Vyhazov Mynáře a Zemanův výsměch. Časopis přináší výživné příběhy z Hradu

23.12.2013 11:13

Do nemalých problémů zabředli lidé z bezprostředního okolí prezidenta Miloše Zemana. Kancléř Vratislav Mynář až po veřejném ultimatu hlavy státu zažádal o bezpečnostní prověrku, ale jejím kladným výsledkem si vůbec nemůže být jist. Zemanův poradce podle časopisu Týden přes energetiku Martin Nejedlý má jako šéf firmy Lukoil Aviation na krku třicetimilionovou pokutu od státu, ale tím jeho potíže nekončí.

Vyhazov Mynáře a Zemanův výsměch. Časopis přináší výživné příběhy z Hradu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář a Miloš Zeman ve Valašských Kloboukách

Anketa

Jaké budou letošní Vánoce u vás doma?

hlasovalo: 8105 lidí

Zdá se prý, že prezident Miloš Zeman neměl příliš šťastnou ruku, když si po zvolení hlavou státu vybíral spolupracovníky do svého nejbližšího okolí. Patří mezi ně i kancléř Vratislav Mynář, s nímž prezident v poslední době ztratil trpělivost a rázně mu přes média vzkázal, že si bude muset v co nejkratším čase udělat bezpečnostní prověrku, jinak by ve funkci skončil. Bývalý předseda SPOZ o ni nakonec požádal, ale vyhráno zdaleka nemá. Spekuluje se o tom, že ji vzhledem ke své minulosti získat ani nemusí.

Lidé ze Zemanova okolí mají být toho mínění, že Mynář i tak ve funkci kancléře skončí. „Přes podanou žádost o prověrku prezident svého kancléře Mynáře tak či tak v nadcházejících měsících odvolá. Jen se to stane později a pod jinou záminkou,“ odvolává se článek, který sepsali političtí reportéři časopisu Týden Jaroslav Plesl a Petr Kolář, na názory lidí z okolí hlavy státu a dodává, že podobným způsobem si Miloš Zeman počínal už v pozici premiéra, když své spolupracovníky odvolal z funkce až poté, co přešla vlna největšího mediálního tlaku.

Aparát Kanceláře prezidenta republiky potřebnou korekci neposkytuje

„Těžko říct, co prezident od kancléře očekával. Miloš Zeman miluje improvizaci, ale potřebuje kolem sebe lidi, kteří dělají analýzy a prognózy. To je trochu odlišný styl práce. Ten základní musí tvořit prezident, ale má mít kolem sebe korektory. A je zřejmé, že ten aparát Kanceláře prezidenta republiky korekci neposkytuje,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Oskar Krejčí.

Problémy má dle Týdne i Martin Nejedlý, který prezidentovi radí v otázkách energetiky a zároveň řídí firmu Lukoil Aviation. Té nedávno vyměřila Správa státních hmotných rezerv ČR za nedodaný kerosin pokutu ve výši 27,5 milionu korun, kterou je nutné zaplatit do konce ledna. A bez ohledu na to, zda se bude Lukoil Aviation bránit soudní cestou, musí celou částku uhradit v předepsaném termínu.

Zeman musí na rozdíl od předchůdců víc dbát na to, koho má ve svém okolí

Podle časopisu Týden ale hraje Martin Nejedlý o mnohem více, než je jedna mastná pokuta od státu. „Trpělivost totiž dochází i jeho ruským partnerům z moskevské centrály Lukoilu. Nejraději by se ho ve společné firmě zbavili. A Nejedlý je teď musí přesvědčit, že i bez pomoci Miroslava Šloufa dokáže vyřešit problémy, které Lukoilu v Praze vyrobil kvůli svým politickým aktivitám,“ uvádí týdeník.

Politolog Petr Sokol proto upozorňuje, že prezident poprvé musí sledovat výzkumy veřejného mínění, protože může nastat situace, kdy by chtěl jako přímo zvolený prezident svou funkci obhajovat. „A lidé, kteří za něj mluví a kteří jsou s ním spojováni, na to mohou mít také určitý vliv. Předcházející prezidenti mohli mít na Hradě koho chtěli a nehrálo to velkou roli,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol s tím, že byli voleni Parlamentem, takže se tolik na vlastní popularitu nemuseli ohlížet, neboť jim záleželo na podpoře zákonodárců.

Deset procent od Peciny nebylo, nebude ani funkce kancléře

Blízko k Miloši Zemanovi měl i stávající ministr vnitra Martin Pecina, který v předčasných volbách vedl kandidátku SPOZ v Moravskoslezském kraji a nejen on počítal s volebním úspěchem a následným angažmá své strany ve vládě. Fiasko SPOZ ale prý způsobilo, že se ke straně obrátil zády i strojírenský magnát Jan Světlík, od něhož tak SPOZ nemůže očekávat přislíbené sponzorské miliony a sám Pecina zřejmě ani návrat do vedení divize Vítkovice Power Engineering, kterou měl před přestupem do Rusnokovy vlády na starosti.

I to nejspíš vedlo Martina Pecinu k tomu, aby se dle autorů článku na přelomu listopadu a prosince objednal k Miloši Zemanovi na audienci do Lán. „Kromě jiného prý na prezidenta vyrukoval s dotazem, zda by mohl na pozici kancléře vystřídat už skoro odstřeleného Vratislava Mynáře. Se zlou se však potázal. Zeman se ho údajně nejprve sarkasticky zeptal, kde má ´těch deset procent´, a poté prý ironicky poznamenal, že se u Jana Světlíka raději přimluví, aby ho vzal zpět,“ píše časopis Týden.

 

 


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…