mohl se poroučet Vondra.


TOP 09 nevyhrožuje odchodem z vlády

Podle politologa Miroslava Mareše má v současnosti Vondra výhodu v tom, že zatímco Věci veřejné kvůli Drobilovi vyhrožovaly odchodem z vlády, TOP 09 a Miroslav Kalousek na nic podobného zatím netlačí.

"Vondrovi také pomáhá to, že má vliv na jisté mediální posthavlovské kruhy, zatímco toto neplatilo pro Klausem oblíbeného Drobila. Vondra má také dobré kontakty do USA a Izraele, které jsou pro premiéra Nečase cenné. Záleží teď, jestli se objeví další věci, ale myslím si, že nikdo teď nebude mít zájem na destabilizaci koalice a přímém pádu vlády, kdyby se cesta k moci otevřela ČSSD například předčasnými volbami," dodal Mareš.

Hrad po Vondrovi nejde

Na pádu Vondry nemá podle informací redakce zájem ani Hrad. Vondra sice nepatří zrovna k oblíbencům prezidenta Václava Klause, ale právě kvůli případnému oslabení Nečasovy pozice v koalici a ve straně se Hrad z Vondrových potíží neraduje a nemá přímý zájem na jeho pádu.

ODS je silně oslabena i po personální stránce. Už druhý ministr a současně místopředseda strany, kterého si Nečas na posledním kongresu de facto nominoval a byl zvolen na jeho žádost, je „na odstřel". Drobil, který měl plnit úlohu zlého muže, je zatím oslaben, než se vysvětlí kauza na SFŽP. Pak by mohl možná Nečasovi znovu krýt záda. Stranické záležitosti teď de facto přebírá po Blažkovi.

Vykastrované a impotentní vedení strany

První místopředsedkyně Miroslava Němcová tuto roli „krytí zad Nečasovi" nehraje. Má spíše funkci konsensuální a nekonfliktní předsedkyně sněmovny a je poměrně populární u voličů. Nemá ambice zasahovat do „reálpolitiky" a ostrými prohlášeními by o pozici „ikony" přišla. Navíc nemá za sebou silné regiony.

Pavel Blažek ze silného jihomoravského regionu, který měl mít na starosti stranické záležitosti a stranické regiony, své povinnosti, pokud se to řekne mírně, přinejmenším zanedbává a jeho vztah s předsedou ODS se navíc silně ochladil po jeho odvolání z dozorčí rady Lesů ČR, které mělo být odvetou za to, že Blažek v Brně podpořil koalici ODS s ČSSD a socialistickým primátorem, ačkoli byla možná koalice středopravicová s primátorem z ODS.

Ustupující Nečas

Jiří Pospíšil si především hledí svého ministerstva a stranickou politiku obecně neprezentuje. Lze říci, že de facto stranické ideové pozice v současnosti nereprezentuje nikdo, neboť předseda Nečas se soustředil na svou premiérskou funkci a prezentuje pouze vládní věci. Jan Zahradil, který býval dokonce i prvním místopředsedou ODS, se věnuje především politice v Bruselu. Silným a vlivným hráčem je předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř, který je však spíše mistrem zákulisních jednání a není typem, který by se stal mediální tváří ODS.

Ve straně se navíc začínají ozývat hlasy, že minimálně navenek nevypadá dobře, pokud dá premiér nejprve silné prohlášení a pak se stáhne a ustoupí, což se ukázalo například ve dvojím souboji s Véčky o policejního prezidenta. Nepomůže pak moc ani premiérovo chlácholení senátorů, že Radku Johnovi ještě před tím zamítl tři kandidáty na šéfa policie.

„Nevypadá to dobře, když Petr Nečas nejprve tvrdě zaútočí a pak kapituluje. Neměl by jít do předem prohraných soubojů," řekl redakci senátor ODS. Podle zdroje blízkého předsedovi ODS navezl premiéra do souboje o policejního prezidenta exministra vnitra za ODS Ivan Langer, který má prý na Nečase nemalý vliv.


Bude Vondra rezignovat?

Řešení současné situace pro premiéra není vůbec jednoduché. Vondrova aféra mediálnímu obrazu strany rozhodně nepomáhá, ale Nečas si nemůže zatím dovolit o něj přijít. Vše záleží na tom, zda na Vondru vyplavou ještě další věci, což vůbec nelze vyloučit. Pak by se musel hledat nový ministr obrany. 

Ministr obrany Alexandr Vondra uvedl, že je připraven rezignovat, pokud se v kauze peněz pro společnost Promopro prokáže zpronevěra velkého množství peněz. Hovoří se o zakázce za 766 milionů korun. Podle Vondry společnost za dobu, kdy unijní agendu ve vládě vedl, dostala 238 milionů korun. "Pokud by se prokázala zpronevěra státních prostředků v objemu, o kterém se píše, samozřejmě jsem připraven rezignovat," sdělil Vondra MF DNES.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…