Vondra v tichosti připravuje privatizaci leteckých opraven. Audit má snížit cenu

12.10.2011 8:53

Ministerstvo obrany se podle důvěryhodných zdrojů redakce snaží uměle snížit cenu státního podniku Letecké opravny Malešice (LOM), aby jej v nejbližší době mohlo zprivatizovat. Za tímto účelem si nechává zpracovat audit.

Vondra v tichosti připravuje privatizaci leteckých opraven. Audit má snížit cenu
Foto: archiv
Popisek: Fotokoláž.

Audit má za úkol zjistit cenu skladových zásob, provozní výkonnost personálu, zrevidovat subdodávky a zanalyzovat obchodní bilanci. Přestože vedení podniku, jakož i Ministerstvo obrany privatizaci zatím odmítají, zájemci o tento strategicky významný podnik se už  veřejně přihlásili. Vše nyní závisí na pofidérním auditu leteckých opraven.

Psali jsme:
Analytik: Ministr Vondra mě přesvědčil. Když bude válka, zdrhám z Čech

Chybí cena, chybí důvod?

Smlouva uzavřená mezi auditorskou společností KMPG a Ministerstvem obrany vzbuzuje velké pochybnosti, a to při nejmenším ve dvou bodech. Za prvé, veřejná zakázka byla přidělena jednacím řízením bez řádného výběrového řízení a za druhé ve smluvě není nikde uvedena celková výše auditu, pouze hodinové taxy pro jednotlivé experty.

V prvním případě se ministerstvo hájí, že přidělení zakázky KPMG bylo z důvodu urgence kvůli existenci značných rizik vzniku škod na majetku spojených s dalším vývojem hospodaření podniku. Zákon o veřejných zakázkách § 50 sice připouští možnost přidělení zakázky hrozí-li nebezpečí škody velkého rozsahu, ale výše škody není definovaná. Zakázku ministerstva obrany pro KPMG už také prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který se ale k situaci odmítl vyjádřit.

V druhém případě ve smlouvě, kterou má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici, chybí základní fakta, kolik pracovníků z KPMG se bude na auditu podílet, což konečnou cenu zakázky výrazně ovlivní.



Špatná čísla

Argument generálního sekretáře ministerstva obrany Jana Vylity, který audit nařídil, že podniku hrozí ztráta likvidity, jelikož měl v pololetí špatnou bilanci, je nyní naprosto lichý. Podle informací redakce v současné době někteří zaměstnanci pracují na 12ti hodinové směny, víkendy nevyjímaje, aby stihly plnit podmínky obří zakázky, kterou LOM vysoutěžil. Na konci roku bude podnik i podle vedení společnosti hospodařit s kladnou bilancí. „ Zakázka na opravy reduktorů od Alžírska, kterou LOM vyhrál, se může pohybovat od 140 000 000 Kč až do téměř 400 000 000 Kč. Závisí nejen na počtu dodaných reduktorů do opravy, ale také na jejich stavu. Oba faktory mohou cenu zvyšovat. Smlouva je uzavřena jako několikaletá s konečným termínem prosinec 2014," sdělila redakci tisková mluvčí LOM Martina Fišerová. Generální sekretář Vylita ovšem ParlamentnímListům.cz tvrdil, že objem výše zmíněné zakázky představuje pouze 2,8% z obratu podniku, tedy 56 milionů korun (roční obrat podniku jsou 2 miliardy korun).

Jen pro srovnání, zřizovatel LOM, tedy ministerstvo obrany, přidělil za rok 2011 zakázky v celkovém objemu pouhých 43 milionů bez DPH. O získání zbytku prostředků na přežití státního podniku se musí starat management sám.  

SLEDUJEME KAUZY:

Pozemky a zase pozemky

Audit má kromě doporučení pro propouštění zaměstnanců najít a doporučit k prodeji nepotřebné pozemky podniku rozkládajícího se na několikahektarovém areálu. Policie ČR na základě zprávy NKÚ prošetřovala prodej majetků společnosti už v letech 2004-2006. Ty byly tehdy prodány pod cenou a stát přišel o několik milionů korun. V roce 2008 v souvislosti s plánovaným přesunem LOM do Kbel činila cena za jeden metr čtvereční 2070 korun. Celý areál na lukrativním místě měl v té době hodnotu přibližně půl miliardy. Podle Jaroslava Novotného z Asociace realitních kanceláří se však jednalo o částku minimální. "Pokud by se na pozemcích dalo stavět, bude cena podstatně vyšší, a to podle typu zástavby," uvedl v minulosti Novotný.

Místo kde si rozvědka podává ruku s kontrarozvědkou

Letecké opravny Malešice jsou strategicky významné místo. Jednak se zde nakládá s vojenským materiálem a jednak je jejich vlastníkem stát, což jsou předpoklady pro zájem bezpečnostních služeb. "Já nemohu říct, kým se Bezpečnostní informační služba zabývá, ale obecně sledujeme strategicky významné podniky, aby zde nedocházelo k nekalému nakládání se státním majetkem, nemovitostmi a financemi," sdělil redakci ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí BIS Jan Šubrt. Také tiskový mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek redakci potvrdil, že do portfolia Vojenského zpravodajství patří LOM.

Už se ozvali kupci

Marian Danko, mluvčí Penty, jež vlastní i Aero Vodochody, před několika dny potvrdil, že pokud se rozhodne ministerstvo podnik privatizovat, přihlásí se česko-slovenská skupina do výběrového řízení. Penta však nebude jediným zájemcem. Podle důvěryhodných zdrojů redakce se první náměstek Alexandra Vondry Jiří Šedivý už sešel i s dalším potenciálním kupcem Leteckých opraven Malešice.

V rámci úsporných opatření vzala letos za své i jedna z posledních zbrojovek spadající pod MO. Šternberská továrna stále ještě pro armádu opravuje a modernizuje pásová a kolová obrněná vozidla, ale prodaná by měla být do konce roku 2012.

Psali jsme:
Vondra chce prodat továrnu někdejších Vojenských opravárenských podniků

Armáda aktuálně:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…