Vyvolá Kalousek rozkol v koalici? ODS proti vyššímu zdanění OSVČ

22.11.2010 20:41

Ministerstvo financí, jemuž šéfuje místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, zvažuje, že by se snížily výdajové paušály u osob samostatně výdělečně činných, které si mohou OSVČ odečíst z daní. To se však příliš nelíbí občanským demokratům.

Vyvolá Kalousek rozkol v koalici? ODS proti vyššímu zdanění OSVČ

Místo dnešních čtyř pásem (OSVČ si podle druhu profese může od příjmu odečíst 30, 40, 60 nebo 80 procent částky a ze zbytku zaplatit daň) si první náměstek ministra financí Ladislav Minčič umí představit existenci dvou, mezi nimiž by byl poměr dva ku jedné. Minčič je paradoxně členem ODS, jejíž předáci s tímto návrhem často nesouhlasí.

Kocourek se proti návhu ministerstva financí ohradil

Například podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka z ODS je snížení výdajových paušálů v rozporu s programovým prohlášením vlády. Vláda se totiž ve svém programovém prohlášení zavázala, že nezvýší celkovou odvodovou zátěž OSVČ. Snížení odečitatelných paušálů by znamenalo, že by podnikatel platil státu více, což by ve svém důsledku znamenalo zvýšení daní pro OSVČ.

„Takový krok by vedl ke zvýšení daňové zátěže živnostníků, kteří na rozdíl od zaměstnanců nemají nárok na placenou dovolenou, placené volno, proplácení přesčasů a další výhody. Snížení výdajových paušálů by mělo negativní vliv na zaměstnanost, protože pro řadu OSVČ by bylo impulsem k ukončení jejich podnikání. Vládní program obsahuje jasně definovaný závazek, že se v důsledku sjednocení základu daně nezvýší celková odvodová zátěž osob samostatně výdělečně činných," uvedl k tomu ministr Kocourek.

Zákonodárci ODS také proti

Předseda Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Pavel Suchánek z ODS o návrhu zatím neslyšel, protože je v zahraniční, ale obecně se k němu staví spíše negativně. „Je to nenápadný způsob, jak zvýšit daně, zatímco my jsme slíbili, že daně zvyšovat nebudeme. Takový návrh by to měl těžké, aby prošel. Zatím jsem spíše proti, pokud neuslyším smysluplné argumenty, které by mě přesvědčily o opaku," řekl ParlamentnímListům.cz Suchánek.

"Neznám podrobnosti návrhu, ale v tomto momentě mohu říci, že snížení výdajových paušálů by nebylo v souladu s volebním programem ODS," uvedl místopředseda ODS a ministr životního prostředí Pavel Drobil, který byl členem předvolebního kompetenčního týmu, který garantoval program ODS v oblasti hospodářství. 

Členové Hospodářského výboru sněmovny Petr Bendl i Pavel Bém v principu s takovou změnou také nesouhlasí. „Nesouhlasím s žádným zvyšováním daňové zátěže pro podnikatelské subjekty. Hledat rozpočtové zdroje je třeba jinak. Pokud se nicméně návrh stane koaličním návhem vlády, jako loajální poslanec jej podpořím," sdělil Bém.

Změna některých parametrů

Další člen výboru Marek Šnajdr je toho názoru, že bude-li to součástí celkové daňové reformy a jejího zjednodušení, tak je to k jednání. Člen senátního Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Petr Pakosta míní, že stávající model snižuje byrokracii a ulehčuje práci finančním úřadům. „Můžeme se bavit o korekci systému. Například je otázkou, zda by měly být paušály u plátců DPH. Ale plošné snížení výdajových paušálů nepovažuji za dobré řešení," řekl redakci Pakosta.

Člen hospodářského výboru z TOP 09 František Laudát naopak se změnou legislativy problém nemá. „Když to bude přiměřené, tak jsem pro," řekl redakci Laudát. Petr Skokan z Věcí veřejných není rovněž z návrhu nadšen. "Již v hospodářské komoře jsem prosazoval tyto paušály na snížení administrativy. Pokud by navrhované opatření mělo zvýšit administrativní či daňovou zátěž podnikatelů, budu jasně proti," sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec Skokan. O reakci jsme požádali též premiéra Petra Nečase. Ten však nereagoval.

Pokud by se nezvýšila daňová zátěž, tak ano, míní ekonom

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík považuje návrh za dobrý v případě, pokud by se nezvýšila celková daňová zátěž. To by bylo podle něho možné pouze v případě, že by se současně se snížením paušálů snížila i daňová sazba, což by pomohlo i v boji s tzv. švarcsystémem. „Příčinou švarcsystému jsou vysoké daně. Pokud se sníží sazba přímých daní, nebude důvod, aby existoval švarsystém," řekl redakci Ševčík.

Není to poprvé

Nejedná se o první snahu TOP 09 de facto zvýšit daňovou zátěž u OSVČ. Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 by chtěl prosadit vyšší odvod na zdravotní pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné a pro lidi žijící z pronájmů či kapitálových investic.

Členům koaliční ODS se to ale vůbec nelíbí. Někteří občanští demokraté to dokonce považují za pokus o porušení koaliční dohody. „S návrhem ministerstva zdravotnictví nesouhlasím," odpověděl pro ParlamentníListy.cz premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Porušení koaliční smlouvy

Ministr průmyslu Martin Kocourek a místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Marek Šnajdr dokonce uvedli, že podle nich jde návrh proti koaliční dohodě. „Jsem dokonce toho názoru, že to je dokonce v rozporu s koaliční dohodou a programovým prohlášením vlády," sdělil redakci ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Heger by si přál, aby živnostníci a ostatní OSVČ platili podle výše daňového základu. Ministr financí Miroslav Kalousek slibuje podle Hegera v rámci daňové reformy připravit příští rok zjednodušení, aby se z daňového základu odvíjely platby zdravotní i sociální daně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…