Zákonodárci slaví svátek republiky různě. Večer se ale většina sejde na Hradě

28.10.2012 14:30

ANKETA V neděli 28. října oslaví tato zem 94. výročí vzniku Československa, a nástupnicky i České republiky. Vzhledem k tomu, že slavné datum připadlo letos na neděli a není tak ve hře žádný den volna, velké oslavy mezi lidem čekat nejspíš nelze. S výjimkou snad několika protestních demonstrací, které se mají uskutečnit v Praze. ParlamentníListy.cz se proto zeptali našich politiků, jak oni budou oslavovat tento významný den české státnosti.

Zákonodárci slaví svátek republiky různě. Večer se ale většina sejde na Hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Předseda klubu TOP09 Petr Gazdík slaví státní svátek o večerech, v sobotu i v neděli

„Neděli budu trávit doma, s rodinou,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP09 Petr Gazdík. Ráno půjdeme na nedělní bohoslužbu, ale večer před tím se jako skauti zúčastníme tradičního lampionového průvodu, jímž si připomeneme vznik československého státu. Sejde se nás tam obvykle asi 50 dospělých a tak 40 dětí. Soustřeďujeme hodně pozornost na mládež, aby nezapomněla. No a odpoledne s manželkou předáme svá tři robátka a odjedeme do Prahy, kde se večer zúčastníme slavnostního udělování vyznamenání na Pražském hradě. Každý rok se na to moc těším. Když začnou hrát fanfáry z Libuše, nebo Dvořákovy fanfáry a přichází hradní stráž, u které jsem sloužil, tak mi „lozí“ mráz po zádech,“ říká s úsměvem Petr Gazdík.

Odstupujícího ministra Luboše Drábka bude v neděli „smažit“ v televizi Václav Moravec a večer se zúčastní oslav na Hradě

„V poledne 28. října půjdu do televize, do pořadu Otázky Václava Moravce,“ říká poslanec a odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „No a večer se zúčastním slavnostního předávání vyznamenání prezidentem republiky na pražském Hradě,“ dodává.

Před hradními oslavami se bude komunistická poslankyně věnovat zahradě, domácnosti a psům

V neděli budu dohánět to, co nestíhám tady, ve sněmovně, budu se věnovat domácnosti, zahradě a psům,“ říká komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. Také ona se zúčastní večerního slavnostního předávání vyznamenání na Pražském hradě.

Anketa

Zúčastnili jste se nějakých akcí pořádaných u příležitosti dnešního státního svátku?

hlasovalo: 466 lidí

Nejnabitější program má předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová

To předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová má po celou neděli velmi nabitý oficiální program. „Ráno se zúčastním vzpomínkového slavnostního aktu na Vítkově. V poledne mě čeká slavnostní přehlídka na pražském Hradě a položím květiny u pomníku T.G. Masaryka na Hradčanském náměstí,“ připomíná si Němcová své nedělní akce. Odpoledne má pak paní předsedkyně setkání a vystoupení v Národním muzeu k oslavám výročí republiky. „Pak něco sním, převléknu se a vyrazím na Prahu 6, k Písecké bráně, kde je sokolská výstava a tradiční oslava státního svátku. No a pak se pojedu znovu převléct a pojedu na pražský Hrad na slavnostní udělování státních vyznamenání prezidentem republiky,“ uzavírá výčet svého nedělního svátečního programu Miroslava Němcová.

Ministr zdravotnictví chce slavit státní svátek pohybem a večer hradní oslavou

Ministr zdravotnictví Leoš Heger má zatím jasný jen večerní program, kdy se zúčastní slavnostního předávání vyznamenání na Hradě. „Přes den ještě nevím, bude záležet na počasí,“ konstatuje ministr. „Uvidíme, jestli to bude na nějaký pohyb venku, nebo napadne 30 centimetrů sněhu,“ dodává Leoš Heger, který je z Královohradeckého kraje.

Kateřina Klasnová „v tom“ nechala předsedu své strany Radka Johna. S manželem se zúčastní jen večerní slavnostní ceremonie

„Některých oficiálních záležitostí přes den se zúčastní náš předseda Radek John, já ne,“ říká předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Jak dodala, zúčastní se spolu s manželem a zároveň poslancem Vítem Bártou až večerní slavnostní ceremonie na Hradě.

Senátor Jiří Čunek bude oslavovat na Vsetínsku

„Tak ten sváteční den půjdu položit věnce na několik míst,“ řekl pro ParlamentníListy.cz senátor Jiří Čunek. Jedním z nich je socha prvního Československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. V Praze prý ale nebude. Svátek prý bude slavit doma, v regionu.

Komunistický poslanec Jiří Dolejš má svátek republiky rád. Čeká ho Panteon na Vítkově a Hrad

 „Tuto neděli se věnuji státnímu svátku,“ řekl komunistický poslanec Jiří Dolejš. Jak dodal, dopoledne ho čeká vzpomínkový akt v Panteonu na Vítkově a večer slavnostní ceremonie předávání státních vyznamenání na pražském Hradě. „Takže minimálně tyto dvě akce mám na programu. Mám rád tento svátek republiky. Je to příjemná povinnost, a už z titulu své povolání se mu každoročně věnuji,“ dodal poslanec.

Po náročném sobotním programu bude senátor Přemysl Sobotka v neděli relaxovat a večer jede oslavovat na Hrad

V neděli budu na slavnostním předávání vyznamenání na pražském Hradě,“ říká senátor za ODS a kandidát na úřad prezidenta Přemysl Sobotka. Přes den se prý chystá relaxovat, protože i jako prezidentský kandidát má až do soboty do večera program.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…