Všichni nadávají Zemanovi za to, co řekl o postižených. A my máme ráznou reakci Hradu

15.01.2015 12:40

Hrad odmítá, že by prezident Miloš Zeman svým výrokem na téma inkluze ve školství rozděloval společnost. Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček pro ParlamentníListy.cz podrobně pohovořil o odborné debatě, která se na toto téma vede. Z ní mělo vyplynout, že každému dítěti je nejlépe ‚mezi svými‘ a souhlasí s tím většina rodičů.

Všichni nadávají Zemanovi za to, co řekl o postižených. A my máme ráznou reakci Hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček

Během středeční cesty po Pardubickém kraji se prezident Miloš Zeman zastavil v Rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí, kde se negativně vyjádřil k inkluzi ve školství. Podle hlavy státu to škodí oběma skupinám dětí, tedy jak těm handicapovaným, tak těm bez handicapu.

„Vůbec se mi to nelíbí a jsem proti. Sloučení handicapovaných dětí s těmi nehandicapovanými je neštěstí pro obě skupiny. Děti jsou daleko šťastnější, když jsou zasazeny do rovnocenné komunity,“ řekl prezident republiky podle serveru idnes.cz.

Na to rozhořčeně reagovala předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková, která serveru Lidovky.cz řekla, že prezident tímto svým údajně zpátečnickým a skandálním výrokem opět rozděluje společnost a znamená to pro nás všechny krok zpátky.

To však důrazně odmítá prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něho se Miloš Zeman legitimně zapojil do probíhající debaty a vyjádřil svůj názor, který prý navíc sdílí většina rodičů.

„Pan prezident vyjádřil svůj názor, který se týká debaty o inkluzi ve školství. Tento názor vychází z rozhovorů, které vede v rámci krajských cest se zástupci veřejnosti i lidí ve školství, a rád bych upozornil například na kampaň ‚Česko mluví o vzdělávání‘, jejímž výsledkem bylo následující: V debatě o inkluzi na selekci v našich školách převážil názor, že každému dítěti je nejlépe ‚mezi svými‘. Jinými slovy řečeno, pan prezident se zapojil do této debaty a já zcela odmítám výroky některých zastánců inkluze, kteří obviňují pana prezidenta z rozdělování společnosti. Pan prezident vyjádřil názor, tak jako celá řada lidí, kteří pracují ve školství a jako celá řada rodičů,“ uvedl tiskový mluvčí hlavy státu pro ParlamentníListy.cz.

Následně pak podrobně vysvětlil závěry odborné debaty, která se na toto téma vede. „V tomto směru mohu odkázat například právě na server www.ceskaskola.cz, kde jsou následující závěry: Z diskuse ‚Česko mluví o vzdělávání‘ vyplynulo, že integrace, tedy schopnost běžných škol přijmout dítě s nějakým handicapem, má prakticky všeobecnou podporu u odborné veřejnosti. Za druhé, inkluzivní škola je považována za žádoucí přínos v daleké budoucnosti. Dokud se ale zásadním způsobem nezmění možnosti základních škol zaměstnat speciální pedagogy, etopedy a další podpůrné profese, není možné o inkluzivní škole uvažovat. Za třetí, k inkluzivní škole bychom měli dospět přirozenou cestou větší podpory základních škol, které postupně budou naplňovat ty funkce, jež dnes plní praktické a speciální školy. Za čtvrté, zavedení inkluzivního vzdělávání vnímá podstatná část rodičů jako omezení svého práva na svobodnou volbu školy. A za páté, současný model vzdělávání různě nadaných dětí v různých typech školy je většinově vnímán jako správný a měl by zůstat zachován, protože vyhovuje dětem i jejich rodičům,“ konstatoval Ovčáček.

„Jinými slovy řečeno, pan prezident se zapojil do této debaty, je to zcela legitimní postoj, který nezastává jenom sám pan prezident. Považuji za skandální, že paní Laurenčíková nepřipouští debatu na toto téma a de facto se snaží zakázat odlišný názor,“ dodal mluvčí Jiří Ovčáček ve vyjádření pro redakci ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…