Zaorálek na dnešní vládě hystericky řval. Chovanec na schůzi radši „hodil bobek“. Máme exkluzivní informace

23.10.2017 13:24

EXKLUZIVNĚ Vláda strávila téměř dvě hodiny hádkami nad jedinou věcí, zajišťovacími příkazy Finanční správy. Sobotkův dosluhující kabinet bude v jednání o záležitostech týkajících se Ministerstva financí pokračovat za 14 dní. Podle informací ParlamentníchListů.cz hned z několika zdrojů, lidí, kteří se zasedání účastnili, se místo běžného jednání křičelo. Emoce na uzdě neudrželi ministři z poražené ČSSD. Hlavně Lubomír Zaorálek.

Zaorálek na dnešní vládě hystericky řval. Chovanec na schůzi radši „hodil bobek“. Máme exkluzivní informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády

„Vládní jednání dnes od 10 hodin ve Strakově akademii, na programu například informace o cenách másla, vyjímky z EET pro nevidomé,“ napsal v pondělí po deváté hodině ráno na Twitter mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

Vládní kabinet měl před sebou poměrně dlouhý program (viz tisková zpráva Úřadu vlády ZDE), jak se ovšem dalo očekávat, sobotní výsledky voleb, v nichž sociální demokraté fatálně propadli, zvedly emoce a spíš než o řízení státu šlo o nadávky a osočování, kdo za co může.

Ze sociálnědemokratických ministrů mluvily hlavně emoce a vztek z volebního debaklu. ParlamentnímListům.cz se podařilo z jednání vlády získat informace ze tří zdrojů. Jde o lidi, kteří se zasedání kabinetu přímo zúčastnili, ale z pochopitelných důvodů chtějí zůstat v anonymitě. Prozradit můžeme snad jen to, že trpělivost došla i některým úředníkům.

Poskládáme-li dohromady sdělení všech tří zdrojů do jedné věty, pondělní jednání vlády se neslo ve znamení hádek, křiku a osočování. A to prý především ze strany členů kabinetu z ČSSD, kteří prý nejen nadávali svým kolegům z hnutí ANO, ale z volebního neúspěchu obviňovali i média.

Předmětem hádky byly tzv. zajišťovací příkazy Finanční správy. Ministr Zaorálek dle našich zdrojů hystericky osočoval Ministerstvo financí pod vedením Ivana Pilného s tím, že nerespektuje právní stát a popravuje firmy bez důkazů.

Jako konkrétní příklad neúspěšný volební lídr ČSSD a ministr zahraničních věcí vytáhl firmu KM plus, kterou údajně zlikvidoval právě zásah Finanční správy. Tomu se ParlamentníListy.cz věnovaly už minulý týden a z veřejně dostupných materiálů vyšlo najevo, že v žádném případě nejde o likvidaci firmy za účelem zničení konkurence Agrofertu, a už vůbec ne bez důkazů. Právě naopak.

Firma KM plus prokazatelně podváděla s dotacemi od Ministerstva průmyslu a obchodu a obírala stát na DPH, jednalo se o desítky milionů korun a vše je snadno doložitelné (veškeré podrobnosti ZDE). Reportéři Slonková s Kubíkem ze Seznamu tak ve své reportáži zcela ignorovali dostupné materiály, které říkaly opak než jejich reportáž publikovaná těsně před volbami.

Ale vraťme se zpátky k zasedání vlády. Dle našich zdrojů se prvního povolebního setkání Sobotkova kabinetu překvapivě neúčastnil první muž ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec.

Nejemotivněji prý na jednání vykřikoval už zmiňovaný Lubomír Zaorálek, na jehož výpady po určité době ministr financí Ivan Pilný odmítl reagovat s tím, že si hodlá počkat na sdělení ministra Chovance a v minulosti tolik skloňovaného útvaru proti dezinformacím. Premiér Sobotka si od Pilného vyžádal podrobné dokumenty k případu na příští zasedání kabinetu za dva týdny.

SLEDUJTE VIDEO Babišův triumf v jeho centrále. Vše uvidíte zde:

Ministr Pilný totiž koncem minulého týdne poslal Chovancovi dopis kvůli reportáži dua Sabina Slonková a Jiří Kubík, o které jsme psali výše. Pilný se v dopisu šéfa vnitra dotazuje, jak dále postupovat v této dezinformační kampani, která podle Ministerstva financí naplňuje znaky hybridních hrozeb, jak jsou definovány ve vládním Auditu národní bezpečnosti.

Reportáž podle něho diskredituje dobré jméno Ministerstva financí související s bojem proti možným daňovým únikům. „Uvedené kroky mohou být účelově vedeny ze strany skupin působících na straně organizovaného zločinu, ve vazbě na komodity s vysokým daňovým zatížením,“ psal ministr financí. Dopis v pátek zveřejnil server Neovlivní, který vydává právě Sabina Slonková, jedna z autorek reportáže.

Závěrem připomeňme, že ČSSD, dosud nejsilnější politická strana v zemi, totálně propadla. Ve sněmovních volbách oproti roku 2013 spadla o celý pět příček dolů a skončila až na šestém místě se ziskem 7,27 procenta, což vyneslo pouhých 15 poslaneckých křesel.

Před čtyřmi lety socialisté měli 20,45 procenta a 50 poslanců. Pohoršili si tedy o 13,18 procenta a 35 křesel ve Sněmovně. Oproti tomu hnutí ANO si výrazně polepšilo, z nynějších voleb vyšlo jako suverénní vítěz s téměř 30 procenty odevzdaných hlasů a 78 poslanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…